ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Светослав Малинов: Предизвикателствата пред българското председателство на ЕС

В рубриката „Евранет +” евродепутатът Светослав Малинов очерта кои са приоритети и предизвикателствата пред българското председателство на ЕС. Ето какво каза той: Има два вида приоритети пред всяка държава, която председателства ЕС. Първият вид са..

публикувано на 12.09.17 в 08:30

Миграционната политика в Европейския съюз и квотите за бежанци

Разногласията между държавите членки на Европейския съюз относно нелегалните мигранти  продължават, след като преди дни съдът на Евросъюза отхвърли жалбата на Унгария и Словакия срещу европейската миграционна политика. Решението на институцията гласи,..

публикувано на 08.09.17 в 18:15

Станишев: Още не е ясно по какъв начин ще се промени Европа и затова е важно да се води публична дискусия

Очаква се през този месец /септември 2017 г./ председателят на ЕК Жан Клод Юнкер да произнесе пред ЕП реч за състоянието на Съюза, в която да доразвие идеите си за трансформации на ЕС от Бялата книга.   Как трябва да се промени ЕС в следващото..

публикувано на 07.09.17 в 19:45

Eвродепутати настояват за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животнитe

В началото на есенния политически сезон на Европейския парламент става ясно, че членовете на Интергрупата за благосъстояние и защита на животните ще настоява за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животните. Документът е приет през..

публикувано на 05.09.17 в 19:35

Приоритети на ЕК през новия политически сезон

Сигурността на ЕС, борбата с бедността и киберпрестъпленията ангажираха вниманието и ресурсите на всички европейски институции през цялото лято. Какви са приоритетите пред Европейската комисия през новия политически сезон - чуйте разговора с комисаря на..

публикувано на 05.09.17 в 08:10

Предложенията на ЕК за бъдещето на Европейския съюз

Добре е още отсега България да има позиция по т.нар. "Бяла книга" за развитието на Еврозъюза, макар за момента по петте предложения да се изказват само мнения на различни политици, заяви в предаването "Неделя 150" евродепутатът  Светослав Малинов ...

публикувано на 10.03.17 в 15:22

Могерини информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини днес ще информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, предаде „Радио..

обновено на 09.03.17 в 19:04

Ролята на ЕС в решаване на Кипърския въпрос

В неделя  специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейд, каза, че според него двамата лидери - президентът Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ искат процесът за обединението на острова да бъде успешен. За..

публикувано на 09.03.17 в 19:01

ЕП задължи ЕК да въведе визовата реципрочност за граждани на САЩ

Европейската комисия беше задължена законово да предприеме мерки за временно въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон продължава да изисква изисква визи от граждани на пет държави членки на ЕС - България, Хърватия, Кипър, Полша и..

обновено на 09.03.17 в 18:46

Изтече договорът на проекта EURANET Plus

Договорът на проекта EURANET Plus изтече на 6 март 2017 година. EURANET Plus се надява скоро отново да може да Ви предлага новини от Европейския съюз. Благодарим Ви за лоялността и останете на линия!

публикувано на 07.03.17 в 10:28

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития, посветени на предизвикателствата, които пречат на жените да се реализират в икономически и социален план. Те продължават да получават по-ниски заплати и пенсии, да имат ограничен..

публикувано на 06.03.17 в 17:00

Европейски индекс за регионална конкурентоспособност

Европейската комисия публикува третото издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263 региона на Европейския съюз - проучване, което предоставя полезна информация за регионите в помощ на тяхната икономическа ефективност. "Регионалната..

публикувано на 06.03.17 в 13:20

Ползите от европейската програма „Еразъм +“ за разкриването на социални предприятия в България

През 2017 г. отбелязваме 30 години от създаването на Програма „Еразъм“ на Европейския съюз. Давайки възможност на млади хора, студенти, ученици, възрастни обучаеми, учители, доброволци и хора, работещи с младежи, да разширят своя хоризонт, да стажуват и да..

публикувано на 06.03.17 в 11:58

Евросправочник на слушателя: Ползотворни търговски споразумения

Търговските споразумения между Европейския съюз и други страни насърчават развитието на отрасъла на селскостопанските хранителни продукти в страните от общността. Те са засилили износа на селскостопански продукти от Европейския съюз и заетостта в отрасъла,..

публикувано на 06.03.17 в 11:05

Федерика Могерини на посещение в няколко балкански страни

Министрите на вътрешните работи на Германия и Франция, в които ще бъдат произведени избори тази година, написаха тази седмица писмо до ЕК с предложения за подобряване на обществената безопасност. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос..

публикувано на 04.03.17 в 19:45

Eвропа преди новините: Европа на две скорости – от Жан Може до Брекзит

Идеята за „Европа на две скорости“ отново придобива популярност. След като преди дни председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер предложи пет варианта за европейско бъдеще, лидери от страните-членки реагираха с притеснение на опция № 3 – „тези,..

публикувано на 04.03.17 в 12:05

Хасковлии за бъдещето на ЕС

Европейската комисия представи възможните пътища, по които Европейският съюз да се развива занапред без Великобритания. Докладът, озаглавен "Бяла книга", разглежда възможностите пред Съюза да оцелее и да се усъвършенства. Целта на доклада е гражданите в..

публикувано на 04.03.17 в 10:20

Работодателите в селското стопанство и туризма вече могат да наемат сезонни работници от страни извън ЕС

Работодателите в селското стопанство и туризма у нас вече могат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз за срок до 90 дни. Това предвиждат Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност и правилника за прилагането му, одобрени..

публикувано на 03.03.17 в 18:13

София модернизира 20 кръстовища с европари

4 милиона евро по Оперативна програма "Регионално развитие" получава София за модернизацията на 20 столични кръстовища. Първият проект, финансиран в новия програмен период по оперативна програма "Транспорт" е изграждането на третия лъч на софийското..

публикувано на 03.03.17 в 17:25

ЕС отбелязва бавен, но стабилен напредък в навлизането на цифровите технологии

Европейската комисия представи данните от изпълнението на показателите за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото.  ЕС бележи напредък, но различията между най-добрите и тези с по-слаби резултати остават значителни, сочи докладът..

публикувано на 03.03.17 в 15:32