ЕВРАНЕТ ПЛЮС
Емил Радев

Страните от Западните Балкани най-рано през 2025 година в Европейския съюз

През изминалата седмица председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер, придружаван от върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря за политиката за съседство и преговорите за..

публикувано на 06.03.18 в 08:25

Обединена Европа и нейните приоритети (обобщение - февруари)

Интеграцията на Западните Балкани, единен Европейски съюз, цифровата икономика, визите със САЩ и защитата на личните данни са най-четените публикации на интернет страницата Euranet plus на БНР за месец февруари 2018 година. Среща на лидерите на 17..

публикувано на 04.03.18 в 10:46

Европейската сметна палата проверява изразходването на парите за хуманно отношение към животните

Европейската сметна палата проверява как се изразходват евросредствата, отделени за хуманно отношение към животните, казва Януш Войчеховски, член на Европейската сметна палата и дългогодишен евродепутат. Той уточнява, че проверката е започнала през..

публикувано на 04.03.18 в 08:51

Евродепутати одобриха проекторезолюция срещу тестовете с животни по света

Очаква се до края на март да се гласува резолюция, в която се призовава за забрана на тестове върху животни за козметични цели в целия свят. Депутатите от Комисията по околна среда към Европейския парламент приеха документа преди десетина дни. Въпреки..

публикувано на 04.03.18 в 08:29

Лидерите на страните от Западните Балкани и културните министри от АСЕМ – Форум „Азия – Европа“ – в София (обобщение)

Среща на лидерите от страните от Западните Балкани и заседание на културните министри от АСЕМ – Форум „Азия – Европа“. Тези два  форума се проведоха в два последователни дни в НДК в София. Юнкер с много добра оценка за българското..

публикувано на 01.03.18 в 15:13

Европейският парламен гласува регламент, който слага край на геоблокирането при онлайн пазаруването

Европейският парламент гласува премахването на ограничения за трансгранично онлайн пазаруване. Така купувачите ще могат да пазаруват онлайн на територията на Евросъюза, без достъпът им да бъде блокиран на географски принцип или да бъдат автоматично..

публикувано на 01.03.18 в 10:50

Защо в България заплатите са 50 % по-ниски от средноевропейските?

Средната работна заплата в България е приблизително 50 % от средноевропейските стойности. Тези данни се потвърждават от различни институции, включително Европейската комисия и Международния валутен фонд. Безработицата е под шест процента, а работодателите..

обновено на 28.02.18 в 16:36

Знанието за Европейския съюз в училище - достатъчно ефективни ли са политиките и програмите?

Програмата „ Еразъм“  безспорно е най- успешната  политика на ЕС, насочена към младите хора в Европа и най-желаната от самите тях.  Чрез нея  поколението, което ще поеме  отговорността за бъдещето на Съюза, реализира  мечтите си за..

публикувано на 27.02.18 в 14:17

Насърчаване на киберкултурата

Европейската комисия организира конкурс за увеличаваи на културата в киберпространството. Евродепутатът Мария Габриел в началото на месец март ще обяви условията на конкурса, в който са предвидени три категории – ученици, учители и експерти. Мария Габриел..

публикувано на 27.02.18 в 08:35

Военният бизнес очаква инвестиции от Европа

Серия от срещи на парламентарно ниво на страните – членки и на високо равнище през изминалите седмици в София подчертаха нуждата от продължаването на изграждането на европейска отбрана. Киберзащитата и стратегическите комуникации, задълбочаването на н..

публикувано на 27.02.18 в 05:05

Здравословното хранене сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Качеството на храната и здравословното хранене на децата е един от приоритетите в сектор "Здравеопазване" на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Темата бе във фокуса на международна конференция на експертно ниво, която се проведе в..

публикувано на 26.02.18 в 17:15

Западните Балкани, Брекзит, борбата с тероризма, подкрепа за бизнеса и безжичен интернет - (обобщение - януари)

Информациите, свързани с интеграцията на Западните Балкани, преговорите на тема Брекзит, борбата с тероризма, насърчаването на младите предприемачи в ЕС, както и свързаността на гражданите чрез интернет, са най-посещаваните публикации през януари 2018..

публикувано на 26.02.18 в 12:36

Броят на депутатите в Европейския парламент ще намалее след Брекзит

След излизането на Великобритания от Европейския съюз догодина броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705. Това предложение прие преди дни Европейският парламент с 431 гласа „за“, 182 „против“ и 61 „въздържали се“. Какво всъщност ще се случи с..

публикувано на 26.02.18 в 11:36

Млади предприемачи ще могат да стажуват в САЩ, Сингапур и Израел

Първата българска програма на Европейския съюз вече е факт. Тя е създадена по идея на евродепутата Андрей Новаков. Програмата се казва A.L.E.C.O (Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities) и е насочена към млади предприемачи,..

публикувано на 26.02.18 в 11:06

Заплаха ли е национализмът за бъдещето на ЕС? (обобщение)

Действията на Унгария затрудняват задачата на Борисов за единство Резките изявления на Орбан по адрес на Брюксел правят много трудна задачата на премиера Бойко Борисов като лидер на страната ротационен председатател на Съвета на ЕС да посредничи за..

публикувано на 24.02.18 в 18:15

Европейската комисия представи различни варианти за нов дългосрочен бюджет на ЕС след 2020 г.

Европейската комисия представи различни варианти за нов и модерен дългосрочен бюджет на ЕС, който да осигури постигане на неговите приоритети след 2020 г.  "Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и амбиции" - обясни..

публикувано на 22.02.18 в 18:05

ЕС – перспективи за федерален съюз

В навечерието на публичния дебат „Всички пътища водят към Европа? Перспективи за Федерален съюз“ – eвродепутатът, заместник-председател на групата на ЕНП, заместник-председател на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на..

публикувано на 22.02.18 в 08:30

Съвета на ЕС блокира решението „за“ България в Шенген (обобщение)

Дори една държава от Евросъюза може да стопира заключението Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там.  Това послание отправя към Съвета на Европейския съюз..

публикувано на 21.02.18 в 11:53

Премахнаха блокирането на географски принцип и други форми на дискриминация

Европейският парламент прие окончателния текст на регламента, с който се премахва блокирането на географски принцип и други форми на дискриминация, които са създадени въз основа на националността, мястото на пребиваване или на установяване на клиентите в..

публикувано на 20.02.18 в 13:08

Охраната на границите на Европейския съюз

Осигуряване на границите на ЕС е един от приоритетите ни. „ Европейският парламент има своята роля на контролираща институция, като това е демократичен контрол“, заявиха евродепутати от различни групи след посещението си на българо-турската..

публикувано на 20.02.18 в 09:40