Суперкомпютърът в България- повече знания, инвестиции и сигурност


Суперкомпютър ще бъде изграден в България. Така страната ни ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Новината съобщи на брифинг тази седмица европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел, след срещата си с премиера Бойко Борисов и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола. Това е една решаваща крачка за страната ни, а суперкомпютрите са важни за хората във всяка една сфера то живота им, Мария Габриел:

"Година, откакто Европа и ЕС заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера. След много интензивна работа Европа има инвестиции от 1 милиард евро и застава сред първите три суперсили в света.... Суперкомпютрите не са само технология, а най-вече полза за хората, за децата ни, защото позволяват много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксините и лекарствата. Суперкомпютрите са ползи за привличане на инвестиции, суперкомпютрите са и сигурност... Днес правим една положителна стъпка напред за това- България да бъде сред водещите страни на Европа и в света, суперкомпютърът да бъде още една притегателна сила за инвестиции, да носи ползи на хората, а чрез него да продължава да се изгражда еко система, която да води до внедряване на високите технологии, по-добри доходи и по-висок жизнен стандарт. Това означава работа заедно- институции, индустрия, научни изследователи, малки и средни предприятия. Работейки заедно, гледайки в една посока, можем да направим така, че България да бъде сред конкурентоспособните страни в Европа и това да става с ясно желание за бъдещо развитие." 

Компютърът, който ще бъде изграден в България, е мощен, колкото този в центъра на НАСА, и ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа", изтъкна ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола. Според него, със суперкомпютъра хората ще имат повече знания за болести, смятани за нелечими, суперкомпютърът ще помогне на индустрията, на малките и средни предприятия, ще е полезен в отбраната, ще има възможност за въвеждане на изкуствен интелект, ще могат да се предвиждат бури и земетресения. В момента има осем много големи компютри, българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички тях, обясни още Роберто Виола. 

Министър-председателят Бойко Борисов коментира, че този суперкомпютър ще даде огромни възможности в страната ни. 

"Ние даваме едно работно място, което работи 24 часа в денонощието. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи в различна среда и натоварване. При катастрофи как биха действали, сградите как биха реагирали... Огромни възможности. В Източна Европа няма такива машини. Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката, високите технологии." 

Машините на суперкомпютъра ще бъдат разположени в Технопарка. Общата инвестиция е 1 млрд. евро, от тях 486 млн. евро са предоставени от Европейската комисия, останалите са от държавите-членки и частни партньори. За България проектът струва 18 млн. евро, като 12 милиона са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от Европейсктата комисия, каза Мария Габриел. До края на 2020 г. този суперкомпютърът трябва да заработи. През следващия програмен период на ЕК с новата програма "Цифрова Европа", специално за суперкомпютрите има отделени 2,7 милиарда евро. Тези средства ще бъдат включени в по-нататъшното развитие на осемте суперкомпютъра, добави Мария Габриел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!