Нови седем ученически отбора се включват в програмата "Евроскола"

Снимка: www.europarl.europa.eu

Нови седем ученически отбора се включват в програмата "Евроскола". Учениците, които спечелиха пътуване до Страсбург, Франция, където ще се превърнат в евродепутати за един ден са от областите Пернишка, Софийска и София - град. В състезанието участваха общо 12 отбора от столицата и още четири града, а жури в тричленен състав отся седемте училища победители, които ще  заминат за Страсбург през есента, зимата и пролетта на следващата година. Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България сподели, че журито е било силно затруднено при вземането на решенията си поради високото ниво на подготовка на учениците и задълбочените им езикови познания по английски, френски и немски език.

  "Всеки път ни прави впечатление високата степен на подготовка на средношколците, които се явяват на тези състезания. Това, което ни радва, е, че са отделили много време извън учебните си занимания и свободното си време, за да се подготвят и да бъдат наистина добре запознати с функционирането на Европейския съюз, на Европейския парламент, на различните политики, на различини въпроси от дневния ред на ЕС, за да могат след това по най - добрия начин да представят темата, която са изтеглили по жребий."

  От 2006 г. насам повече от 110 български училища и над 3 600 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в евродепутати за един ден. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения, обясни Теодор Стойчев от Информационното бюро на ЕП в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!