ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Интернет платформа в подкрепа на обезлюдените български села

Обезлюдяването на българските села или по-малките градчета е факт, който не бива да се приема като констатация, а да се търсят начини той да бъде променен. И един от вариантите за това е предложената от евродепутата Андрей Новаков интернет платформа за..

публикувано на 10.09.18 в 16:46

Андрей Новаков: Считам, че след като 84 % от жителите на ЕС смятат, че смяната на часовото време да отпадне, ние трябва да се съобразим с тях

В края на август, Европейската комисия публикува предварителните резултати от обществената консултация за преминаването към лятно часово време в Европа. Тази консултация, която се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона..

публикувано на 10.09.18 в 14:18

По-високи заплати в Гърция, спад в доверието към „широката коалиция“ в Германия (обобщение)

Ципрас обеща данъчни облекчения В програмна реч за икономическото възстановяване на Гърция след кризата премиерът Алексис Ципрас обеща намаляване на данъците и увеличаване на заплатите. „Гръцката икономика е стабилна и сега сме нормална..

публикувано на 10.09.18 в 13:25

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Брюксел ще продължи сътрудничеството с Иран

Брюксел продължава да развива икономическото си сътрудничество с Техерани и след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. То беше подписано през 2015 година от Великобритания,   Китай, Франция, Германия, Русия, САЩ и Иран. Вашингтон,..

публикувано на 10.09.18 в 10:10

България може да получи 2,2 млн. евро от фонд "Солидарност" на ЕС за наводненията от 2017 г.

34 милиона евро помощ за покриване на щетите от природните бедствия от миналата година в Гърция, Полша, Литва и България. Тази сума се очаква да отпусне фонд „Солидарност” на Европейския съюз. Средствата бяха одобрени наскоро от Комисията по бюджета...

обновено на 08.09.18 в 11:20

Сигурност, миграция, икономика (обобщение)

ЕЦБ предлага единна агенция за борба с прането на пари Европа се нуждае от единна агенция за борба с прането на пари, заяви в петък Беноа Кьор от ЕЦБ, визирайки неотдавнашни случаи с банки от ЕС, които показаха за наличието на сериозни пропуски в..

публикувано на 08.09.18 в 10:00
Николай Стоев, живопис

(Не)ясното бъдеще на общата селскостопанска политика след 2020 г.

Размислите за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. съвпада със задълбочения размисъл за бъдещето на ЕС с 27 държави членки, без Обединеното кралство. Европейският съвет в Братислава преди две години очерта  пътна карта в тази посока,..

публикувано на 08.09.18 в 07:35
евранет плюс Западни Балкани

Разширяването на ЕС на Балканите - тема за съюза и през новия политически сезон

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да е основна тема в дневния ред на Европейския съюз и през новия политически сезон. След известно прекъсване въпросът отново стана приоритет за Съюза в началото на 2018 година по..

публикувано на 07.09.18 в 14:04

До 2 години държавите членки на ЕС трябва да приложат новите финални правила за командированите работници

До две години държавите членки на Европейския съюз трябва да приложат новите финални правила за командированите работници, които прие Европейския парламент и които предвиждат еднакво заплащане. За тези две години страните е нужно да транспонират и..

публикувано на 07.09.18 в 13:55

Евродепутатът Момчил Неков иска 40 милиона евро повече от бюджета на ЕС за 2019 г. за разходи свързани с болестите по животните

Тази година се наблюдава сериозно увеличаване при разпространението на болести по животните в Европейския съюз, сред които са африканската чума по свинете и редица заболявания по дребните преживни животни. Най-често това се случва в региони, които граничат..

публикувано на 06.09.18 в 08:25

Бюджетът за селскостопанската политика на ЕС и цифровото бъдеще на Европа (обзор - юли)

Бюджетът за селскостопанската политика на ЕС и цифровото бъдеще на Европа са сред най-четените публикации за месец юли на подсайта на BNR.BG – Euranetplus. 365 милиарда евро ще е бюджетът на Общата селскостопанска политика в ЕС след 2020 година...

публикувано на 05.09.18 в 12:33

Ева Майдел: Намаляваме драстично таксите за парични преводи в евро, в България те са най-високи

Таксите за парични преводи в евро от и към България може да намалеят драстично, ако Европарламентът приеме регламент, според който те не могат да са по-високи от тези при левови операции.  Предложението е на българския евродепутат Ева Майдел,..

публикувано на 05.09.18 в 11:40

Конкурс за млади филмови режисьори в рамките на #EUandME

Само петима ще бъдат филмовите режисьори от 18 до 35 години, които ще имат възможност да разкажат своята #EUandME история, като я разработят от сценария до екрана с помощта на известен европейски режисьор. Събудете „заспалия Спилбърг“ в себе си и..

публикувано на 04.09.18 в 08:25

14 центъра "Европа Директно" ориентират българите в морето от информация

Една от основните роли на Представителството на Европейската комисия в България е да събира и разпространява информация, свързана с Европейския съюз, както и да обяснява на гражданите как политиките на Съюза се отнасят до тях. " Ние като..

публикувано на 03.09.18 в 16:23

Европейската комисия ще продължи да изследва българското законодателство по повод петиция за нарушаване правата на клиентите на банките

Ивайло Илиев, Десислава Филипова и Светла Миланова внесоха петиции в Европейския парламент и бяха изслушани преди лятната ваканция от депутатите в Комисията по петиции относно предполагаемо нарушение на правата на потребителите при процедури за..

публикувано на 03.09.18 в 09:28
Мария Габриел в студиото в Брюксел

Еврокомисар Мария Габриел: 25 процента от роботите в света са произведени в ЕС

Мария Габриел като еврокомисар отговаря за един наистина необятен сектор - цифрова икономика и цифрово общество.  С нея разговаряме за това как Европа доказва, че скоростта и качеството в сферата на изкуствения интелект могат да вървят ръка за ръка; за..

публикувано на 25.07.18 в 15:09

ЕП призова за забрана на ранните и насилствени бракове

На всеки 7 секунди някъде по по света момиче на възраст под 15 години се омъжва, сочат данните на неправителствени организации. Преди дни в Страсбург евродепутатите гласуваха за фиксирането на възрастта за брак на 18 години в целия Евросъюз. Те..

публикувано на 25.07.18 в 13:49

Реалната добавена стойност на ЕС за изкуствения интелект е в това, че той може и трябва да се свърже с етиката и обществото

На 11 юли 2018 г. в "Мултимедийното студио" Euranet Plus "в Брюксел се проведе интервю в рамките на формата "Euranet Plus Summer Interview ". Европейски журналисти от водещи радиостанции в цяла Европа интервюираха Мария Габриел, комисар по цифровата..

обновено на 16.07.18 в 18:15
От днес, 25 май, влиза в сила новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation), който важи за всички граждани на Европейския съюз.

Регламентът за защита на личните данни в действие

Регламентът за защита на личните данни в интернет пространството е в сила вече почти 2 месеца. На практика обаче за потребителите на социални мрежи животът продължава по старому. Споделят колкото си искат, макар вече да се замислят къде е границата..

публикувано на 14.07.18 в 18:10
От днес, 25 май, влиза в сила новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation), който важи за всички граждани на Европейския съюз.

Защитени ли са личните ни данни в интернет?

Регламентът за защита на личните данни в интернет пространството е в сила вече почти 2 месеца. На практика обаче за потребителите на социални мрежи животът продължава по старому. Споделят колкото си искат, макар вече да се замислят къде е границата..

публикувано на 14.07.18 в 14:00