Евродепутатът Анна Фотига: Руската пропаганда се крие зад чувствителни теми в обществото

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Руските дезинформационни кампании са главният източник на дезинформация в Европа, заедно с тези от Китай, Иран и Северна Корея. Това се казва в приета наскоро от Европейският парламент резолюция.

Тя осъжда все по-агресивните действия на споменатите държави, “които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации“. Евродепутатите призовават държавите членки да обмислят разработването на стабилна правна рамка както на Европейско, така и на международно ниво, за противодействие на хибридните заплахи.

Докладчикът по темета - полският евродепутат Анна Фотига: "Подчертаваме значението на борбата с цензурата. Подкрепяме плурализма в медиите и свободата на изразяване. Говорим за необходимостта от това да започнем приемането на общо законодателство на ниво ЕС, за да се справим с тези проблеми."

В контекста на наближаващите избори за Европейски парламент в резолюцията държавите членки са призовани да внесат изменения в изборните закони, които да им позволят борба със заплахите, които произтичат от кампаниите за дезинформация, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване.

"Европейските избори са огромно изкушение за т.нар. "външни актьори", защото Европейският парламент очевидно играе роля в разпознаването на този вид процеси. Чакат ни различни избори в държавите членки - местни, президентски и т.н., както в периода около евровота, така и до края на тази година. И когато говорим за опазване на изборите, ние имаме предвид всички електорални процеси в Съюза, не само тези по време на европейските изобори сега през май", каза Анна Фотига.

Сред страните с индикации за най-интензивна руска пропаганда са България и Кипър, казва Анна Фотига. Каква е ситуацията обаче в нейната родна страна Полша?

Евродепутатът отговори: "Ние също сме на първа линия на фронта на руската пропаганда. Тя има дълбоки традиции, скрита е зад чувствителните теми в полското общество. Обикновено сме свикнали да виждаме проявите на руската пропаганда в крайнолевите движения. Сега обаче е различно. Тя се насочва и в другия край на спектъра - десни и крайнодесни групи, съдейки по ценностите, които те проповядват и грешните интерпретации, с които боравят."

Белезите от миналото вече не са толкова забележими и лицето на бленувания Запад е друго.

"Някога виждахме Запада като идеален модел. Беше цел, която преследвахме. Нещо като спасителния рай за нас, след като преживяхме комунистическия режим. Днес тази картина е доста по-сложна. Ще ви дам пример с Грузия, където бях. Искаме да виждаме тази страна все по-обвързана с Запада. Но там обществото е изключително консервативно. Затова когато ги подкрепяме и опитваме да ги привлечем все повече към Запада, не трябва да прекаляваме с налаганего на твърде много нова идентичност. Именно заради техния традиционен начин на живот и разбирания. Западът трябва да е много деликатен и внимателен в тези процеси", заяви още полският евродепутат Анна Фотига.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!