Пакет „Мобилност“, Брекзит, Главен прокурор на ЕС –отлагане (обобщение)

Диктат на мнозинството над малцинството

Европейският парламент прие в четвъртък на първо четене спорния пакет "Мобилност". Евродепутатите гласуваха и трите доклада към документа – за командироването, почивките на водачите и каботажа. 

С решението на каботажните операции се налага лимит от три дни. Превозните средства трябва да прекарат в държавата отправна точка 60 часа, преди да могат да извършват още каботажни превози. Правилата за командироване ще се прилагат и върху каботажните и трансграничните операции, в т.ч. и върху транзита. Превозвачите ще трябва да могат да се прибират у дома поне на всеки четири седмици. Задължителната почивка на края на седмицата трябва да бъде извън кабината.

След края на пленарната сесия българските евродепутати се събраха, за да изразят категоричното си несъгласие с приемането на пакета. Андрей Новаков заяви:

"Това, което се случи в пленарна зала, беше диктат на мнозинството над малцинството. Изправиха се и признаха в пленарна зала, че всички поправки, които дошли от България, ще се гласуват анблок, без значение от тяхното съдържание, което е в разрез с правилника на този парламент и никой не го оспори. За мен това досие трябва да замине в съда час по-скоро, защото прекалено много правила бяха потъпкани".

Евродепутатите подчертаха, че процедурата не е приключена. Сега трябва да се проведе триалог, който едва ли ще се състои до края на мандата на този Европейски парламент, а след това пакетът отново да влезе в пленарна зала на второ четене.

Пакетът стигна до пленарна зала, след като бе връщан няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест срещу него два пъти – в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург. На последното заседание в Транспортната комисия нейните членове гласуваха над 1000 поправки, като 90 на сто от тях бяха приети. Вчера евродепутатът Андрей Новаков заяви, че едва ли при днешния вот ще бъдат приети благоприятни текстове за страната ни, но увери, че каквото и да се случи, предстоят преговори в Съвета, а после внасяне на второ четене в пленарна зала, което едва ли ще стане в рамките на мандата на този Европейски парламент.

Вносителят на предложението камионът да се връща в старата отправна точка на всеки четири седмици Исмаил Ертуг заяви, че винаги е търсил компромис по пакета, но не е срещнал същото от другата страна:

"Превозваческият пазар в ЕС в момента не е нито справедлив, нито устойчив. Ако погледнете паркингите на  страните в Централна Европа, ще видите, че те са изцяло заети от камиони, а шофьорите водят живот, който изобщо не е добър. Ако карате месеци наред по пътищата на Европа без да можете да се върнете да видите семействата си, това не може да е отговор на проблемите в този сектор през 2019 година". 

"Половината европейски представители са против това законодателство. Това показва, че ЕП е разделен. Няма как едно такова законодателство да бъде прието. Видна е арогантността на част от западните ни колеги, те разделят ЕС съгласно своите егоистични държавни интереси. Това е нередно. Съвсем очевидни са нуждите от промени в ЕП", каза в предаването "12+3" евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Пакетът няма да бъде факт в този мандат на ЕП, цялата битка се пренася в следващия. Затова е важно какви и колко представители изпраща всяка държава. Очевидна е нуждата от преосмисляне как се формират тези текстове".

Доналд Туск предлага на Обединеното кралство 12 месечно „гъвкаво“ отлагане

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага на Обединеното кралство 12-месечно „гъвкаво“ отлагане на Брекзит, според високопоставен източник в ЕС, съобщи БНР.

Туск е заявил, че е намерил отговор преди срещата на високо равнище на 12 април. По-рано Брюксел обяви, че Великобритания трябва до 12 април да каже дали ще участва в изборите за Европейски парламент, в противен случай по-дългото отлагане на Брекзит може да се окаже невъзможно.

Според високопоставен източник от Брюксел Туск смята, че предложеното от него 12-месечно отлагане елиминира възможността Великобритания постоянно да иска отлагане на напускането си.

Междувременно в Лондон продължават партийните преговори за постигане на приемливо споразумение за Брекзит. Главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс предупреди партиите, че ако не успеят да се договорят, отлагането трябва да е за по-дълго време.

Твърди се, че консерваторите и лейбъристите гледат напълно сериозно на намирането на компромис и Брекзит фигурира в манифестите и на двете партии, но вековните политически различия са пречка за постигане на съгласие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!