ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Ден преди решението, ЕНП е разединена за изключването на ФИДЕС

Окончателно отминаха времената, когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито поздравяваше унгарския премиер със „Здравей, диктаторе“. Съратниците от християндемократическите партии в Европа днес са ожесточени врагове. Причината е..

публикувано на 19.03.19 в 15:00

Великобритания, Сърбия (обобщение)

Стивън Баркли: Има риск Лондон изобщо да не се раздели с ЕС Британският министър за Брекзит Стивън Баркли предупреди днес депутатите, че рискуват или да унищожат Брекзит, или страната да напусне ЕС без сделка, ако не подкрепят на два пъти..

публикувано на 19.03.19 в 12:27

Растеж за икономиката в последните седем години

Българската икономика показва стабилен растеж вече седма година. Това е едно от заключенията на годишния доклад на Европейската комисия, в рамките на Европейския семестър 2019, който бе представен в Бургас. Докладът бе презентиран в..

публикувано на 19.03.19 в 10:49

Момчил Неков: Да изградим общество на равни възможности и да сме толерантни един към друг

„Преодоляването на границите в нас е в основата на собствения ни растеж“ казва една източна мъдрост. За преодоляването на границите е и спектакълът „Граници“, който се реализира в рамките на проект „Sign & Sound Theatre Europe“ , съфинансиран от..

публикувано на 19.03.19 в 08:20

Димитрис Аврамопулос: ЕС трябва да приключи реформата по общата система за предоставяне на убежище

Миграцията продължава да бъде водеща тема не само в дневния ред на Европейския съюз, но и в световен план, казва еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос. Въпросът ще продължи да бъде сред водещите за съюза на фона..

публикувано на 18.03.19 в 10:15

Нов еврорегламент за общи правила за биологично производство и етикетиране

В Европейския съюз влезе в сила нов регламент на Европейския парламент и на Съвета относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. Той ще се прилага от 01 януари 2021 г., като с него се установяват принципите и правилата за..

публикувано на 17.03.19 в 08:10

Край на нелоялните практики в търговията с храни

Тази седмица Европейският парламент одобри директива, която цели да гарантира общи стандарти за защита срещу нелоялни практики, които имат огромно отрицателно въздействие върху препитанието на земеделските производители, малките и средни предприятия...

публикувано на 17.03.19 в 08:10

Европа и Брекзит (обобщение)

Н. Пр. Ерик Льобедел: Предстоят най-важните избори в историята на ЕС „Предстоят най-важните европейски избори в историята на ЕС“. Това каза в интервю за БНР посланикът на Франция в България Н. Пр. Ерик Льобедел. По думите му именно това е била..

публикувано на 14.03.19 в 12:05

Защита на потребителите: Сделка за нови европейски правила за дефектните продукти

Потребителите, пазаруващи през интернет или на място, ще имат еднакви права ако закупят дефектен продукт, съгласно нови правила, договорени от евродепутатите. Директивата относно продажбата на стоки цели да гарантира високо ниво на защита на..

публикувано на 14.03.19 в 10:35

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Въпреки допълнителния инструмент към споразумението на Великобритания за напускане на ЕС, договорен между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей след спешна среща в Страсбург, британският парламент отхвърли..

публикувано на 14.03.19 в 08:20

Развитието на селските региони - гръбнакът на икономическата и демографска стабилност в ЕС

 Опростяване  на инструментите за финансиране, повече солидарност  и  ефективно влагане на  парите от европейските фондове,  са  водещите принципи в разработването на новата седемгодишна рамка за развитие на Европейския съюз.   Сред сериозните..

публикувано на 13.03.19 в 15:13

Повече пари от еврофондовете за България

Увеличение на средствата от еврофондовете за България с между 3 и 4 милиарда лева гласува Европейският парламент за периода 2021-2027 година. „Решението е изключително важно за България. Това означава, че ЕП даде гласа си в подкрепа на спокойствието на..

публикувано на 12.03.19 в 11:35

Дискусия в Европейския парламент – равните ли са мъжете и жените

Има ли дисбаланс при участието на мъжете и жените в политиката, и какво още трябва да направят политическите партии в Европа по въпроса на баланса между половете? В края на миналата седмица, точно на осми март бе в Брюксел бе проведена дискусия за да се..

публикувано на 12.03.19 в 08:25

ЕС ще контролира чуждестранните инвестиции в общността

 Европейският съюз обяви, че занапред ще контролира преките чуждестранни инвестиции в общността и в страните - членки, направени в ключови за съюза сфери. Като мотив за това се посочва гарантирането на сигурността на стратегически сектори, сред..

публикувано на 12.03.19 в 07:35

По-чист транспорт чрез реформа на правилата за пътно таксуване обсъдиха евродепутатите

По-чист транспорт трябва да гарантира реформата на правилата за пътно таксуване, която се обсъжда в Европейския парламент, а целта - намаляване на вредните емисиите.   За да се насърчи по-широкото използване на екологични превозни средства,..

публикувано на 11.03.19 в 16:35

Мерки срещу фалшивите новини, Брекзит, Меркел (обобщение)

Допълнителни санкции срещу Русия, стратегия за намаляване на замърсяването на въздуха Мерки за противодействие на фалшивите новини преди евроизборите, проекторезолюция за допълнителни санкции срещу Русия и стратегия за намаляване на замърсяването..

публикувано на 11.03.19 в 16:32

Брекзит и хуманното отношение към животните

Как ще повлияе на политиката за осигуряване благосъстояние на животните Брекзит? Като че ли това е тема, за която не се говори на фона на доста по-важните за решаване проблеми с гражданството, миграцията, търговията и така нататък. Оповестеният вече..

публикувано на 11.03.19 в 09:34

Трансграничната обмяна на електронни рецепти и здравни данни в ЕС ще обхване повече страни

Да цифровизираме системата на здравеопазването -  това е основната препоръка на Европейската комисия по думите на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Едно от предизвикателната е, че поради чувствителността на личните..

публикувано на 07.03.19 в 14:53

Европейският парламент обсъди проблемите на жените с увреждания

Европейският парламент обсъди проблемите на жените с увреждания. Според статистиката това са 16 % от всички жени в Европа, което прави 40 милиона. Евродепутатите настояха за по-достъпна здравна среда - например мамографските апарати и леглата за..

публикувано на 07.03.19 в 13:40
Ева Паунова-Майдел

ЕП намали таксите за презгранични преводи в евро

Банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в ЕС в евро и за вътрешните плащания и да направят по - прозрачни разходите за превалутиране. Това е заложено в новите правила, които Европейският парламент одобри с голямо мнозинство...

обновено на 06.03.19 в 13:42