ЕС прие забрана за пластмасовите продукти за еднократна употреба

| обновено на 03.04.19 в 10:40


Европейският парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши.

“560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35 "против" и 28 "въздържал се", съобщи евродепутатът Андрей Ковачев. Забраната влиза в сила от 2021 година.

„Това е глобален проблем. Над 80% от замърсяването на Световния океан е с такива пластмасови отпадъци. Започваме сериозна борба. Индустрията е призована да намери нови материали, които да бъдат по-бързо разградими в природата. Цигарените филтри също съдържат пластмасови материали и тютюневата индустрия също трябва да намери заместители“, каза още Андрей Ковачев.

Законодателството също така постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.

Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

"Евранет плюс" с автор Елеонора Тахова можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!