Еврото - от 1999 година досега

Снимка: архив

Въвеждането на еврото в България може да се случи най-рано през 2022 или 2023 година, според официалната позиция на Министерството на финансите. Макар че дебатът по влизането в еврозоната, предхождано от поне две години престой във валутно - курсовия механизъм и създаване на тясно сътрудничество с банковия съюз, позамря, ние отново ще припомним темата с една реплика, която всеки от нас е добре да запомни, а именно - че пътят към еврото може да е много труден, но България със сигурност ще спечели от влизането в еврозоната. Именно така се е случило в Литва, заяви за "Хоризонт" Мантас Залаторюс - председател на Асоциацията на търговските банки в последната държава, присъединила се към еврозоната. Шокова инфлация не е имало нито в Литва, нито в Естония и Латвия - другите две балтийски държави, които влизат в клуба на богатите през 2011 и 2014 година.
Знаете ли как звучи информационната кампания, подготвена в Рига например? "Гордо", отговарят латвийците с усмивка. "След една година еврозоната ще се разшири с още една държава - нашата Латвия", се казва в клипът, който се е излъчвал година преди смяната на валутата. Ние обаче ще се върнем още по-назад в историята заедно с говорителя на Европейската комисия Александър Винтерщайн, който припомня, че преди въвеждането на еврото се е използвало екю - осреднена единица, към която се е преравнявала вноската на всяка държава в европейския бюджет и субсидиите, които е получавала от Брюксел.
През 1999 година вече еврото съществува, но в само технически, а обращение да е от 2002 година. Във Франкфурт, където е централата на Европейската централна банка, новогодишното празненство е пред големия монумент със знака на единната валута, който се намираше пред старата сграда на банката. А гледайки кадри от фойерверките през тази нощ, бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой си спомня, че въвеждането на еврото е било изключително смел ход, чиято единствена цел е да направи Европа още по-единна.
Всичко е наред, докато не идва кризата. През 2012 година ситуацията на финансовите пазари е критична, а само два месеца, след като е поел поста, Марио Драги изрича думите, с които ще остане в историята, че Европейската централна банка ще спаси еврото на всяка цена.
В средата на 2019 година еврото е спасено, но еврозоната все още страда от слаб растеж и нарастващи външни рискове. А ние очакваме отговор за влизането ни в т.нар. чакалня през юли. "Със сигурност Марио Драги би искал маднатът му да се запомни и с присъединяването на една държава към ERM II, а той изтича в края на октомври", припомня Пиер Ортлиб от Официалния финансов форум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!