Великобритания, Дания, нов регламент за личните карти в ЕС (обобщение)

Избират наследник на Тереза Мей за лидер на Консервативната партия

Британският премиер Тереза Мей днес ще обяви официално оттеглянето си като лидер на Консервативната партия. Мей ще продължи да изпълнява задълженията си като премиер, докато не бъде избран неин наследник. Очаква се това да стане до края на юли.

Кандидатите за поста на Тереза Мей вече подават заявки, като крайният срок е до 17 часа местно време на 10 юни.

След това ще последва процедура по избора на нов лидер на торите.

Междувременно депутатите се опитаха да опростят процедурата, като намалят кандидатите, защото ако те са много на брой, ще е необходимо повече време за избор, тъй като при всеки кръг от гласуване отпада само по един кандидат, докато останат само двама, за които вече ще трябва да гласуват всички 124 000 членове на партията.

Правилата бяха променени след решение, че за издигане на кандидатура ще е необходима подкрепата на 8 депутати, а не само на двама, както бе до момента. Предполага се, че заключителното гласуване ще се състои през седмицата, която започва на 22 юли. Според анкетите Борис Джонсън е фаворит, но именно поради характера на процедурата, това може да се промени в хода на гласуването.   

Социалдемократите в Дания преговарят за ново правителство

Датската кралица Маргрете II възложи късно снощи на лидерката на опозиционната социалдемократическа партия Мете Фредериксен да проведе преговори за съставяне на ново правителство, ден след като управляващият досега десноцентристки блок на премиера Ларс Льоке Расмусен претърпя поражение на парламентарните избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Преди това кралицата се консултира с лидери на други партии след очакваната оставка на Расмусен.

„Бих желала да оглавя правителство, което да се основава на широко сътрудничество. Затова не изключвам участие на която и да е партия“, каза Фредериксен след срещата си с кралицата.

Фредериксен има подкрепа от партиите в левия блок, който получи 91 места срещу 75 за десния блок на Расмусен в 179-местния парламент. Тя каза, че е поканила всички парламентарно представени партии за разговори утре, като добави, че ще започне с „по ред с оглед на броя“ на депутатите им. Това означава, че първата ѝ среща ще бъде с десноцентристката Либерална партия на Расмусен, която остана втора на изборите с 45 места - с пет по-малко от социалдемократите.

Расмусен ще остане премиер на служебен кабинет до съставянето на новото правителство.

Фредериксен възнамерява да състави еднопартийно правителство на малцинството, но каза, че ще търси широко сътрудничество с останалите парламентарни партии. Според експерти процесът на създаване на ново правителство може да отнеме няколко седмици.

Социалдемократите се обявяват за по-ограничителна политика по отношение на миграцията, което ги поставя близко до десните, а повечето от останалите партии в левия блок не са съгласни с това.

Намаляват измамите при използване на фалшива самоличност

Приет е нов регламент за личните карти на гражданите на ЕС, чрез който се цели намаляване на измамите, свързани с използването на фалшива самоличност. 

Те ще имат единен формат - на кредитна карта ID-1, ще съдържат зона, която да се разчита от машини и ще съблюдават минималните стандарти за сигурност на Международната организация за гражданско въздухоплаване. Те ще съдържат два пръстови отпечатъка, които ще се съхраняват в цифров формат на безконтактен чип.

Върху личните карти, в очертанията на знаме на ЕС, ще се посочва кодът на издалата ги страна членка. Минималният срок на валидност ще бъде 5 години, а максималният - 10.

Държавите членки могат да издават лични карти с по-дълъг срок на валидност на лица на възраст над 70. Новите правила ще влязат в сила 2 години след приемането им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!