Новите български евродепутати - левицата и крайната десница

Снимка: БГНЕС


Европейският парламент стартира своя петгодишен мандат - силно фрагментиран и поляризиран. България избра своите 17 евродепутати - дясното и на тези избори изпревари лявото, а новите лица в бъдещия Европарламент са с един повече. БСП ще изпрати най-много нови попълнения. Единственият, който ще се върне в Брюксел е президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, спечелил мястото си след напрегната вътрешнополитическа битка в БСП и с преференциите, които го издигнаха от петото място в листата на престижното второ място след водача Елена Йончева.
Йончева заедно с другия нов евродепутат Иво Христов бяха двамата, които от президентската администрация преминаха в  БСП. Елена Йончева, първо депутат в Народното събрание, бе основен двигател в последните две години на обвиненията към управляващите за роднински назначения, оградата, пътищата и скандала "Ало, Банов съм".
Йончева поема в Европейския парламент в битка за социални права:

"Основните политики, които са важни и които са застъпени в ПЕС и в левицата, това е свързано с икономическата политика, с неравенството, със социалната политика."

С ясната позиция, че образованието е основната инвестиция в бъдещето, а културата и медиите са отражение на развитието на обществото, в новия Европейски парламент Иво Христов ще насочи  своите усилия и работа в тези сфери:

"Ако ме питате какво искам да правя приоритетно в Европейския парламент, това е да инициирам образуването на група измежду бившите журналисти сред депутатите да наблюдава демократичните процеси и тези, свързани със свободата на словото на медиите в разните страни, тъй като това е проблем за цяла Европа."

Новите лица на БСП Петър Витанов и Цветелина Пенкова са и сред младите социалисти, които поемат към Брюксел. Витанов е ръководител на  делегацията на българските социалистие в Европейския парламент, които ще имат представителсвот в различни комисии, но с акцент към социалната политика:

"Две са направленията на работа - националният интерес, от едната страна, и партийният - от друга. Социалният елемент сякаш отсъства и безусловно това е нашата голяма цел. Българската делегация в общи линии получи комисиите, които беше предварително заявила. Конкретно аз съм в комисията по транспорт като титуляр и в т.нар. комисия LIBE по граждански права и вътрешни работи, която се ангажира също и с миграцията."

Най-важното в бъдещата работа в Европарламента за Цветелина Пенкова ще бъде защита интересите на страната:

"Основната ми цел е да участвам в комисии, чрез които ще можем да създадем по-благоприятни условия за живот в България."

ВМРО също изпраща ново лице в Европейския парламент. Популярността на водача в листата им Ангел Джамбазки му отреди нов мандат, но изненадата в изхода от  евровота бе провокативният режисьор Андрей Слабаков, спечелил второто място в листата на ВМРО с преференции. Известен със страстта си към пушенето и като противник на дрес кода:

"Трябва да се пуши и в парламента, не само в парламента, а и навсякъде, иначе всички пушачи само мислят кога ще излязат да запалят една цигара и това ще пречи на работата им. Идеята, че някой трябва непременно да си облече костюмче, като отива в Европейския парламент, според мен, е израз на слугинска психика."

Но извън това, Слабаков тръгва към Брюксел с ясна мисия:

"Ще се занимавам с култура и с другото, с което искам да се занимавам е земеделие - трябва да се решат някакви неща."

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!