Европа е жена

Нито един кандидат от Изтока няма да заеме ключов пост в евроинституциите през следващите 5 години след маратонските преговори, които разкриха различията в блока.  В тридневните дискусии в Брюксел източноевропейците пропиляха шанса да засилят позициите си в институциите. Няколко източноевропейци, включително словака Марош Шефчович и българката Кристалина Георгиева, бяха спрягани за високи постове в ЕС, но правителствата в региона не успяха да се обединят около един кандидат. Агенция „Ройтерс“ коментира, че без присъствие на високо ниво в Брюксел има риск източноевропейските държави да се отдалечат допълнително от Запада. 

По време на заседанието в Страсбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова евродепутатите да одобрят германския кандидат. Той каза, че за първи път Европейският съвет предлага две жени и двама мъже да оглавят ключовите институции на ЕС и това е идеален баланс между половете:

Преди пет години се нуждаехме от три месеца, за да решим и въпреки това имаше политически лидери, които бяха против. Тази година свършихме работата за три дни и никой не беше против. Дори ако Германия се въздържа за председателя на Комисията, поради някои проблеми в правителствената коалиция, лично канцлерът Меркел подкрепи целия пакет. Преди всичко избрахме две жени и двама мъже за четирите ключови позиции - перфектен баланс между половете. В крайна сметка Европа е жена. Мисля, че чакането си струваше и даде резултат. Предложихме Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия и определихме Кристин Лагард за кандидат за председател на Европейската централна банка. Избрали сме Шарл Мишел като следващ председател на Европейския съвет и председател на срещата на върха на еврото, както и като кандидат за върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Сега Европейският парламент ще разгледа Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията. Ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена, която ще ръководи Европейската комисия.“

Урсула фон дер Лайен си даде две седмици, за да развие своята визия за Европа и за Европейската комисия през следващите пет години:

„Първата ми спирка ще бъде в Страсбург, за да се срещна с Европейския парламент и веднага да вляза в преговори с парламентаристите, защото тук, в Европейския парламент бие сърцето на европейската демокрация. Възнамерявам да слушам много, така че в рамките на следващите две седмици в диалога със Съвета и Парламента да мога да развия визия за следващите пет години за Европа и за Комисията, визия, която се основава на интензивно сътрудничество между Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет.“

Гласуването е насрочено за 16 юли. За да бъде избрана Урсула фон дер Лайен е нужно абсолютно мнозинство или 376 гласа.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!