ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Равният достъп до лекарствените продукти в Европейския съюз

Равният достъп до  лекарствените продукти, в аспекта всеки нуждаещ се да има право на лечение с иновативни терапии , параленият износ и недостигът на лекарства в контекста на финансовата устойчивост на здравните системи предизвикаха интензивен дебат по..

публикувано на 15.05.18 в 14:45

Нов живот за българското село, чрез интернет платформа

Обезлюдяването на българското село е факт, с който трябва да се справим. Из цялата страна има невероятни места, скрили в себе си история, природни дадености, самобитна култура и традиции. Места, които чакат да бъдат популяризирани, за да може хората,..

публикувано на 15.05.18 в 08:30
Вера Йоурова

Вера Йоурова: Въвеждаме по-точни забрани за двойни стандарти при храните

Законодателният пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен, за да защити потребителя, който по думите на еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова , е по-слабата страна в..

публикувано на 14.05.18 в 11:15

За справедлива и сигурна Европа (обобщение)

За бъдещето на справедлива и силна обединена Европа, реализацията на младите хора в Стария континент и скъсяване на дистанцията между богати и бедни, работят европейските институции и техните специалисти. Съхраняване на личните данни От 25 май..

публикувано на 14.05.18 в 10:54
евранет  плюс бг председателство

Лиляна Павлова в навечерието на Срещата на върха "ЕС - Западни Балкани" в София: "Разговорите продължават, за да бъде осигурено максимално широко присъствие."

На 17 май София ще бъде домакин на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, определяна като "кулминационната точка" на Българското европредседателство, преди на 1 юли щафетата по ротационен принцип да поеме Австрия. 15 години след последната Балканска..

публикувано на 14.05.18 в 07:15

Европа ще събира задължително личните данни при полет в полза на сигурността

До 25 май всички европейски държави трябва да започнат координирано събиране, съхраняване и обработване на информация за пътниците при полет от, за и в Европа. С директива, гласувана от европарламента преди две години, личните данни се превърнаха..

обновено на 12.05.18 в 13:24

На къде отива Европа? - младежки дискусии на Бюрото на Европейския парламент в България

Бюрото на Европейския парламент в България започна поредица от младежки дебати в академичните центрове под надслов „На къде отива Европа?“. Целта на дискусиите е да се обсъдят с младите хора предизвикателствата пред Европейския съюз в средносрочен..

публикувано на 12.05.18 в 07:50

Преди срещата на върха за Западните Балкани (обобщение)

Губим 16 млрд. от европейските правила за мобилност? Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха в четвъртък предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани. Двамата разговаряха в Аахен след..

публикувано на 11.05.18 в 13:37

Положителните знаци за Скопие и Тирана от ЕК са шанс за България, смятат български евродепутати

Месец преди дългоочакваната среща на върха в София "Европейски съюз - Западни Балкани" от Брюксел дойде оптимистичен сигнал. Европейската комисия препоръча началото на преговори за присъединяване с Македония и Албания. В доклада на Еврокомисията се..

публикувано на 10.05.18 в 10:00

Оптимизъм за срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Евродепутатът Андрей Ковачев е оптимист за срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София на 17-ти май. Чуйте прогнозата му за събитието в интервю на Нели Бистрашка. Г-н Ковачев, да припомня, че още на 6-ти февруари тази година, Европейската..

публикувано на 09.05.18 в 10:13

25 години Единен пазар в Европейския съюз. Дебат за възможностите за подобряване и задълбочаване на вътрешния пазар

Тази година Европейският съюз отбелязва 25 години от създаването на единния пазар. Това е най-голямото икономическо пространство без граници в света и обхваща над 500 милиона души. Единният пазар  обединява 28-те държави-членки на Европейския съюз и 4..

публикувано на 09.05.18 в 07:20

Главният преговарят на ЕК за Брекзит Мишел Барние за последствията от отделянето на Великобритания

Споразумението за отделянето на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде готово до края на октомври, но това ще стане само ако бъде постигнато оперативно решение на въпроса за Ирландия. Това обяви в София главният преговарящ по Брекзит,..

публикувано на 08.05.18 в 15:50

Въвеждане на еврото (обобщение)

Борисов: Това не е искаш или не искаш „До юни месец България ще кандидатства за „чакалнята“ на еврозоната“. Това каза пред чуждестранни журналисти в средата на януари в София финансовият министър Владислав Горанов. Премиерът Бойко Борисов..

публикувано на 08.05.18 в 12:31

Български евродепутати срещу двойните стандарти в Европейския съюз

Емил Радев, Андрей Новаков и Филиз Хюсменова вече внесоха изменения в Доклада за разликите в качеството на някои продукти и поискаха  въвеждането на минимални стандарти на храните и напитките.  Това са стъпки в борбата с нелоялните търговски..

публикувано на 08.05.18 в 11:36

За проектобюджета на ЕС и въпросите, които стоят на дневен ред

Само преди дни Европейската комисия представи предложение за следващия многогодишен бюджет на ЕС за периода от 2021 до 2027 година. Новият проектобюджет предлага намаляване на финансирането за страните, които не спазват върховенството на закона и правилата..

публикувано на 08.05.18 в 08:30

Йотингер: Обвързването на еврофондовете със спазването на демократичните ценности не е инструмент за политически натиск

Европейската комисия представи проекта за финансова рамка на ЕС за следващия седемгодишен отчетен период от 2021 до 2027 г. Въпреки излизането на Великобритания, новият 7-годишен финансов план е по-голям от настоящия. А именно Брекзит дълго време се..

публикувано на 07.05.18 в 08:10

ЕС навлиза с подкрепа за изкуствения интелект

Суперкомпютрите ще направят по- конкурентна Европа. Това послание отправи еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел , която представи идеите за обща мрежа за суперкомпютри. Инвестицията ще е за милиард евро, като 486 милиона от които да..

публикувано на 06.05.18 в 10:40

Мястото на Албания и Македония в ЕС

Европейският съюз трябва да се разшири към Западните Балкани, защото те са част от нашия континент. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев. Той посочи, че тези държави искат да станат част от Европейския съюз. Затова на 17 май в София ще бъде даден..

публикувано на 04.05.18 в 10:21

ЕС - двойният стандарт при храните и нова бюджетна рамка (обобщение)

„Нова сделка с потребителите“ Мерки срещу проблема с двойния стандарт при храните в Европейския съюз ще предприема ЕК. Това стана ясно по време на конференция по темата в края на месец април в София. Българското европредседателство поставя..

публикувано на 03.05.18 в 15:49
Момчил Неков

Започна регистрацията за доброволци за Европейския корпус за солидарност

Европейският корпус за солидарност е нова инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност. Когато бъде приет кодекса за корпуса, тогава и той ще заработи реално. Очаква се това да стане през..

публикувано на 03.05.18 в 15:35