ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европа предвижда хаос след провала на Мей при вота за Брекзит (обобщение)

Рискът от хаотично оттегляне на Великобритания от ЕС нараства Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че след вота в британския парламент рискът от хаотично оттегляне на Великобритания от ЕС е нараснал. В изявление до медиите..

публикувано на 16.01.19 в 11:08

Борбата с тероризма - приоритет за Европейския съюз и през 2019 - а година

Борбата с тероризма остава приоритет за Европейския съюз и през 2019 година. Така Европейската комисия и европейския парламент обещават да изпълнят поетия от тях ангажимент Европа да бъде сигурно място за своите граждани. Това уверение дадоха редица..

публикувано на 15.01.19 в 11:54

Илхан Кючюк за спорния пакет „Мобилност“ и протеста в Брюксел

На заседанието си в четвъртък Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент одобри измененията, включени в пакета „Мобилност 1“, свързани с каботажа и измамите в автомобилния сектор, но отхвърли тези за почивката на шофьорите и командироването..

публикувано на 15.01.19 в 08:30

Андрей Новаков: Решението за пакета „Мобилност“ ще се бави още

Не патова, а много добра ситуация на фона на възможните развития – така транспортният министър Росен Желязков коментира в Брюксел пред журналисти решението на Комисията по транспорт в Европейския парламент да приеме само една трета от пакета..

публикувано на 14.01.19 в 18:32

Европейски средства за по-качествено образование

Безспорно, науката и образованието са фактори за растеж и икономическо развитие. Затова ако ние, като част от Европейския съюз, искаме да имаме жизнения стандарт на старите страни членки, трябва да инвестираме в образованието и науката. Една от..

публикувано на 14.01.19 в 14:10

Диляна Славова за ролята на Европейския икономически и социален комитет

Освен най-ясните и разпознаваеми европейски структури като Европейската комисия и Европейския парламент, има и други, по-малко познати на нас, гражданите, които обаче играят важна роля на различните етапи на оформяне на становища и подготовката на взимане..

публикувано на 14.01.19 в 13:25
евранет Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: "След изборите ЕС ще се промени драстично, а ние трябва да намерим своето място"

Броени месеци преди изборите, евродепутатът Ангел Джамбазки от европейските консерватори направи своеобразна равносметка за работата на българските си колегите в Европарламента. Той посочи, че в рамките на политическия спор, всяка една държава..

публикувано на 13.01.19 в 10:10
евранет  плюс Момчил Неков

Новите правила за аудиовизуални медийни услуги в Европейския съюз

Нови правила за аудиовизуалните медийни услуги прие Европейския парламент. Те гарантират засилена защита за деца и непълнолетни от вредно съдържание, количествени правила относно рекламата и 30% европейско съдържание в каталозите на доставчиците на..

публикувано на 12.01.19 в 14:25

Пакет „Мобилност 1“, Брекзит (обобщение)

Борисов разговаря с Таяни Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в телефонен разговор днес, съобщи правителствената пресслужба на 11..

публикувано на 11.01.19 в 13:46

ЕС и Япония разширяват икономическото си партньорство през 2019

Годината за Европейския съюз започва с важно за икономиката му събитие. Очакваното влизане в сила на споразумението за свободна търговия с Япония, гарантиращо по-облекчени условия за износ на стоки. Така ще се даде възможност на бизнеса в Европа да..

публикувано на 10.01.19 в 13:06
Мария Габриел

Европейска седмица на медийната грамотност предстои по инициатива на еврокомисаря Мария Габриел

По инициатива на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в началото на годината ще се проведе Европейска седмица на медийната грамотност: През март месец 2019-а за първи път ще организираме Европейска..

публикувано на 10.01.19 в 09:05

Пловдив показва европейското лице на България като столица на културата

Милиони граждани на Европа ще могат да проследят откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019  на 12-януари.  Извън десетките хиляди очаквани гости, близо 200 са акредитираните журналисти, значителна част от тях са от водещи..

обновено на 09.01.19 в 13:42

Брекзит и европейските избори (обобщение)

Вебер е срещу отлагане излизането на Великобритания от ЕС Недопустимо е да се отлага датата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, защото това може да предизвика сътресения на европейските избори. Това каза в интервю за Франс прес..

публикувано на 09.01.19 в 10:49

Светослав Малинов за работната програма на ЕП до края на мандата му

Европейският парламент посрещна 2019 г. без приет бюджет. Заедно с това пред него и пред другите европейски институции стои отговорната задача за провеждането на избори за нов парламент… С какво още трябва да се справи той до края на мандата си? Чуйте..

публикувано на 08.01.19 в 08:30
Европейския комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете

До 2050 г. икономиката на страните от ЕС трябва да стане неутрална към климата

"Чиста планета за всички". Под това заглавие Европейската комисия представи своя стратегия за неутрална към климата икономика. И си постави амбициозната цел, това да бъде постигнато до 2050 г. Така Европейската комисия изпълнява ангажимента си в рамките..

публикувано на 08.01.19 в 08:02

Брекзит, протести в Сърбия и във Франция (обобщение)

Комисия ще наблюдава дебатите между партийните лидери Британският парламент днес подновява  работата си след коледната почивка. Първите дебати са по внесена петиция за създаване на независима комисия, която да съблюдава телевизионните дебати между..

публикувано на 07.01.19 в 10:11

Латвийският опит в еврозоната - уроци и поуки за България

Около половин година остава, докато България получи отговор дали е готова да се присъедини към единния банков надзорен механизъм на еврозоната и обменно - валутния механизъм ERM II, известен у нас като "чакалнята" за еврозоната. Еврокомисарят по..

публикувано на 07.01.19 в 07:20

ЕС - контрол върху оръжията, технологии, борба с дезинформацията, равносметка преди евроизборите (обзор - декември)

Предлагаме ви най-четените публикации през изминалия месец Механизъм за санкции Системното неизпълнение от страна на държавите членки на Европейския съюз на правилата на съюза относно контрола върху износа на оръжия трябва да подлежи на..

публикувано на 03.01.19 в 14:15

Румъния поема Европредседателството, контрол върху укриване на данъци (обобщение)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Румъния по случай поемането на европредседателството, предаде Аджерпрес. "Уверен съм, че ще се справите и очаквам с нетърпение да работим заедно," написа в официалната си страница в Туитър..

публикувано на 02.01.19 в 11:19

2018 – София пое кормилото на Европа, Великобритания пред Брекзит (обобщение)

С амбиция за Западните Балкани Отминаващата година беше белязана и от първото за България европредседателство, откакто преди 11 години страната ни стана член на Европейския съюз. София пое кормилото на  Европа с амбицията да върне темата за..

публикувано на 31.12.18 в 11:42