Цифровата икономика и очакваният сериозен дефицит на хора с дигитални умения на европейския трудов пазар


Дигиталните технологии навлизат с бясна  скорост във всички сфери на живота ни. Те  се превръщат в основен  фактор, който моделира работната ни среда,  изисквайки цифрови умения във почти всички професии. Европа не е готова да отговори на тази динамика на промените,  признава  Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Само след няколко месеца, през 2020 година, Европейският трудов пазар ще  сблъска  с дисбаланса на нуждите и реалността. Затова е от изключителна важност новата програма „Цифрова Европа“  да стартира  веднага и да бъде ефективна.

 Проблемът с дигиталните компетентности е особено чувствителен  за България , заявяват и от синдикатите.  На трудовия пазар  ще продължат да  се търсят хора с  ниска квалификация и ай ти специалисти на високо ниво.  Големият дефицит  ще са средните изпълнителски кадри, твърди Пламен Димитров, президент на КНСБ.

 От българското министерство на труда и социалната политика предупредиха и за нов феномен на пазара - дигитална маргинализация, споделя заместник-министър Зорница Русинова.

 Според синдикатите на България ще са необходими  минимум 1 милиард евро от програмата „Цифрова Европа“, за да подготвят  наетите хора за  дигиталната  икономика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!