Избори – за европейски парламент и за европейско бъдеще (обобщение)

Гласът на България трябва да бъде чут в ЕС

По-висока избирателна активност на тези европейски избори прогнозира в интервю за "Хоризонт" и предаването "Преди всички" на БНР Стивън Кларк, който ръководи Бюрата на Европейския парламент в държавите-членки и отговаря за цялостната координация на предизборната кампания на евроинституцията. Част от новата стратегия за мобилизиране на повече гласоподаватели са онлайн платформата "Този път ще гласувам" и документалният филм-послание "Избери своето бъдеще", който показва реално раждания на бебета като метафора на общото европейско бъдеще.

"Целта на „Този път ще гласувам“ е да направи кампанията споделена и хората да говорят за нея. Хората, до които искаме тя да достигне, се тези, които се интересуват от политическите теми, от това какво прави Европа и какви са последствията. Насочваме кампанията към тези хора, които нямат навика да гласуват и не виждат връзката между това, от което се вълнуват, и участието в избирателния процес", обясни Кларк.

Нищо няма да се промени, ако сме пасивни, ако не участваме в процеса да изберем бъдещето, което искаме, за да живеем в Европа, която искаме, подчерта той и добави:

"Има загуба на доверие, но хората се дистанцираха както от този залог, така и от ползите, които носи участието в европейския проект. Най-големият парадокс е, че Брекзит фокусира вниманието за смисъла да бъдеш част от Евросъюза и предизвикателството, което това ти носи. Това допринесе във Великобритания да има списък с проевропейски настроени движения и накара много хора да се замислят за целите на членството".

В България с кампанията са ангажирани активно няколкостотин доброволци основно през училища и организации. Стивън Кларк се обърна към българите с призив за активност в изборния ден и обясни защо е важно гласът на България да бъде чут в Европейския съюз:

"Не само българите, всички трябва да гласуват. Хората трябва да вземат бъдещето в техни ръце. Смятам, че е много важно да бъде чут гласът на България в ЕС. Не искаме Европейски съюз, който да бъде доминиран само от отделни негови части. Искаме всички да бъдат ангажирани. Имам лично послание до всеки един български избиратели - излезте и гласувайте, това не отнема много време и е лесно. Имате мнение, изразете го. Изпратете хората, които искате, в Брюксел и Страсбург. И не ги оставяйте там без контрол - ЕП е много отворена институция и членовете му са отворени за контакт. Европейските избраници имат нужда да им бъде напомняно, че зад гърба им са техните избиратели, които ги наблюдават, за да са сигурни, че изпълнят мандата си". 

Румен Радев: Европейската и евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония са от изключителна важност за България

На среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на 12 май президентът Румен Радев е изразил очакване двустранната комисия за изясняване на историческите спорове да бъде по-дейна, съобщи БНР. Ако работата на комисията продължава с това темпо, Република Северна Македония може да бъде приета в Европейския съюз преди всички двустранни спорове да бъдат изяснени,  посочи Радев:

"Очаквам друга динамика в работата на така наречената мултидисциплинарна експертна комисия, която изостава в своята работа. Всички тези неща, които трябва да се случат по този договор, трябва да залегнат и в учебниците, и в издателствата, и в медиите в Македония. Защото, ако продължаваме така, ще се окаже, че един ден Македония отдавна вече ще е формален член на ЕС, а ще има останали спорни въпроси, които от тук нататък могат да създават проблеми, което не е в духа на две държави членки на ЕС".

Европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония са от изключителна важност за България и трябва да подкрепяме усилията на Скопие за покриване на критериите за членство, подчерта Радев:

"Ние сме си най-близки на Балканите. Хората от двете страни на границата споделят обща история, култура, религия и език".

Радев призова клаузите на Договора за добросъседство между София и Скопие да бъдат условие в преговорите на Брюксел за членство на Северна Македония в ЕС: 

„Това означава да имаме категорична и силна подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония. Разбира се, не безусловна, но с ясни и откровени условия, така че ние да бъдем абсолютно предсказуеми и да знаем накъде вървим и какво изискваме“, посочи президентът. "Условия, които да са базирани изцяло на европейските принципи и ценности за добросъседство и на европейските утвърдени механизми за отстояване на националния интерес. Смятам, че така ще имаме една много добра перспектива, една ефективна подкрепа от наша страна, за да имаме ефективно, а не формално обединена Европа", добави държавният глава. 

Преди разговора със Стево Пендаровски, президентът Радев разговаря и с председателя на македонския парламент Талат Джафери. Пендаревски е приел поканата на Румен Радев да посети България.

По-рано в неделя Стево Пендаровски положи клетва като президент на Република Северна Македония. Това стана на официална церемония в парламента. Румен Радев беше единственият държавен глава на страна от Европейския съюз, който присъства на церемонията. На клетвата присъстваха още президентите на Сърбия Александър Вучич, на Албания Илир Мета и на Косово Хашим Тачи, както и външните министри на Гърция и Черна Гора и делегации от Турция, Полша и Словения.

Стево Пендаровски обеща да бъде президент на всички граждани - и на тези, които са го подкрепили, и на тези, подкрепили опонентите му.

Той обяви, че първата му задача е да подаде ръка за съвместна работа с опозицията: 

"Чувствам, че моята първа задача, като президент, предложен от политическото мнозинство, е да защитавам статуса и правата на политическото малцинство. Защото демокрацията устоява само когато различните малцинства в обществото са защитени от евентуалното своеволие на мнозинството, а затова най-често законите не са достатъчни. Политическите разлики между хората и партиите ще продължат, защото са естествени и нужни, но енергията и потенциалът на обществото могат да бъдат обединени".

Сред основните приоритети, около които трябва да се случва това обединение, Пандаровски очерта членството на страната в ЕС и в НАТО, както и етническия баланс между отделните общности.

Пендаровски посочи два основни приоритета за Северна Македония - по-високите нива на икономическото развитие и нулева толерантност към престъпността и корупцията. Постави и акцент върху регионалното сътрудничество със съседните държави.

Новият президент на Република Северна Македония говори и за отношенията със съседните държави, като договорите с България и Гърция той посочи като позитивен пример за политическа смелост. В речта си Пендаровски заяви, че е време да се заличат раните от близкото минало.

Стево Пендаровски е първият държавен глава, избран след промяната на името на страната, и поема поста от Георге Иванов, който беше президент два последователни мандата.

Преди седмица Пендаровски, подкрепян от широка коалиция с участието на управляващия Социалдемократически съюз, спечели втория тур на президентските избори срещу Гордана Силяновска – кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Защитник на споразумението с Гърция за промяна на името на Македония, политик с прозападни виждания, за когото членството в НАТО и ЕС е ключова цел, доскоро национален координатор по подготовката на Скопие за  членство в Алианса, Стево Пендаровски става петият президент на страната след обявяването на независимостта ѝ. Той обаче ще е първият държавен глава на Република Северна Македония след промяната на името ѝ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!