Херман Ван Ромпой, Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей (обобщение)

Бившият председател на Европейския съвет: Европа е на ръба на колапса

Европа не е на ръба на колапса и ние не сме свидетели на началото на края на Съюза. Това каза бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой по време на конференция "Политиките на България в евроатлантическата реалност" в Дома на Европа в София. Ромпой каза още, че в следващите години европейските институции трябва да работят в посока разрешаване на проблемите, свързани с безработицата, масовата нелегална имиграция, терористичните заплахи, руската заплаха и корупцията.

„Не забравяйте, че за последните 10 години Европа премина през две екзистенциални кризи. Кризата в Еврозоната и бежанската вълна. И тогава някои мислеха, че Европа ще се разедини, което не се случи. Не е като да нямаме предизвикателства. Но ще намерим отговори на големите въпроси и даже сме по – обединени, отколкото повечето мисля. Британските ни приятели, че преговорите за излизането от ЕС с една разделена Европа. Обаче се оказа, че 27-те държави са обединени. Но ние единни се произнесохме при преговорите. Затова съм и по –убеден. Признавам, че има проблеми, но предпочитам да виждам решенията“.

Коментирахте миграцията и дълга?

„Да. Публичните дългове са много по – високи отпреди 10 години. И това е глобален проблем. И това може да повлияе на европейската валутен съюз. Затова трябва да направим еврозоната много по-силна, отколкото е. Демографията е второто предизвикателство. Африка преживява демографски взрив. Те са сега около милиард, а до края на този век ще станат около 4 милиарда. А Африка ни е съсед. Затова по- добрата защита на външните ни граници е важна. В същото време трябва със САЩ да направим най - доброто за развитието на Африка. За да има и по- малко причини африканците да напускат своя континент. Тези две предизвикателства – глобалния дълг и демографския взрив в Африка … трябва да ги очакваме и да подсилим Еврозоната и Шенгенската зона“.

И как да се случи това?!  Знаете, че България е гранична държава за ЕС, а и имаме желание за Еврозоната?

„България е член на единния пазар. И силен кандидат за присъединяване към Еврозоната. Докато аз бях председател на Европейския съвет правех всичко, което е по силите ми, за да приближа България към Шенгенската зона. Не успях. За малко това да се случи. Обаче нещо се случи в Румъния, а страната ви беше оценявана заедно с Румъния и работата приключи. Аз мисля обаче, че цел на европейските институции трябва да е присъединяването на страната ви в шенгенската зона. И тогава, след като вече сте в единния европейски пазар, ще бъдете членове на еврозоната и Шенген – трите основи на ЕС, тогава ще бъдете в ядрото на ЕС“.


Какво бихте казали на младите хора, които на тези евроизбори ще гласуват за първи път?

„Винаги съм давал съвети да подкрепят проевропейските партии. Бъдещето на България не е зависи от Русия. Не зависи от модела на управление в една Унгария, например. Целите на България са да бъде член на ядрото. И това е бъдещето за младото поколение. За да имат работа тук, в тази държава. За да не емигрират и да търсят работа другаде - в ЕС или извън. Затова изборът винаги трябва да е за проевропейските партии“.

След евроизборите каква Европа ще имаме - по-силна, по-слаба или на кръстопът?

„Европа трябва да е еднакво силна преди и след изборите. За това трябва да изчакаме резултатите. Но след изборите ще имаме силно проевпопейско мнозинство. Посоката е ясна - задълбочаване на ЕС и разширяването му. Но, ако нямаме доверие в ЕС и неговите институции, болестите на Съюза ще продължават. Брекзит е доста специфичен проблем. Но съм сигурен, че Великобритания ще остане свързана с митническия съюз и ако те напуснат, това ще останат близки до основните ни проекти. Брекзит. Е, да, напускането със сигурност е политическа ампутация, но страните от ЕС ще останат единни“.

(пред репортер на БНР)

Председателят на ЕК открои две грешки по време на мандата си

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер открои две основни грешки по време на мандата си – забавената реакция по скандала "Люкс лийкс" и ненамесата си в кампанията по Брекзит. 

На продължилия близо час брифинг преди неформалната среща на лидерите на ЕС в Сибиу председателят Юнкер отбеляза, че тази комисия е осигурила растеж на Общността вече пета година, както и че благодарение на плана "Юнкер" в момента икономическото ниво е като това преди кризата. 

Запитан за допуснати грешки, той открои на първо място реакцията си по скандала "Люкс лийкс". При него излязоха наяве щедрите данъчни облекчения, от които близо 400 транснационални дружества са се ползвали в Люксембург, докато Юнкер е бил министър-председател:

"Трябваше да отговоря незабавно. Беше огромна грешка това, че изчаках твърде дълго, за да го направя". 

Като втора грешка той определи факта, че е послушал бившия британски премиер Дейвид Камерън да не се намесва по време на кампанията за референдума за Брекзит:

"Беше грешка да не се намесвам и да не говоря. Защото ние бяхме единствените, които можехме да разбием лъжите, които сновяха наоколо. Сбърках, когато замълчах в такъв важен момент". 

Вот на недоверие към британския премиер

Бъдещето на Тереза Мей отново е обект на внимание, защото депутати от Консервативната партия, недоволни от нейната политика за Брекзит, пак ще опитат да променят партийните правила, за да поискат по-ранен вот на недоверие в британския премиер. 

Подкрепящите Брекзит членове на влиятелния Комитет 1922 ще проведат нова среща, след като преди две седмици малко не достигна при гласуването за промяна на правилата. След като миналия декември депутатите гласуваха доверие на Мей, съгласно сегашните разпоредби подобен вот не може да бъде проведен до една година. 

Но недоволните тори искат премиерът да напусне поста си възможно най-скоро. В понеделник председателят на Комитет 1922 Греъм Брейди се срещна с Тереза Мей, за да поиска от нея конкретна дата за оставка, но резултатът от тази среща не е известен. 

Сега, когато официално бе обявено, че Великобритания ще участва в евроизборите на 23 май, депутатите искат по-настойчиво да знаят за плановете на Мей, която по принцип обяви, че ще се оттегли след приключване на първата фаза на преговорите, което се очакваше да стане до края на този месец. Правителството обаче призна, че споразумението за Брекзит едва ли ще бъде гласувано преди 23 май, а това предполага, че Мей може да остане на поста си до новата дата за Брекзит 31 октомври – нещо, което брекзитърите смятат за недопустимо. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!