В Каталуния очакват да се открие Българско консулство

6
Иванка Иванова, предс. на Инициативния комитет за петицията за Българско консулство в Барселона
Снимка: Екатерина Костова

Ако през лятото работещите българи в страната и чужбина очакват с  еднакво нетърпение отпуските си, то за сънародниците ни в Каталуния има още едно очакване – откриването на генерално консулство на България в Барселона. Председателят на Инициативния комитет за създаването му Иванка Иванова  разказва, че с особено вълнение към събитието са родителите на децата, родени от миналия октомври до сега.

Децата, които стоят и чакат, за да бъдат подадени документите им за ЕГН, са над 30 на брой, което е много голяма гордост. Никой не пътува за Валенсия или за Мадрид, защото очакват с най-голяма гордост откриването на консулство, за да си извадят националността тук.

Решението на МС за откриване на щатно българско конулствто в Барселона с окръг Каталуния и Арагон  е от началото на месец май. Сигнал за необходимостта подава петицията с това искане, която Иванка организира  през октомври 2018-та, а в началото на февруари вече внася до всички български институции.

Петицията е подписана от 3000 души от Каталуния и 600 души от България, като същевременно петицията е подписана и от Валенсия, и от Мадрид, и от Навара, и от Тенерифе и от Южната част на Франция - град Тулуза.

Българите, които живеят тук, имат лични причини да подкрепят петицията. Бизнесменът Ненчо Алексиев разказва:

В Каталуния има 17 000 регистрирани официално българи. На година идват около 90-100 хиляди туристи българи. Не може да няма орган, който да представя и защитава българите. Българите имат доста проблеми - стига едно най-елементарно разсейване да ти откраднат документите и оттам вече проблемите ти са невероятни. Единствените консулства, които има, са на 700 км и как ще се оправяш, не знам.

Леда Гачурова, която ражда и двете си деца в Барселона, има личен опит.

За малките новородени деца, аз се сблъсках с това - трябваше да пътуваме за първите паспорти. 

А 22 годишната Даниела Раева, която е била на 9 години, когато пристига с родителите си, помни такова пътуване до Мадрид:

Бяхме в 4 часа сутринта станали, сутринта рано първи час. Беше ужасен ден, валеше много. Аз бях много малко и си спомням, че беше изключително уморително да висим там с часове,  като можеше тук в голям град да си оправим документите. Даже във Валенсия сме ходили, не може да се сравнява. Много пари се харчат, там трябва да престоиш...

Конулството ще е и още едно място, където българите ще могат да гласуват. Тук активността за европейските избори в края на май е била по-висока, отколкото изборната комисия е очаквала, казва Ненчо Алексиев:

Към 700 човека гласуваха, което по другите избор,и които съм наблюдавал, имало е 2000, но това беше сравнително добре. Дано новите депутати, които ще дойдат, да си вземат поука от това, което стана, и да тръгнат да работят с по-голямо съзнание за това, за което са изпратени. А не само и само, за да жиеят спокойно в Европа, да си получават големите заплати и да избягват от всякакви отговорности или да сервилничат на някои по-силни политически личности, които да ги използват за гласуване. Ние българите също пострадахме от всичко с това, с това че ни сложиха не на втора, а на трета и чевтърта скорост. 

По-младите българи тук имат своите очаквания за Европа през следващия мандат. Учителката в българското училище Магдалена Ананиева и Леда Гачурова споделят:

По-отворена Европа, по-приемаща.

По-голямо дигитализиране на всякакви области - образователна, медицинска, в административните длъжности... Да се въведе все пак повече технология, особено за подрастващите.

Интеграция и равенство са обединяващите думи в очакванията и на бившата медицинска работничка в Пирогов Любимка Мъдрова и пианистката Ивана Говедарска, които също живеят в Барселона:

Точно това е, да има тази колаборация, ако можем да кажем, това което е Европейската общност - едно цяло и една обща интеграция на всички хора. 

Би ме се искало, някак си, държавите в Европа да могат да се изравнят и в крайна сметка да бъдем едно цяло. 

А Иванка Иванова, чиято петиция за консулство в Барселона обедини българи от различни краища на Европа, се обявява и срещу друг тип разделения:

Никога не трябва да се разделяме на българи от чужбина и българи в България. Ние сме един и съши народ. Има свобода на движение, на работна сила, на специалисти... Е, няма по-хубаво от това да имаш свободата да излезеш да докажеш, че това си ти, че това са твоите възможности и че можеш да се бориш и да сложиш българското знаме отпред успоредно с  европейското, както ние сме го направили в Барселона!

За новото консулство Правителството вече гласува отпускането на средства. И макар че още няма официална дата за откриване му, българите в Каталуня очакват това да стане най-късо след летните отпуски.Галерия