Председателите на ЕП и на ЕК (обобщение)

Събитията принуждават към поемане на повече отговорност

Евродепутатите избраха в сряда италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на институцията, съобщи БНР.

Сасоли, кандидат на групата на Социалистите и демократите (С&Д), получи 345 гласа на втори тур и така с 11 гласа преодоля бариерата, необходима за абсолютното мнозинство при 667 валидни гласове.

Втори в надпреварата остана кандидатът на Европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил със 160 гласа. Трета бе кандидатката на Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер със 119. Най-малко гласове взе кандидатката на Европейска обединена левица/Северна зелена левица Сира Рего - 43.

В обръщение непосредствено след обявяването на резултатите, новият председател Сасоли заяви, че събитията принуждават към поемане на все по-сериозна отговорност. Като част от тях той изброи миграцията, безработицата, климатичните промени. „Трябва да преоткрием духа на основателите на ЕС, които успяха да отстранят враждебните действия и позволиха напред да излязат демокрацията, човешките права и равенството“, каза Сасоли.

Нито един от кандидатите за председател на Европейския парламент не успя да събере необходимите 332 гласа на първи тур, на който Сасоли получи 325 гласа или 8 по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство, Ян Захрадил – 162, Ска Келер – 133, Сира Рего – 42. 

Малко преди началото на първия вот четиримата кандидати представиха вижданията си за поста, за който кандидатстват. 

По процедура евродепутатите могат да гласуват в три тура, докато един от кандидатите получи абсолютно мнозинство. Ако това не стане, следва четвърти тур, на който се състезават получилите най-много гласове 2-ма кандидати, а за избран се смята този, който е взел най-много гласове.

Сасоли каза при представянето на кандидатурата си: 

"Кандидатирам се за председател на Европейския парламент само защото смятам, че Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля. Има сериозни предизвикателства на хоризонта, които ще ни поставят на сериозни изпитания, а те заплашват дори самата идея за ЕС. Ние можем да ги преборим, само ако останем единни". 

Вчера около кандидатурите на социалистите се завъртя и името на Сергей Станишев, но по-късно се разбра, че той сам е помолил да не бъде издиган за поста.

Сасоли (63 г.) е член на лявата италианска Демократическа партия, а преди да стане част от нея работи като журналист. Избран е за евродепутат през 2009 г., а настоящият му мандат в институцията е трети.

Той трябва да изкара две години и половина на новия пост – половината от мандата – преди да го предаде на член на дясноцентристката Европейска народна партия. 

Сасоли отхвърли твърденията, че е компромисна фигура на Съвета и заяви категорично, че е човек на парламента.

Ройтерс: Източноевропейските страни останаха с празни ръце

Източноевропейските страни останаха с празни ръце при разпределянето на високите постове в ЕС, след като изразходиха целия си политически капитал за успешното блокиране на холандския социалист и кандидат за шеф на ЕК Франс Тимерманс, коментира Ройтерс.

Като зам.-председател на настоящата Комисия Тимерманс раздразни националистическите правителства в Полша и Унгария, като оглави критиките срещу неспазването на върховенството на закона и демократичните свободи. Сега вероятно той ще остане зам.-шеф в следващата ЕК, която започва работа от 1 ноември.

Но нито един кандидат от Изтока няма да заеме ключов пост в евроинституциите през следващите 5 години след маратонските преговори, които разкриха различията в блока.

Начело на ЕК ще бъде германката Урсула фон дер Лайен, французойката Кристин Лагард ще оглави Европейската централна банка, белгиецът Шарл Мишел ще замени поляка Доналд Тукс като шеф на Евросъвета, а испанският социалист Жозеп Борел ще стане дипломат №1 на ЕС.

В тридневните дискусии в Брюксел източноевропейците не само пропиляха шанса да засилят позициите си в институциите. Те притесниха по-богатите западноевропейски държави, които са все по-нетърпеливи от отказа на Изтока да сътрудничи за миграцията, климатичните промени и други ключови проблеми.

„Вишеградската четворка успя да блокира Тимерманс заради неговото желание да се застъпва за върховенството на европейското законодателство“, каза анонимен представител на ЕС.

Друг дипломат заяви, че Фон дер Лайен, съюзник на Меркел, едва ли ще е слаб противник относно спазването на демократичните стандарти.

„Да, те блокираха Тимерманс…,но Фон дер Лайен няма причини да бъде мека за спазването на законодателството“, отбелязва дипломатът.

Няколко източноевропейци, включително словака Марош Шефчович и българката Кристалина Георгиева, бяха спрягани за високи постове в ЕС, но правителствата в региона не успяха да се обединят около нито един кандидат.

Българските евродепутати от ЕНП са поискали от Урсула фон дер Лайен подкрепа за Шенген и еврозоната

Българските евродепутати от Европейската народна партия са поискали на среща с кандидата за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепа за страната ни за Шенген и еврозоната, съобщи пред „Хоризонт“ евродепутатът Андрей Ковачев. Тази среща е била по-скоро опознавателна и тя не е представила свои приоритети за следващите 5 години.

„Тя обеща, че в най-скоро време ще дойдат вече детайлите по темите, които повдигнахме – сигурност, отбрана, външна политика, Шенген, еврозоната, които повдигнахме ние от Източна Европа и от България по-точно“, каза Ковачев.

На въпрос дали смята, че гласуването за Фон дер Лайен и следващата Европейска комисия може да не мине в Европейския парламент, българският евродепутат отговори:

„Това е компромис. При един компромис никой не е достатъчно доволен. И при социалистите има недоволство, и при либералите има недоволство, а и при нас има недоволство. Ние ще изслушаме както Урсула фон дер Лайен, не само при ЕНП, но и другите колеги от другите политически групи ще разберем по-подробно за нейните приоритети и какво тя ще отстоява. За нас е важно да има единен, силен, интегриран, ефикасно действащ Европейски съюз и съответно ще подкрепим на 15-и тези политики“. 

Ковачев определи новия председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли като „умерен и професионален политик“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!