ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Избори – за европейски парламент и за европейско бъдеще (обобщение)

Гласът на България трябва да бъде чут в ЕС По-висока избирателна активност на тези европейски избори прогнозира в интервю за "Хоризонт" и предаването "Преди всички" на БНР Стивън Кларк, който ръководи Бюрата на Европейския парламент в..

публикувано на 13.05.19 в 11:55

В лабораторията на ЕС в Испра пишат "енциклопедия" на синтетичните наркотици

Терминът "Нови психотропни вещества" обозначава една категория синтетични наркотици, чието въздействие върху човека наподобява това на канабиса, кокаина или хероина. Макар и в редица случаи тези вещества да не са незаконни и се продават в интернет, те..

публикувано на 13.05.19 в 11:17

За втора поредна година безплатни жп билети разкриват Европа за младите

Инициативата на Европейския съюз DiscoverEU, или открий Европа дава възможност младежи да пътуват безплатно с влак из Стария континент. Тя е насочена към 18-годишни младежи, поели по пътя към зрелостта и европейското гражданство. Идеята да се даде..

публикувано на 13.05.19 в 07:20

10 принципа за нов съюз на 27-те, среща на лидерите на ЕС (обобщение)

Дневен ред за идните 5 години Лидерите на ЕС излязоха в четвъртък с позиция за принципите, от които ще се ръководят след напускането на Великобритания, като обещаха „нов съюз на 27-те, готови да прегърнат бъдещето като един“, предаде АФП...

публикувано на 10.05.19 в 12:33

Програмата InvestEU е гласувана от Европейския парламент

Европейската комисия приветства гласуването в Европейския парламент миналия месец в подкрепа на InvestEU. Това е програма за насърчаване на инвестициите в Европа в рамките на следващия дългосрочен бюджет на Евросъюза. InvestEU ще обедини..

публикувано на 09.05.19 в 18:20

ЕС увеличава със 70 процента средствата за България по програмите за пчеларство

Здравето на пчелите е въпрос, който ЕК приема много сериозно.Вниманието на обществеността е насочено към намаляването на пчелните популации в целия свят, трябва да обединим усилията си, за да решим този проблем. Това каза еврокомисарят по земеделие..

обновено на 09.05.19 в 14:45

За младите хора и предстоящите избори за Европейски парламент

Мотивирани ли са днес младите хора у нас да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент? Разбират ли значението на евровота и имат ли достатъчна политическа зрялост? Но също и колко добре познават възможностите, които програмите на..

публикувано на 09.05.19 в 08:25

Херман Ван Ромпой, Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей (обобщение)

Бившият председател на Европейския съвет: Европа е на ръба на колапса Европа не е на ръба на колапса и ние не сме свидетели на началото на края на Съюза. Това каза бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой по време на конференция..

публикувано на 08.05.19 в 13:26

Бюрото на ЕП в България с надпартийна кампания „Този път ще гласувам!“

Повишване на избирателната активност на европейските избори на 26 май, е основна цел на надпартийната кампания #ТозиПътЩеГласувам, която се организира от бюрото на Европейския парламент у нас. В нея се включват известни български актьори, а също..

публикувано на 08.05.19 в 09:40

ЕК прогнозира ръст на европейската икономика от 1,4 на сто тази година

Въпреки че над световната икономика са надвиснали черни облаци, буря може и да няма - този паралел със студеното време през месец май правят повечето експерти, след като видяха данните от пролетната прогноза на Европейската комисия. Според нея - тази..

публикувано на 08.05.19 в 07:20

ЕП: Терористичното съдържание в интернет трябва да бъде премахвано в рамките на един час

Интернет компаниите трябва да премахнат терористичното съдържание в рамките на един час след получаване на заповед от властите, за да се борят с радикализацията и да допринесат за обществената сигурност. С 308 гласа „за“, 204 „против“ и 70..

публикувано на 07.05.19 в 14:45

Авторско право, пластмасови изделия, двойни стандарти, еврофондове (обзор - април)

Нова директива за авторското право, нов закон за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба, премахване на двойните стандарти, увеличение на средствата от еврофондовете за България. Това са най-четените теми за месец април на подсайта на БНР..

публикувано на 07.05.19 в 12:46
евранет сигурност, отбрана

Елжбета Биенковска: Трябва да се увеличи общият разход на ЕС за отбрана

Общият разход на ЕС за отбрана е под 1% от БВП, финансирането в тази област трябва да се промени. Това каза европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество Елжбета Биенковска по време на конференция „В търсене на съгласувана..

публикувано на 06.05.19 в 09:50

Правата на работещите родители в ЕС

Мерки за съчетаване на работата и семейния живот приеха евродепутатите в началото на месеца. В пленарната зала одобрение получиха предложенията за най-малко 10 работни дни отпуск по бащинство, платен родителски отпуск и 5 дни годишен отпуск за полагане..

публикувано на 29.04.19 в 14:41

Над 150 общини от България могат да участват във втория етап на инициативата WiFi4EU

Над 150 общини от България могат да участват във втория етап на инициативата WiFi4EU , организирана по проект на Европейската комисия.   Бюджетът  е 51 млн. евро, като  ще бъдат раздадени 3 400 ваучера за целия Европейски съюз.  И при това издание..

публикувано на 25.04.19 в 16:18

Пет години от стратегията за енергиен съюз до реалността

Енергийният съюз е вече реалност, по думите на ресорния заместник-председател на ЕК Марош Шевчович. Той се позова на четвъртия доклад за състоянието на енергийния съюз, според който резултатът за европейските граждани е достъп  до сигурно и..

публикувано на 20.04.19 в 09:45

Европа преди изборите (обобщение)

Голямото изпитание  Предстоящите европейски избори са може би едни от най-важните от самото създаване на ЕС. Това каза за БНР Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България, преди днешната дискусия „Изборите за ЕП – голямото..

публикувано на 18.04.19 в 11:16

Край на двойния стандарт при храните

След дълги проучвания и преговори Европарламентът (ЕП) сложи край на двойния стандарт при храните на единния европейски пазар. Пакетът от мерки включва посочване на двойния стандарт като нелоялна търговска практика и налагане на финансови глоби на..

публикувано на 18.04.19 в 08:25

ЕС укрепва външните си граници с 10 000 гранични служители

Европейският парламент гласува днес планове за 10 000 гранични служители, постоянен състав, на Европейската агенция за брегова охрана до 2027 година. През последните години броят на мигрантите и бежанците, които искат да влязат в Европейския съюз се е..

публикувано на 17.04.19 в 15:20

Нов европейски закон слага край на "вечните длъжници"

Всяка година един милион и 700 хиляди души в ЕС губят работните си места заради фалити на предприятията, в които работят. Нова директива, гласувана от Европейския парламент, подобрява ефективността на процедурите по превантивно преструктуриране,..

публикувано на 17.04.19 в 09:45