10 принципа за нов съюз на 27-те, среща на лидерите на ЕС (обобщение)

Дневен ред за идните 5 години

Лидерите на ЕС излязоха в четвъртък с позиция за принципите, от които ще се ръководят след напускането на Великобритания, като обещаха „нов съюз на 27-те, готови да прегърнат бъдещето като един“, предаде АФП.

Великобритания – която липсваше на срещата в Румъния, тепърва трябва да финализира развода си с ЕС, но останалите лидери в съюза бяха решени да определят дневен ред за идните 5 години.

В „Декларацията от Сибиу“ липсват детайлни ангажименти, вероятно с оглед на приближаващите избори за Европарламент този месец и новото ръководство на съюза, което се очаква наесен.

Но документът подчертава съвместната им решимост да не позволят напускането на Великобритания да повлече крак за други страни членки.

10-те точки в декларацията са:

- Ще браним единна Европа от Изтока до Запада, от Севера до Юга;

- Ще останем обединени при всички обстоятелства, без оглед на трудностите;

- Винаги ще търсим съвместни решения;

- Ще продължим да защитаваме нашия начин на живот, демокрацията и върховенството на закона;

- Ще се фокусираме там, където е най-важно;

- Винаги ще устояваме принципите на справедливостта;

- Ще осигурим средства, съответстващи на нашите амбиции;

- Ще гарантираме бъдещето на следващите поколения европейци;

- Ще защитаваме нашите граждани и ще им осигурим безопасност;

- Европа ще бъде отговорен глобален лидер.

След огласяването на декларацията лидерите започнаха работа по втори документ, който няма да бъде финализиран в Сибиу, но ще е по-детайлен стратегически дневен ред.

„Европа е невъзможна без върховенство на закона“, заяви по-късно председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск на пресконференцията в края на срещата на върха. „Ясно е, че за всички ни, или поне за почти всички, върховенството на закона е в основата на политическата ни дейност. Без съмнение то ще е и в основата на стратегическия ни дневен ред. Европа е невъзможна без върховенство на закона. Не заради някакви идеологически доктрини. Не - просто това е същността на Европа като политическа общност“, каза той.

Номинации за ключови постове в ЕС

Всички 28 лидери на страните от Европейския съюз ще се срещнат на 28 май, за да дадат старт на процеса по избор на нов председател на Европейската комисия и другите висши постове, предаде АФП. Датата е два дни след края на изборите за Европейски парламент.  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза в четвъртък след среща във формат ЕС-27 в Сибиу, Румъния, че иска лидерите да номинират наследник на Жан-Клод Юнкер на поста шеф на ЕК преди края на юни. 

От своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон призова да бъде избегната ситуация, в която в името само на компромиса за председател на Европейската комисия бъде избран най-лошият кандидат. Макрон каза още, че не се чувства задължен да се съобразява с издигнатите от политическите партии водещи кандидати.

Освен Юнкер в края на октомври си тръгва и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и самият Доналд Туск.

Той заяви, че на срещата този месец трябва да бъдат избистрени процедурите за избор на кандидатите и всички свободни длъжности да бъдат запълнени на следващата редовна среща на върха на ЕС в Брюксел през юни.

На извънредната среща на 28 май европейските лидери ще анализират и резултатите от изборите за ЕП.

Втори референдум – оздравителен процес за Великобритания

Втори референдум - за изхода от преговорите за напускане на Европейския съюз със споразумение, би бил „оздравителен процес“ за разединените граждани на Обединеното кралство. Това заяви лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин, който даде началото на кампанията ѝ за изборите за Европарламента:

„В интерес на страната ни е да се опитаме да постигнем напускане със споразумение, но ние няма да приемем лошата сделка на правителството или катастрофален Брекзит без сделка. Така че ако не можем да се договорим за нещо съгласно нашия алтернативен план или за провеждане на извънредни избори, Лейбъристката партия подкрепя новото допитване до народа“, заяви Джеръми Корбин.

Първият министър на Шотландия и лидер на националистическата партия Никола Стърджън същевременно призова шотландците с гласовете си да изпратят послание и до Лондон, и до Брюксел, че искат да останат в Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!