Сигурност, миграция, икономика (обобщение)

ЕЦБ предлага единна агенция за борба с прането на пари

Европа се нуждае от единна агенция за борба с прането на пари, заяви в петък Беноа Кьор от ЕЦБ, визирайки неотдавнашни случаи с банки от ЕС, които показаха за наличието на сериозни пропуски в способността на блока да предотврати финансови престъпления.

"Подкрепяме всяка инициатива, която да доведе до по-хармонизиран и по-координиран подход в борбата с прането на пари. В идеалния случай това би било една единна европейска агенция", заяви Кьор на пресконференция след редовна среща на финансовите министри от еврозоната във Виена, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

Идеята за обща агенция е включена в предварителният план, изготвен от европейските регулаторни органи миналата седмица и целящ да се затегне защитата на ЕС срещу изпирането на пари. Самият план беше подготвен след подозрителни случаи за пране на пари от страна на банки в Малта, Латвия, Естония и Дания и точно преди холандският гигант ING да се съгласи по-рано тази седмица да плати сериозна по размер глоба от 775 млн. евро, тъй като не успя да предотврати изпирането на пари.

"Последните събития показват, че ние трябва съвместно да направим повече в тази област, отколкото понастоящем", посочи и Марио Сентено, който е председател на Еврогрупата (на финансовите министри от еврозоната).

Той подчерта, че надзорът е "споделена отговорност", която включва националните и европейските органи.

Марио Сентено, който е и финансов министър на Португалия, добави, че докладът на регулаторните органи на ЕС все още е предварителен и се надява неговите заключения да бъдат на разположение до края на годината, като само след това могат да се предприемат конкретни действия.

Изборите за следващия Европейски парламент обаче са насрочени за месец май 2019 година и с оглед на това в скоро време може да има "замразяване" на законодателната дейност на общоевропейско ниво.

Демонстрация в Кемниц

Междувременно повече от 1000 симпатизанти на крайната десница се събраха на демонстрация в петък в германския град Кемниц, предаде "Асошиейтед прес". 

Броят на взелите участие в протеста бе доста по-малък от около шестте хиляди души, които се събраха на първата демонстрация на 27 август след убийството на 35-годишния Даниел Хилиг, за което се предполага, че е било извършено от кандидати за убежище. 

Близо 500 души се събраха на контрапротест. Местни медии съобщиха, че един поддръжник на крайнодесните е бил арестуван, след като е бил разпознат за отправянето на хитлеристки поздрав на една от предишните демонстрации в Кемниц, допълни агенцията.

Макрон критикува към Меркел

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в южния френски град Марсилия в петък.

Центристът Макрон призова за по-тясно европейско сътрудничество в областта на сигурността, имиграцията и икономиката, но така се изправя пред съпротивата на консервативните лидери на блока, отбелязват политически анализатори.

Часове преди срещатаЕманюел Макрон отправи първа публична критика към канцлера на Германия Ангела Меркел заради подкрепата на Европейската народна партия за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че изказването на Макрон след среща с премиерите на Белгия, Холандия и Люксембург, които споделят прогресивните му идеи за реформа на Евросъюза, е една от първите прояви на френския президент в кампанията за изборите за Европарламента, които са насрочени за май 2019-а.

Макрон призова Европейската народна партия, в която членуват ХДС на Меркел и баварските й партньори от ХСС, да изясни позициите си, защото Орбан и неговата формация ФИДЕС, която също е част от ЕНП, са точно на срещуположната страна на барикадата в битката на Макрон за общоевропейски отпор срещу националистическите сили.

"ЕНП не може да подкрепя едновременно и Меркел, и Орбан", заяви Макрон в Люксембург. За пореден път той разкритикува антиимигрантската политика на унгарския премиер, както и усилията му да бъдат отслабени евроинституциите.

„Дейли експрес“: Евроскептиците набират скорост

Следващите избори за Европейски парламент могат да сложат край на Европейския съюз, пише британският вестник "Дейли експрес" -  издание, което е известно с антиевропейските си позиции. 

Подкрепата за центристката партия на френския президент Еманюел Макрон е спаднала, а нейната преднина пред националистите на Марин льо Пен преди изборите за Европейски парламент през май сега е само с три процента, сочи проучване. Предстоящите избори вече се очертават като ожесточена битка между центристки, проевропейски партии като партията на Макрон "Република, напред!" и твърди лидери отдясно и крайнодясно като Националното обединение на Марин льо Пен, които обещаха да променят политическото статукво след десетилетие, помрачено от финансови и имиграционни кризи.

Анализът на националните проучвания, проведени от Ройтерс през юли, показа, че евроскептичните партии от дясната част на политическия спектър вероятно ще разширят парламентарната си подкрепа през май, като евентуално ще спечелят 15 - 20 процента от 705-те места в Европейския парламент.

Европейските избори са важни както като показател, така и като морален елемент за избирателите, защото могат да определят кой ще ръководи основните европейски институции, включително Европейската комисия, пише британското издание.