ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕК с първи доклад за България в областта на околната среда

Европейската комисия извърши преглед на изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда и изготви доклади за всички държави-членки на ЕС. От съюза очертаха общите предизвикателства и начини за обединяване на усилията с цел постигане на..

публикувано на 20.02.17 в 11:22

Евросправочник на слушателя: Европейско финансиране за малките и средни предприятия

В момента в България се предлагат инструменти за финансиране на малки и средни предприятия, подкрепени от ЕС. Създадени със средства от бюджета на съюза тези инструменти се управляват от Европейския инвестиционен фонд. Той издава гаранции към търговските..

публикувано на 20.02.17 в 11:10

Надя Стойкова: Има все още какво да се направи за защитата на правата на децата жертви на насилие

Приетата преди повече от четири години от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз Директива 2012/29 за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления, задължи държавите членки да..

публикувано на 20.02.17 в 10:55

ЕП определи приоритетите в развитието на Съюза

През изминалата седмица Европейският парламент прие три резолюции, разглеждащи бъдещото развитие на Европейския съюз. Основната цел на гласуваните документи е Съюзът да се справи с предизвикателствата пред себе си, използвайки пълноценно..

публикувано на 20.02.17 в 10:00

Шарл Мишел предупреждава американската администрация да не подкрепя разцепването на ЕС

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел заяви, че е използвал вечерята с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Брюксел, за да предупреди администрацията на Доналд Тръмп да не подкрепя разцепването на Европейския съюз, пише вестник Politico. Няма да..

публикувано на 20.02.17 в 09:35

Има ли опасност да загубим европейски средства по ОП „Наука и интелигентен растеж“

Има ли опасност да загубим европейски средства по Оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“? Плащанията по програмата са "замразени" след одитен доклад на Европейската комисия, открил нарушения при контрола на изпълнението й. В момента парите..

публикувано на 19.02.17 в 13:30

ЕП с нов председател - знаков ли е изборът и защо?

Европейският парламент има нов председател - на четвърти и последен тур италианецът Антонио Таяни от ЕНП спечели мястото. Двете партии, които се споразумяха да подкрепят Антонио Таяни, използваха думата сделка и тя, меко казано, е необяснима с..

публикувано на 19.02.17 в 12:00

ЕС и Канада след СЕТА 

Ден след одобряването на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА канадският премиер  Джъстин Трюдо заяви пред евродепутатите в Страсбург, че документът се отнася не само до търговията, вноса, износа и печалбите. Според Трюдо споразумението..

публикувано на 18.02.17 в 17:12

Европа преди новините: Мадлен Илиева - победител в конкурса Juvenes Translatores на ЕК

Тя е ученичка от кюстендилската езикова гимназия „Петър Берон” и е вторият неин ученик, който печели конкурса Juvenes translators (от лат. Млади преводачи) на Европейската комисия. Мадлен Илиева е българският победител в юбилейното десето издание на..

публикувано на 18.02.17 в 12:10

ЕП одобри нови правила за контрол върху чуждестранните бойци и „вълците единаци“

Според регламент, гласуван вчера в Европейския парламент, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднали документи...

публикувано на 17.02.17 в 17:10

Над 6500 деца са участвали за 10 години в европейска инициатива за здравословно хранене

Градина в чиния - това е мотото на Десетото юбилейно издание на инициативата "Европейски ден за здравословно хранене" и готвене заедно с деца.  Традиционни организатори на събитието са Евро-Ток България и Европейската комисия. Райна Соколова от..

публикувано на 17.02.17 в 14:32

Добри европейски практики в образованието

Започна реализацията на проект в областта на образованието, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България 2014 - 2020. Водещият партньор е Регионалният инспекторат по образованието в Кълъраш, а партньори от..

публикувано на 17.02.17 в 14:15

Европейският парламент утвърди допълнителни правила за борба с тероризма

Гърция трябва решително да приложи реформите, за които се е споразумяла с международните си кредитори. Само така Атина може да си върне доверието на частните инвеститори, заяви ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг,..

публикувано на 17.02.17 в 12:49

"Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като "катастрофално"

Неправителствената организация  "Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като катастрофално и призова този модел да не се повтаря никога повече, предаде ДПА. Според организацията документът е станал причина хиляди..

публикувано на 17.02.17 в 10:27

"Startup Europe Week 2017" в София

На 9 февруари в Дома на Европа в София  под егидата на Европейската комисия  се проведе второто издание на инициативата "Startup Europe Week 2017". Тя обединява всички европейски региони, за да помогне на предприемачите в реализацията на техните идеи и..

обновено на 16.02.17 в 19:12

Как ще работи Европейският корпус за солидарност

През  декември 2016 година Еврокомисията постави началото на дейността на Европейския корпус за солидарност. Пред "Хоризонт" неговите функции коментират евродепутатът Мария Габриел и председателят на представителството на ЕК в България Огнян Златев ...

публикувано на 16.02.17 в 15:30

Бизнесът на Европа очаква над 11 млрд. евро от споразумението с Канада

С Мнозинство от 60 %, формирано от групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите, Европейският парламент подкрепи СЕТА -  търговското споразумение с Канада. Против гласуваха част социалдемократите,зелените, крайната левица и евроскептичните формации...

публикувано на 16.02.17 в 10:58

Какво доведе до спирането на 180 милиона по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“?

Липсата на адекватно разделение на управляващите и контролиращите органи на проектите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са основната причина за критиката от Европейската комисия и заплахата да бъде спряно..

публикувано на 16.02.17 в 10:48

СЕТА предизвика противоположни реакции

Споразумението за свободна търговия с Канада, по-известно като СЕТА, което вчера получи зелена светлина от Европейския парламент, предизвика противоположни реакции. На фона на съпротивата от страна на протестиращите и част от евродепутатите, негови..

публикувано на 16.02.17 в 09:38

Край на роуминга! Таксите в ЕС отпаднат от 15 юни 2017 г.

Роуминг таксите, заплащани от европейските потребители при мобилни разговори зад граница, ще отпаднат от 15 юни 2017 г. За това се споразумяха страните-членки на ЕС и Европейският парламент. Целта е телекомите да получават достатъчно приходи за..

публикувано на 15.02.17 в 16:03