Андрей Ковачев: Предложеният пакет за лидери на основните европейски институции е компромисен

Андрей Ковачев

Европейският съвет постигна договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС. Номинираните: Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК, Шарл Мишел за ръководител на Европейския съвет,  Жозел Борел за върховен представител по външната политика и сигурността и Кристин Лагард за председател на ЕЦБ.

Според евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев пакетът е компромис, а при компромис много често се случва нито една от страните да не е доволна. „Това показва, че когато националните държави търсят някакво решение при затворени врати, през нощта, се получава този пакет. Ние предлагахме /ЕНП, социалистите първоначално и либералите/ да има прозрачен, демократичен подход с водещите кандидати, които направиха кампании, бяха сред европейските граждани, участваха в дебати. Това е за нас демократичният и прозрачен метод за избор. Кандидатите да представят пред гражданите съответните политически програми, приоритети, визия за развитие на целия ЕС“ – коментира Андрей Ковачев. Според него по-демократично и най-добре би било г-н Манфред Вебер, който беше водещият кандидат на ЕНП, да бъде номиниран за председател на ЕК. Евродепутатът Андрей Ковачев допълни, че предстои дебат и гласуване на номинираните в ЕП.

„Една от големите критики, които имаме към предложения пакет е, че в него не присъстват лидери от Централна и Източна Европа, липсва географски баланс. Не сме доволни, ще се опитаме да изразим възможно най-силно нашето недоволство, но Съветът е институцията, която има правото да решава. Ние трябва да го утвърдим в ЕП“ – коментира още Андрей Ковачев и допълни, че "ЕП е независима институция, която е избрана директно от гражданите, за да може да защитава по най-добрия начин общия интерес на целия ЕС в това да има и географски баланс“. 

Италианският евродепутат Давид Мария Сасоли беше избран за председател на Европейския парламент.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!