Равносметка и перспективи на политиката на Европейския съюз спрямо Черноморския регион

 Черноморският регион не се радва на голяма политическа активност през този  мандат . Вероятно поради това, че нещата се усложниха,от една страна е Украйна, от друга замразените конфликти, каза доц. Маруся Любчева, бивш евродепутат и учредител на Сдружение "Черноморски институт" . Все още няма стратегия за Черноморския регион ,а определен успех бе подписаната преди година  Декларация за развитието му:

Нямаше такъв тип инициативи, които да изискват намесата на европейските депутати. Ако е имало активност, то тя е била в самия регион, в отделните страни,както това се случваше в България.

След бургаската Декларация има известно раздвижване.Събира се Научният комитет на комисията по проблемите на Черноморския регион и като че ли има движение, защото освен останалата активност, има няколко обявени процедури за набиране на проекти т.е сесии по "Морско дело и рибарство", която се оперира директно от Европейската комисия. Миналата  година имаше една сесия, която събра в едно повиквания за морски лаборатории- за сини лаборатории, за сини кариери и за синя икономика, което не се е случвала в такъв един къс период от време за Черноморския регион да има такъв интересен панел и събития, свързани с набиране на проекти.

Една от важните теми е да се създаде стратегия, национална, която след това да подкрепи и подпомогне изграждането на единна черноморска стратегия.Имаме нужда от един координационен център.Черноморският регион не може да се дели само на транспорт, на регионално министерство, регионални структури.черно море е общо. Ние трябва да имаме обща стратегия, която да интегрира  наука, образование, регионално развитие и планиране на морски територии.За да се случи тя е необходима волята на всички национални държави от региона. 

Нашето послание към европейските парламентаристи, които ще отидат в Брюксел и Страсбург след 26-ти май, е наистина да се обърне внимание на Черноморския регион, защото той е важен.

Черноморският институт организира кръгла маса на 5-7 юни в София  за развитието  на Черноморския регион, на която ще бъдат поканени представители на страните и депутати от Европейския парламент.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!