Гърция, Великобритания (обобщение)

Кириакос Мицотакис - премиер

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис ще бъде следващият премиер на Гърция, след като партията му спечели близо 40 процента на извънредни парламентарни избори на 7 юли. Шест партии влизат в новия парламент, а извън него остава крайно дясната „Златна зора“ .

Абсолютната победа на Нова Демокрация дава възможност за еднопартийно правителство без компромиси, посочват коментарите  по изборните резултати. Със 158 депутати от 300-членния парламент Мицотакис владее напълно ситуацията в страната, пишат вестниците.

Новият гръцки премиер ще положи клетва днес, а до края на деня ще съобщи състава на следващото правителство.

Пред избирателите и гръцките медии Мицотакис каза:

„Ще продължа със същата скромност и упорита работа, които ме доведоха до тук. Имам дълбока вяра в неизчерпаемите способности на хората. Искам да видя отново този народ да просперира и да си възвърне самочувствието. Искам да дам на децата, които си заминаха, възможността да се върнат в нашата страна, ако решат да го направят."

След обявяването на резултатите от вота премиерът Алексис Ципрас заяви, че уважава волята на гръцкия народ и допълни, че приема присъдата на хората с високо вдигната глава.

Причината за загубата на СИРИЗА е липса на доверие, категорични са коментарите по изборните резултати

Сред първите поздравили Мицотакис бяха българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план. Юнкер, от своя страна, отбелязва, че Гърция я чака още много работа за пълно икономическо възстановяване.

Правителството на Мицотакис ще бъде изправено пред сериозни предизвикателства и може да се стигне до недоволства, прогнозира в предаването на БНР "Преди всички" Петър Къдрев от Балканския отдел на Българската телеграфна агенция:

“Мицотакис мисля, че спечели главно с естественото недоволство от СИРИЗА. Успя да спечели с желанието на гърците да се върнат към една нормалност, която може би мнозина от тях разбират като връщане към времената отпреди кризата. Може би наистина нейният остър етап свърши, но тя още не е завършила“. 

“Резултатът от гръцките избори много точно отразява направените прогнози. Тези прогнози по същество не са се променяли от над 2 години насам, така че нещата се развиха абсолютно по сценария, който до голяма степен отговаряше и на това, което беше планирала управляващата партия в Гърция СИРИЗА“, каза още пред БНР Къдрев за проведените вчера извънредни парламентарни избори в Гърция. 

В интервю за предаването “Преди всички“ анализаторът коментира още:

“Ципрас, който дойде на власт през 2015 г. на вълната на едно недоволство, събра един наказателен глас, който беше срещу партиите на статуквото в Гърция, събра и един популистки вот, който очакваше, че той ще успее да направи чудо, ще успее да постигне нещо по-различно в преговорите с кредиторите и европейските институции.  Той загуби този вот малко след изборите през 2015 г. и от тогава неговата цел беше по-скоро да се утвърди на гръцката политическа сцена, отколкото да спечели следващите избори“.

Според Къдрев това са успешни избори за Ципрас:

“Повечето анализатори преди изборите казваха, че неговата цел е да вземе поне 30% на изборите, а той получава почти 32%-31,53% по последни данни, така че според мен той дори надхвърли целта си“.

Борис Джонсън – министър-председател

Борис Джонсън е на път да спечели убедително изборите за следващ лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания. Tова съобщава вестник. „Таймс“, като се позовава на данни от проведено допитване сред редови членове на партията на торите по поръчка на социологическата агенция ЮГав.

Допитването е показало, че 74 процента от съпартийците на Джонсън са казали неговото име в отговор на въпрос за кого се готвят да гласуват. За съперника му Джереми Хънт, който миналата година замени Джонсън като външен министър, са казали, че ще гласуват само 26 на сто.

Днешният ден е начало на гласуването за следващ лидер на торите, като ще започнат да се получават изпратени по пощата бюлетини от 160 000 партийни членове.

Името на победителя във вота ще бъде обявено на 23 юли и на следващия ден той ще стане министър-председател на Великобритания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!