ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Каква е ролята на кохезционната политика на Европейския съюз в новата обстановка?

Как ще продължи да функционира Европейският съюз след Брекзит и на фона нарастващия евроскептицизъм? Каква е ролята на кохезционната политика на Европейския съюз в новата обстановка? Това са част от темите, които ще бъдат дебатирани на започващата днес..

публикувано на 23.02.17 в 10:30

Детски градини от община Козлодуй работят по европейски проект за образователна интеграция

292 деца от детски градини в община Козлодуй са включени в проект "Цветни и вълшебни светове за пълноценна образователна интеграция на децата от община Козлодуй". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж",..

публикувано на 22.02.17 в 16:38

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев настояват за пълен достъп на България до Шенгенската информационна система

Промените в Шенгенския кодекс, с които се въвеждат задължителни проверки по външните граници на ЕС, бяха във фокуса на пленарен дебат на Европейския парламент с комисаря по сигурността Джулиан Кинг. В този дебат участваха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП..

публикувано на 22.02.17 в 16:12

Как можем да търсим правата си при проблем с полет в Европа?

Регламент 261 от 2004 година на ЕС определя правата на пътниците при проблем с полет на всяка европейска авиокомпания. Той разглежда пътуването със самолет като договор, който дава определени права на пътниците в случай на проблем с полета. Директорът..

публикувано на 22.02.17 в 13:45

Правни въпросителни за лечението на британците, живеещи в страните от ЕС, след Брекзит

Стотици хиляди възрастни британци, живеещи в страните от ЕС могат да се окажат в сложна ситуация, ако се разболеят след Брекзит. Липсата на реципрочни здравни споразумения между ЕС и Великобритания рискува да доведе до това пациентите, които не могат да..

публикувано на 22.02.17 в 12:10

Губи или не България от отлагането на номиниране на еврокомисар?

Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков ще се срещнат днес, за да обсъдят дали да се направи опит служебното правителство да излъчи български еврокомисар. Това съобщи премиерът Герджиков. България остана без..

публикувано на 22.02.17 в 11:39

ЕК заплаши Великобритания със съдебни действия заради замърсяването на въздуха

Европейският съюз трябва да очаква и тази година през Средиземно море от Либия да преминат поне толкова мигранти, колкото и миналата, когато рекорден брой пристигнаха в Италия. Това заяви директорът на европейската агенция за гранична и брегова..

публикувано на 21.02.17 в 10:42

Почти всяко пето българче е на един или двама родители, работещи в чужбина

Всяка година хиляди българи са принудени да напуснат родината си и да заминат да работят в чужбина, за да могат да издържат семействата си. Много от тях обаче са принудени да оставят децата си на грижите на баби, дядовци и роднини. По данни на..

публикувано на 21.02.17 в 10:15

Момчил Неков: Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България

Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България - това заяви евродепутатът Момчил Неков в пленарна зала след ратифицирането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА). Години наред земеделието в страната..

публикувано на 21.02.17 в 10:14

Еврорадиоигри: Коя страна член на ЕС въведе пробно безусловен базов доход от 1 януари 2017 г.

Финландия е първата страна член на ЕС, която въведе в началото на тази година експериментално безусловен базов доход. Идеята е в продължение на две годени 2000 души да получават всеки месец по 560 евро, без каквито и да е условия. Парите няма да подлежат..

публикувано на 21.02.17 в 09:30

ЕС ще предостави още 18 милиона евро за подпомагане на населението в Източна Украйна

Днес финансовите министри на държавите-членки на Европейския съюз ще разгледат мерките за борба срещу укриването на данъци, пише германският вестник   „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. На срещата се очаква да бъде обсъдено съставянето на единен..

публикувано на 21.02.17 в 09:25

ЕК с първи доклад за България в областта на околната среда

Европейската комисия извърши преглед на изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда и изготви доклади за всички държави-членки на ЕС. От съюза очертаха общите предизвикателства и начини за обединяване на усилията с цел постигане на..

публикувано на 20.02.17 в 11:22

Евросправочник на слушателя: Европейско финансиране за малките и средни предприятия

В момента в България се предлагат инструменти за финансиране на малки и средни предприятия, подкрепени от ЕС. Създадени със средства от бюджета на съюза тези инструменти се управляват от Европейския инвестиционен фонд. Той издава гаранции към търговските..

публикувано на 20.02.17 в 11:10

Надя Стойкова: Има все още какво да се направи за защитата на правата на децата жертви на насилие

Приетата преди повече от четири години от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз Директива 2012/29 за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления, задължи държавите членки да..

публикувано на 20.02.17 в 10:55

ЕП определи приоритетите в развитието на Съюза

През изминалата седмица Европейският парламент прие три резолюции, разглеждащи бъдещото развитие на Европейския съюз. Основната цел на гласуваните документи е Съюзът да се справи с предизвикателствата пред себе си, използвайки пълноценно..

публикувано на 20.02.17 в 10:00

Шарл Мишел предупреждава американската администрация да не подкрепя разцепването на ЕС

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел заяви, че е използвал вечерята с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Брюксел, за да предупреди администрацията на Доналд Тръмп да не подкрепя разцепването на Европейския съюз, пише вестник Politico. Няма да..

публикувано на 20.02.17 в 09:35

Има ли опасност да загубим европейски средства по ОП „Наука и интелигентен растеж“

Има ли опасност да загубим европейски средства по Оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“? Плащанията по програмата са "замразени" след одитен доклад на Европейската комисия, открил нарушения при контрола на изпълнението й. В момента парите..

публикувано на 19.02.17 в 13:30

ЕП с нов председател - знаков ли е изборът и защо?

Европейският парламент има нов председател - на четвърти и последен тур италианецът Антонио Таяни от ЕНП спечели мястото. Двете партии, които се споразумяха да подкрепят Антонио Таяни, използваха думата сделка и тя, меко казано, е необяснима с..

публикувано на 19.02.17 в 12:00

ЕС и Канада след СЕТА 

Ден след одобряването на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА канадският премиер  Джъстин Трюдо заяви пред евродепутатите в Страсбург, че документът се отнася не само до търговията, вноса, износа и печалбите. Според Трюдо споразумението..

публикувано на 18.02.17 в 17:12

Европа преди новините: Мадлен Илиева - победител в конкурса Juvenes Translatores на ЕК

Тя е ученичка от кюстендилската езикова гимназия „Петър Берон” и е вторият неин ученик, който печели конкурса Juvenes translators (от лат. Млади преводачи) на Европейската комисия. Мадлен Илиева е българският победител в юбилейното десето издание на..

публикувано на 18.02.17 в 12:10