Нови държави в ЕС, миграция, дебатът във Великобритания (обобщение)

Дата за присъединяване на Албания и Северна Македония през октомври

Съвет "Общи въпроси" отложи определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС за октомври.

Новината съобщи на брифинг еврокомисарят по разшивярането Йоханес Хан след края на заседанието на Съвета в  Люксембург:

„За съжаление, едно малцинство от страни-членки не подкрепи ясното предложение на Комисията за започване на преговори със Северна Македония и Албания още днес. Комисията продължава твърдо да вярва, че Съюзът трябва да възнаграждава тези, които са изпълнили всички критерии“.

Съветът отбеляза, че Турция се отдалечава от ЕС и изрази сериозна загриженост от незаконните сондажи за петрол на страната в изключителната икономическа зона на Кипър. 

„Съветът подчертава сериозното и непосредствено негативно влияние, което такива незаконни действия  могат да нанесат на отношенията Турция - ЕС. Съветът призовава Комисията и Службата за външна дейност да дадат незабавно предложения за ответни мерки. Те биха могли да се отнасят, освен за друго, за финансирането или срещите на високо равнище“.   

"Получихме силно и недвусмислено признание на нашите постижения през изминалата година. Получихме ясно потвърждение за реформите, които сме извършили, и за всички резултати, постигнати на национално ниво, но също и похвала за споразуменията с Гърция и България. Това е много важно за нас и за гражданите, защото съвместните усилия не бяха напразни", написа в профила си във Фейсбук премиерът на Северна Македония Зоран Заев след края на заседанието. 

Траян Бъсеску критикува ЕС за границите

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който е новоизбран евродепутат от Европейската народна партия, разкритикува бездействието на Европейския съюз по въпроса за миграцията и „неспособността на общността да защити границите си“, пише „Политико“.

„ЕС, с липсата си на действие, изглежда ни казва, че трябва да живеем с мюсюлманската инвазия“, заяви Бъсеску в тв интервю тази седмица.

Бъсеску бе президент на Румъния от 2004 до 2014 г. Той ще бъде единият от двамата евродепутати от румънската дясно центристка партия „Народно движение“ и се закани, че въпросът с миграцията ще бъде една от битките, които планира да води в Брюксел.

„Не мислете, че кризата от 2015 г. е приключила. Тя е в пълен разгар дори сега. Но вече не се говори за нея, защото се е превърнала почти в даденост“, казва Бъсеску.

ЕС и международни данни показват спад в броя на пристигащите мигранти в блока след пика през 2015 г., когато над 1 млн. души влязоха на територията на общността. По данни на Международната организация по миграция за тази година бройката е 31 000 души. За цялата 2018 г. в ЕС са пристигнали 145 000 мигранти.

Според Бъсеску ЕС трябва да се противопостави не на „бедните мигранти“, а на престъпните организации, които им вземат по 5000 - 10 000 евро, за да ги стоварят в Италия, Испания и Гърция.

Фаворитът за лидер на британската Консервативна партия и за премиер отново е Борис Джонсън  

Без явен победител приключи телевизионният дебат между петимата оцелели кандидати за лидер на британската Консервативна партия и респективно за премиер на Великобритания.

Преди дебата, във втория кръг на гласуване, отпадна бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, а най-много гласове отново получи фаворитът Борис Джонсън.

В дебата взеха участие по реда на получените гласове: Борис Джонсън – 126, Джерeми Хънт – 46, Майкъл Гоув – 41, Рори Стръюрт – 37 и Саджид Джавид – 33 гласа. Те отговаряха и дискутираха по въпроси на зрители, вариращи от дали ще извадят страната от Европейския съюз на 31 октомври до решаване на екологичните проблеми.

Фаворитът Борис Джонсън имаше затруднения по въпроса за ислямофобските му изявления. Както и преди, единствен аутсайдерът Рори Стюърт се въздържа от категорични обещания, на каквито останалите кандидати бяха щедри.

Анкета сред зрители, които са членове на Консервативната партия, след дебата показа, че по-добро впечатление са направили Джеръми Хънт, Майкъл Гоув и Саджид Джавид.

Надпреварата обаче продължава днес с нов кръг от гласуване. Депутатите ще гласуват, докато не останат само двама кандидати и тогава думата ще имат членовете на партията, които ще изберат новия лидер. Почти е сигурно, че един от тях ще бъде Борис Джонсън. Големият въпрос, кой ще се изправи срещу него в заключителното гласуване, остава напълно открит. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!