"Зелената" вълна в Европа и новото поколение млади лидери в лицето на Грета Тунберг

Снимка: Грета Тунберг, личен архив

"Казвам се Грета Тунберг. Аз съм екоактивистка от Швеция. От 9 месеца насам всеки петък е моята училищна стачка пред шведския парламент. Трябва да променим начина, по който се отнасяме към климатичната криза. Трябва да наречем ситуацията с истинското й име - извънредна! Това е най-голямата криза, която човечеството някога е срещало и не е нещо, което може да ви хареса във Facebook".

В края на май във Виена, часове след решаващия вот за Европейски парламент,  Грета Тунбер направи изказване на Световната среща на върха за климатичните промени.  За пореден път  тя  призова Световните лидери и компании да бъдат честни за обхвата на климатичната криза, а думите й срещнаха подкрепата на филмовата звезда и също екоактивист Арнолд Шварценегер.
Малко преди това дойде новината, че The Guardian спира да използва подвеждащия израз "климатични промени" и го заменя с " климатична криза".

На 31 май 2019 г. Грета Тунберг отбеляза 41 седмица от началото на училищните стачки, а във Виена се събраха  35 хиляди души.
Протестът се проведе  на 1623 места в 119 държави по света.

Определяна от "Тайм" за един от лидерите на новото поколение, в навечерието на евроизборите 16-годишната шведка призова за гражданска активност и изведе климатичната криза като водеща тема в дебатите.

Наскоро издателство „Пингуин“ публикува книга, събрала част от речите на Грета Тунберг, а средствата от продажбата й ще отидат за благотворителност.

Междувременно Зелените партии постигнаха най-добрите си досега резултати на европейски избори, увеличавайки размера на своя блок в Европейския парламент до 69 места от досегашните 52. "Гардиън" прогнозира, че този резултат им дава шанса да се превърнат в сила от ключово значение в новия фрагментиран парламент.

Ска Келер, един от водещите кандидати на групата за председателския пост в Европейската комисия на пресконференция в Брюксел:

"Много сме щастливи от тези резултати, от доверието, което получихме и виждаме от избирателите. За нас това е огромна задача и отговорност - да превърнем това доверие в конкретни действия, в защита на климата, в защита на социалното измерение на Европа, за повече демокрация и по-силно върховенство на закона в цяла Европа и на практика тук в Европейския парламент".

Келер допълни, че Зелените "искат да постигнат действия за климата сега, защото ако чакаме още дълго време, ще бъде катастрофа".

Сега на фона на загубата на места за основните дясноцентристки и лявоцентристки групи, стои въпросът дали  зелените евродепутати ще изиграят ключовата роля  за сформирането на по-широк проевропейски съюз в новия 751-местния Европейски парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!