ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Момчил Неков: Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България

Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България - това заяви евродепутатът Момчил Неков в пленарна зала след ратифицирането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА). Години наред земеделието в страната..

публикувано на 21.02.17 в 10:14

Еврорадиоигри: Коя страна член на ЕС въведе пробно безусловен базов доход от 1 януари 2017 г.

Финландия е първата страна член на ЕС, която въведе в началото на тази година експериментално безусловен базов доход. Идеята е в продължение на две годени 2000 души да получават всеки месец по 560 евро, без каквито и да е условия. Парите няма да подлежат..

публикувано на 21.02.17 в 09:30

ЕС ще предостави още 18 милиона евро за подпомагане на населението в Източна Украйна

Днес финансовите министри на държавите-членки на Европейския съюз ще разгледат мерките за борба срещу укриването на данъци, пише германският вестник   „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. На срещата се очаква да бъде обсъдено съставянето на единен..

публикувано на 21.02.17 в 09:25

ЕК с първи доклад за България в областта на околната среда

Европейската комисия извърши преглед на изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда и изготви доклади за всички държави-членки на ЕС. От съюза очертаха общите предизвикателства и начини за обединяване на усилията с цел постигане на..

публикувано на 20.02.17 в 11:22

Евросправочник на слушателя: Европейско финансиране за малките и средни предприятия

В момента в България се предлагат инструменти за финансиране на малки и средни предприятия, подкрепени от ЕС. Създадени със средства от бюджета на съюза тези инструменти се управляват от Европейския инвестиционен фонд. Той издава гаранции към търговските..

публикувано на 20.02.17 в 11:10

Надя Стойкова: Има все още какво да се направи за защитата на правата на децата жертви на насилие

Приетата преди повече от четири години от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз Директива 2012/29 за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления, задължи държавите членки да..

публикувано на 20.02.17 в 10:55

ЕП определи приоритетите в развитието на Съюза

През изминалата седмица Европейският парламент прие три резолюции, разглеждащи бъдещото развитие на Европейския съюз. Основната цел на гласуваните документи е Съюзът да се справи с предизвикателствата пред себе си, използвайки пълноценно..

публикувано на 20.02.17 в 10:00

Шарл Мишел предупреждава американската администрация да не подкрепя разцепването на ЕС

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел заяви, че е използвал вечерята с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Брюксел, за да предупреди администрацията на Доналд Тръмп да не подкрепя разцепването на Европейския съюз, пише вестник Politico. Няма да..

публикувано на 20.02.17 в 09:35

Има ли опасност да загубим европейски средства по ОП „Наука и интелигентен растеж“

Има ли опасност да загубим европейски средства по Оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“? Плащанията по програмата са "замразени" след одитен доклад на Европейската комисия, открил нарушения при контрола на изпълнението й. В момента парите..

публикувано на 19.02.17 в 13:30

ЕП с нов председател - знаков ли е изборът и защо?

Европейският парламент има нов председател - на четвърти и последен тур италианецът Антонио Таяни от ЕНП спечели мястото. Двете партии, които се споразумяха да подкрепят Антонио Таяни, използваха думата сделка и тя, меко казано, е необяснима с..

публикувано на 19.02.17 в 12:00

ЕС и Канада след СЕТА 

Ден след одобряването на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА канадският премиер  Джъстин Трюдо заяви пред евродепутатите в Страсбург, че документът се отнася не само до търговията, вноса, износа и печалбите. Според Трюдо споразумението..

публикувано на 18.02.17 в 17:12

Европа преди новините: Мадлен Илиева - победител в конкурса Juvenes Translatores на ЕК

Тя е ученичка от кюстендилската езикова гимназия „Петър Берон” и е вторият неин ученик, който печели конкурса Juvenes translators (от лат. Млади преводачи) на Европейската комисия. Мадлен Илиева е българският победител в юбилейното десето издание на..

публикувано на 18.02.17 в 12:10

ЕП одобри нови правила за контрол върху чуждестранните бойци и „вълците единаци“

Според регламент, гласуван вчера в Европейския парламент, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднали документи...

публикувано на 17.02.17 в 17:10

Над 6500 деца са участвали за 10 години в европейска инициатива за здравословно хранене

Градина в чиния - това е мотото на Десетото юбилейно издание на инициативата "Европейски ден за здравословно хранене" и готвене заедно с деца.  Традиционни организатори на събитието са Евро-Ток България и Европейската комисия. Райна Соколова от..

публикувано на 17.02.17 в 14:32

Добри европейски практики в образованието

Започна реализацията на проект в областта на образованието, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България 2014 - 2020. Водещият партньор е Регионалният инспекторат по образованието в Кълъраш, а партньори от..

публикувано на 17.02.17 в 14:15

Европейският парламент утвърди допълнителни правила за борба с тероризма

Гърция трябва решително да приложи реформите, за които се е споразумяла с международните си кредитори. Само така Атина може да си върне доверието на частните инвеститори, заяви ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг,..

публикувано на 17.02.17 в 12:49

"Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като "катастрофално"

Неправителствената организация  "Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като катастрофално и призова този модел да не се повтаря никога повече, предаде ДПА. Според организацията документът е станал причина хиляди..

публикувано на 17.02.17 в 10:27

"Startup Europe Week 2017" в София

На 9 февруари в Дома на Европа в София  под егидата на Европейската комисия  се проведе второто издание на инициативата "Startup Europe Week 2017". Тя обединява всички европейски региони, за да помогне на предприемачите в реализацията на техните идеи и..

обновено на 16.02.17 в 19:12

Как ще работи Европейският корпус за солидарност

През  декември 2016 година Еврокомисията постави началото на дейността на Европейския корпус за солидарност. Пред "Хоризонт" неговите функции коментират евродепутатът Мария Габриел и председателят на представителството на ЕК в България Огнян Златев ...

публикувано на 16.02.17 в 15:30

Бизнесът на Европа очаква над 11 млрд. евро от споразумението с Канада

С Мнозинство от 60 %, формирано от групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите, Европейският парламент подкрепи СЕТА -  търговското споразумение с Канада. Против гласуваха част социалдемократите,зелените, крайната левица и евроскептичните формации...

публикувано на 16.02.17 в 10:58