Срещата на върха на ЕС не успя да постигне компромис в политиката за климата

На срещата на върха на ЕС миналата седмица лидерите на 28-те не успяха да се обединят около кандидатурата на следващия председател на Европейската комисия. Те не успяха да постигнат компромис и по още една гореща тема - борбата с изменението на климата. Общността е разделена в аргументите си за срока, в който Европа трябва драстично да намали емисиите въглероден диоксид. Разделението е и географско, и икономическо. Индустрията в някои ключови държави се противопоставя на конкретните мерки, които трябва да бъдат приети, за да се изпълнят обещанията по Парижкото споразумение. То предвижда намаляване на емисиите на парникови газове с 40 процента до 2030 г. Европейската комисия вече предложи в този срок намаление на емисиите от превозни средства с една трета, докато Европейският парламент настоява за 45 процента.

Отделните държави в ЕС работят с различна скорост по темата. Не на последно място защитавайки собствения си икономически интерес. Германия обяви отказ от въгледобива, но правителството продължава да защитава автомобилната, но и въгледобивната си промишленост за сметка на климатичните цели. А бизнесът аргументира със заплахата от масова безработица. Само в автомобилните концерни в Германия работят над един милион души. А въгледобивната промишленост не спира да повтаря, че енергийният сектор все още силно зависи от изкопаемите горива. Брайън Рикетс е генерален секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL и се обяви срещу демонизирането на въгледобива. 
"Все още ще се нуждаем от въглища и така ще бъде и в обозримо бъдеще. Работещите във въгледобива все още допринасят за надеждната ни електроснабдителна система", смята Рикетс. И допълва: "Погрешно е да си мислим, че само европейците можем да спасим планетата. Както знаете, Съединените щати напуснаха Парижкото споразумение. Китай не е поел особено големи обещания. На този фон Европа е сама. Така че трябва да имаме и „план Б“.

ЕС е изправен пред предизвикателството да поеме водещата роля в провеждането на политика срещу изменението на климата. Евросъюзът е готов за тази роля, смята Тара Конъли от екоорганизацията Грийнпийс, и припомня "историческата отговорност на Европа" за въглеродните емисии през миналия век: "
Смятаме, че е време ЕС да представи някои амбициозни предложения, за да бъде последван и от други страни по темата. Европа и европейските политици обичат да говорят много за лидерството си в областта на климата и сега мисля, че наистина е необходимо Европа да оглави този процес."

А депутатът от Зелените в Европейския парламент Бенедек Явор предупреждава за вредното влияние на индустриалните лобита: "
Съществува много непрозрачна връзка между членовете на Европейския парламент и промишлеността. В Европейския парламент има редица евродепутати, които заемат определени позиции например в автомобилната индустрия, което за мен е сериозен конфликт на интереси и трябва да бъде забранено."

За природозащитниците от Грийнпийс енергийният преход е възможност да поемат водещата роля в „новия свят“. Тара Конъли от екоорганизацията смята, че политиката за опазване на климата отваря много нови хоризонти за бизнеса. "
Бизнесът трябва да осъзнае, че се намира в надпревара за това, кой ще успее да извлече печалба от изпреварващо разработване на нови технологии, от които светът ще се нуждае в тази нова среда, в която ще живеем в бъдеще", убедена е Тара Конъли от "Грийнпийс".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!