Темата миграция остава предизвикателство пред Европа и след изборите за Европейски Парламент

Бежанският поток през Гърция не секва
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Миграцията ще продължи да бъде водеща тема за Европа и след изборите за Европейски парламент. Новият състав на европейските институции ще трябва да търси по-успешен подход -  при управлението на миграцията и реформата на общата европейска система за предоставяне на убежище. Според Европейската комисия за последните три години броят на бежанците, пристигащи в Европа, намалява и в момента е 10% от стойностите през 2015 година. Това, обаче, не гарантира, че проблемът е решен. Особено на фона на опитите бежански поток да се управлява с фалшива информация в социалните мрежи. Пример за това е случаят в Гърция от преди месец. След невярна информация десетки мигранти се опитаха да потеглят към Северна Македония и от там към Германия, което предизвика напрежение с полицията.  
Робертс Зиле от партията на Европейските консерватори нарича неуспешна историята за справянето с мигрантската криза:   
"Това се отрази и върху изборните резултати в някои държави. Беше причина дори за политическа промяна в част от тях".
Системата за квотно разпределение на мигрантите не работи, казва Робертс Зиле и дава пример:  
"Аз съм от Латвия. Ние взехме няколко "доброволни "квоти - няколко стотин бежанци, но всички те напуснаха страната ни. Някои дори не изчакаха да им оформят документите".   
Според Мария Жоао Родригеш от европейските социал- демократи, Брюксел трябва да разработи допълнителни мерки за подобряване на икономическото състояние на страните, които приемат бежанци, и така да улесни интеграцията на мигрантите:
"Всички страни в Европейския съюз трябва да получат реална възможност за увеличаване на икономическия ръст, инвестициите и създаването на работни места. Защото, как да приемат мигранти, след като собствените им граждани са застрашени по отношение на работа и добри условия на труд".
Сигурността на Европа зависи и от ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка. Брюксел вижда в Египет нов съюзник за спиране на бежанските потоци и вече отпусна на Кайро 60 милиона евро по програма за овладяване на миграцията. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси:
"Египет поема голямо бреме, за да гарантира сигурността на границите си и да пресича незаконната миграция. Ние сме изправени пред едни и същи предизвикателства и това изисква да обединим усилията си".
Президентът на Ливан Мишел Аун, чиято страна се превърна в дом за над един милион сирийци и в която всеки четвърти е бежанец, смята, че Европа трябва да помогне:
"Острите проблеми все още не са ви достигнали. Ако кризата в Ливан продължи, някои от сирийците и палестинците ще бъдат принудени да се насочат към Европа. А това означава прехвърляне на проблемите. При нас има икономическа криза, която поражда сблъсъци, защото винаги, когато хлябът не достига, избухват и проблеми".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!