Бъдещият Европейски фонд за отбрана се подготвя по план


Бъдещият Европейски фонд за отбрана се подготвя по план. ЕВРОДРОН и други съвместни промишлени проекти ще получат 525 млн. евро. Това става с решение на Европейската комисия, която прие миналия месец работни програми за съфинансирането в областта на отбраната през 2019-2020 г. Допълнително се заделят 25 милиона за подпомагане на съвместни научноизследователски дейности , като поканите за предложения по тях са публикувани от 19 март. Така Еврокомисията дава старт на първите финансирани от Евросъюза проекти по линия на Европейската програма за промишлено развитие в отбраната. Акцентът е върху технологиите за безпилотни летателни апарати, спътниковите комуникации, системите за ранно предупреждение, изкуствения интелект, кибернетичната отбрана, морското наблюдение. Защо е важно и необходимо всичко това? Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, обяснява:

"За да защитаваме нашите страни и нашите граждани трябва да задълбочаваме сътрудничеството си. Погрешно е да се смята, че се стремим към субсидиране на европейската военна промишленост. Главната ни цел е да насърчаваме компаниите за по-тясно сътрудничество в съчетание с интересите на отделните страни-членки,  които искат да укрепват своята отбрана. Сътрудничеството в тази сфера е единственият начин европейските граждани да бъдат защитени в един все по-нестабилен свят. Затова и работим по нашата част от задачата, за да може съвместните проекти да се изпълняват и европейската отбрана да става реалност. Въз основа на този успешен опит ще увеличим заделяното финансиране, за да може през 2021 г. да имаме вече пълноправен Европейски фонд за отбрана".

Думи на заместник-председателя на Еврокомисията Юрки Катайнен. Елжбета Бйенковска, комисар  по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството допълва:

„ Разбира се, нашият много ясен приоритет е „Европа, която защитава". Но за постигането му се нуждаем от много повече сътрудничество и по-специално в областта на отбранителната индустрия - това трябва да стане норма . За да имаме гаранции, че Европа може да защитава своите граждани са ни необходими авангардни технологии . С помощта на инвестициите от ЕС, които вече започват, преминаваме от идеи към конкретни проекти и повишаваме своята конкурентоспособност в отбранителната промишленост",

подчерта еврокомисарят Бйенковска. Европейският фонд за отбрана има солидна институционална подкрепа и предистория. През юни 2018-а Еврокомисията предложи такъв фонд да се създаде с бюджет от 13 млрд. евро. През февруари тази година институциите на ЕС постигнаха частично политическо споразумение за това и то подлежи на официално одобрение от Европейския парламент и Европейския съвет. Вече с поглед към 2021 г. се очаква пълноправният Европейски фонд за отбрана да допринася реално за стратегическата автономност на Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!