ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Борисов при Ципрас, Марин льо Пен – при Марешки (обобщение)

Българският премиер в Гърция: Няма по-добро място от ЕС за развитие на страните от Балканите Силно отражение в гръцките медии има участието на премиера Борисов на икономическия форум в Солун, който беше открит на 15 ноември, предаде БНР...

публикувано на 16.11.18 в 11:22

Май 2019 – край на високите такси за банкови преводи за граждани от страни, извън Еврозоната

Намаляване на таксите, изисквани от банките за преводи в евро одобри икономическата комисия в Европейския парламент и така даде зелена светлина на предложението на евродепутата от Европейската народна партия Ева Майдел. Тя смята, че..

публикувано на 15.11.18 в 18:13

Защо един доклад на ЕК може да бъде прочетен по три различни начина?

 След като ЕК публикува годишния си доклад относно предприетите от страната ни стъпки за изпълнението на ангажиментите в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и..

публикувано на 15.11.18 в 15:33
евранет   плюс Мария Габриел

Европейската комисия с мерки срещу сексуалното насилие в интернет

През последните няколко години социалните мрежи и чатове се използват масово от трафиканти за набиране на жертви и сексуални престъпления. Това може да стане дори чрез на пръв поглед невинни, но фалшиви обяви за работа. Трафикът е предимно за..

публикувано на 15.11.18 в 13:45

България е сред страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз

България е сред страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз според Европейската агенция за околна среда. Като основна причина се изтъква високото ниво на фини прахови частици вследствие на отоплението с твърди горива, също така се наблюдават завишени..

публикувано на 15.11.18 в 08:20

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

С решение от миналия месец Комисията по заетостта в Европейския парламент иска да се засилят правата на работниците. Поставя се изискване за ясен трудов договор от първия работен ден, а шестмесечният изпитателен срок да е еднократен. Комисията..

публикувано на 14.11.18 в 17:45
Мария Габриел

Габриел: Фалшивите новини не са ново явление, новото е скоростта, с която се разпространяват

Фалшивите новини не са ново явление, но в днешно време социалните мрежи създават възможност за много по-бързото им разпространяване. Търсят се различни решения за справяне с дезинформацията като, според евродепутата с ресор цифрова икономика и цифрово..

публикувано на 14.11.18 в 17:09

ЕК прекратява частично мониторинга върху България (обобщение)

Три от шест показателя са временно замразени Европейската комисия прекратява частично мониторинга върху България за борбата с корупцията и организираната престъпност и реформата на правораздаването, съобщи БНР.  „Три от шестте показателя – за..

публикувано на 14.11.18 в 12:28

Мария Габриел за ролята на обществените библиотеки

Тазгодишното издание на Националния форум „Библиотеките днес“, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ , беше на тема „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ и се проведе под патронажа на Мария Габриел, комисар по цифрова..

публикувано на 13.11.18 в 08:25

Андрей Ковачев: Манфред Вебер е нашият кандидат за председател на ЕК

На свой конгрес във финландската столица Хелзинки ЕНП избра германския евродепутат Манфред Вебер за водач на изборите за ЕП през месец май 2019 година. Според евродепутата Андрей Ковачев, зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП, изборът е бил..

публикувано на 12.11.18 в 15:20

Лидерите и визията им за Европа (обобщение)

Макрон събра 80 световни водачи по случай 100 години от края на Първата световна война Тържествената церемония по случай 100 години от края на Първата световна война събра пред Триумфалната арка в Париж над 80 световни лидери...

публикувано на 12.11.18 в 11:05

В резолюция, евродепутатите призоваха за подобряване условията на отглеждане на бройлери

Най-често употребяването месо, пилешкото, е и най-обработваното. Това ми каза, в неофициален разговор, специалист транжор, сега готвач във Великобритания. Натискът на търговските вериги за по-ниски цени, желанието на фермерите за печалба и..

публикувано на 12.11.18 в 08:52
Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Европа след края на ерата „Меркел“ и новата роля на Макрон

" Не съм се родила канцлер и никога не съм забравяла това. Имам сигурното усещане, че е дошъл моментът да бъде отворена нова глава. Този четвърти мандат ще бъде последният ми като канцлер на Федерална република Германия. " С тези исторически думи в..

обновено на 10.11.18 в 11:01

Захариева, Орбан, Могерини, Мей (обобщение)

България – причина да не бъде прилагана Истанбулската конвенция в целия ЕС България ще бъде причина в целия Европейски съюз да не може да бъде прилагана Истанбулската конвенция. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина..

публикувано на 09.11.18 в 12:30

ЕП забранява пластмасата за еднократна употреба, защото тя съставлява 70 на сто от отпадъците в Световния океан

Наскоро една новина шокира европейците - учени във Виена откриха пластмасови микрочастици в човешките екскременти. Не по-малко шокиращи са данните на химика проф. Михаел Браунгард от университета в Люнеберг - човешкото здраве е застрашено дори от..

публикувано на 08.11.18 в 11:03

Цифрова Европа

Осъществяването на цифровия единен пазар е условие да върне Европа като лидер в световния цифров сектор, смята еврокомисарят по цифровата икономика и общество, Мария Габриел. През последното десетилетие, стойността   на сектора на..

публикувано на 07.11.18 в 14:40

България, Франция, Македония (обобщение)

Джон Болтън с висока оценка за българските усилия на Балканите Българският вицепремиер Екатерина Захариева се срещна със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на кабинета Джон Болтън, предаде БНР...

публикувано на 07.11.18 в 10:54
евранет  плюс Неджми Али

Бюджетът на ЕС за 2019-та година е увеличен в сравнение с тази

Европейската комисия предложи бюджета на ЕС да е в размер на 166 милиарда евро за 2019-та година. Паралелно става ясно, че ЕС ще отдели  над 20  милиарда евро повече за сигурност и отбрана от 2021 година.  Евродепутатът Неджми Али , докладчик от..

публикувано на 07.11.18 в 10:30
Ева Майдел

Ева Майдел: Повече граждани да защитаваме нашата природа

Преди около две седмици Европейският парламент прие спешни мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Заедно с това евродепутатите гласуваха и мерки, отнасящи се до..

публикувано на 06.11.18 в 08:20

Защо жените в ЕС все още получават по-малки заплати от мъжете?

Заради получаваните от мъжете по-високи заплати, реално жените в Европейския съюз работят без пари в продължение на два месеца през годината. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия. Тази година символичният ден, в който жените престават да..

публикувано на 06.11.18 в 07:10