За втора поредна година безплатни жп билети разкриват Европа за младите

Инициативата на Европейския съюз DiscoverEU, или открий Европа дава възможност младежи да пътуват безплатно с влак из Стария континент. Тя е насочена към 18-годишни младежи, поели по пътя към зрелостта и европейското гражданство. Идеята да се даде възможност на млади хора да пътуват безплатно из Европа бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие на Европарламента през 2014 г. Подета от Европейската народна партия, идеята получи широка подкрепа от парламентарните групи в Европейския парламент и вече втора година реално се изпълнява.

Председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отбелязва основната цел на програмата:

"Да направим подарък на всеки 18-годишен европеец, да му дадем възможност да опознае Европа, да гледа на хората от съседни държави като на приятели, да разбере в какво се състои Европа.“


Луиджи Моргано от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите  за ползите от програмата:

"Инвестираме в младежите, инвестираме в образованието им,  в тяхното чувство за европейско гражданство.“

А Волф  Клинц от Алианса на либералите и демократите изтъква:

„Европа не се свежда само до срещите на върха, до регламентите и директивите си. Каква друга по-добра възможност имаме да дадем на младите хора шанс да опознаят една по-различна Европа, да се запознаят с нови хора, да преживеят нещо по-различно.“

Европейският комисар по транспорт Виолета Булц пояснява. че идеята за безплатните карти "Интеррейл" е сред приоритетните области на Комисията.

„Това е действително в съзвучие с два от основните приоритети на Европейската комисия, а именно засилен фокус върху европейските младежи и да се улесни мобилността сред младите.“

За всяка държава-членка на Европейския съюз е определена квота за картите за пътуване с влак.  Разпределянето на безплатните карти "Интеррейл" се извършва въз основа на дела на населението на всяка държава от общото население на Европейския съюз. Броят на младежите отреден за България е 275.

Крайният срок за кандидатстване тази година  е 16 май. То се извършва онлайн на специалната страница на Европейския младежки портал.

Всеки кандидатстващ в Европейския съюз трябва да е роден между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г. г (включително), да е гражданин на една от държавите от Европейския съюз. Избраните могат да пътуват в продължение на минимум 1 ден и максимум 30 дни между 1 август 2019 г. и 31 януари 2020 г.

Тази година близо 20 000 души от Европейския съюз  ще могат да се възползват от картата за пътуване "Интеррейл". Пътуването е главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи е възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания имат възможност да потърсят допълнителна помощ - например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

За "Евранет +": Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!