Гърция, Великобритания! (обобщение)

Гърция, Великобритания! (обобщение)

СИРИЗА и „Нова демокрация“ променят тактиката си за кампанията

С указ на гръцкия президент днес се разпуска парламентът и стартира официално предизборната кампания в Гърция.

Вотът ще се състои на 7-и юли.

Премиерът Алексис Ципрас подаде оставка след съкрушителна загуба на евроизборите и на местния вот.

Активна предизборна кампания започна в Гърция. В оставащите 27 дни до вота партиите представят програмите си и листите с кандидат-депутати. Двете водещи политически сили - СИРИЗА и "Нова демокрация", променят тактиката си на кампанията. Отказват се от предизборни митинги и организират срещи с хората по места, за да убедят избирателите в предимството на своите програми.

Медиите акцентират на речта на премиера в оставка Алексис Ципрас за успехите на СИРИЗА по пътя за излизане от икономическата криза. Министърът на финансите Цакалотос обещава - справедливи данъци и ново намаление на ДДС. 

Вестник "Иефимерида" коментира, че СИРИЗА е копирала програмата на консерваторите. "Етнос" съобщава за 27 дни на високо политическо напрежение.

"Настъпи часът на истината", коментират предстоящите избори някои медии.

Стартира надпреварата за мястото на Тереза Мей в Консервативната партия

Във Великобритания надпреварата за мястото на Тереза Мей като лидер на Консервативната партия стартира официално, като повечето от основните претенденти излагат своите платформи, в някои от които изобилстват щедри обещания за решаване на кризата около Брекзит. До 19 часа българско време е крайният срок за подаване на кандидатурите, като се очаква номинацията на 11 депутати. 

Пълният списък ще стане ясен половин час по-късно, а процедурата по гласуването би трябвало да стартира на 13 юни. Тереза Мей ще продължава да изпълнява задълженията си като премиер, докато не бъде излъчен неин наследник.

Още сутринта фаворитът според анкетите, за поста Борис Джонсън взриви медийното пространство с обещание, че ще намали данък общ доход за хората, печелещи повече от 50 000 паунда годишно. Вчера той каза, че няма да плати 39 милиарда паунда от сметката по развод, докато Брюксел не се съгласи на по-добри условия за излизането на Великобритания от ЕС. Обещанието за данъците бе определено от опозицията като „абсолютен цинизъм“ при положение, че кризата в училищата, полицията и социалните грижи се задълбочава. 

Ето обаче какво казаха днес някои от другите големи играчи в надпреварата.

Министърът на външните работи Джеръми Хънт предупреди за опасността от общи избори за Консервативната партия и допълни:

„Ако ние участваме в избори, преди да сме реализирали Брекзит, ще бъдем унищожени. Притиснати от партията „Брекзит“ отдясно и от либералдемократите отляво, просто ще разчистим пътя на лейбъристите по средата. И ако това се случи в национален мащаб, това ще е краят на Брекзит.“

Бившият министър за Брекзит Доминик Рааб:

„Аз съм брекзитиър по убеждение с план, дисциплина и фокус за извеждането ни извън ЕС до края на октомври. Аз съм брекзитиър, на когото може да се разчита.“

Ако Брюксел не отстъпи в преговорите, Рааб е готов за излизане без сделка на 31 октомври.

И министърът на здравеопазването Мат Ханкок:

„Ако просто станем Брекзит партия, с нас е свършено. Трябва да изпълним Брекзит и да вървим напред. И най-добрият начин да сторим това е с някого, който може да обърне страницата с люти битки през последните три години. Трябва ни лидер не само за следващите 6 седмици или 6 месеца, а за следващите 6 години и отвъд. Не лидер за оставане или напускане на ЕС, а лидер за бъдещето“.

Със сигурност през следващите дни ще чуем още много пламени изказвания, но в крайна сметка депутатите ще имат думата за излъчване на последните двама кандидати. Тогава членовете на Консервативната партия ще изберат новия си лидер.

Рори Стюърт - един от кандидатите за поста на Тереза Мей - предупреди останалите претенденти да не предлагат на електората „евтини обещания“, за да спечелят подкрепа, и по-добре да бъдат откровени с хората.

Рори Стюърт, който е министър за международното развитие и е от умереното крило на Консервативната партия, визира с това изявление обещанието на фаворита Борис Джонсън, който планира да намали данък общ доход на печелещите над 50 000 паунда годишно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!