ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Тръмп, Мей, Бабиш (обобщение)

Американският президент приключва посещението си във Великобритания Държавното посещение във Великобритания на американския президент Доналд Тръмп приключва днес с участие в церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от Десанта в Нормандия в град..

публикувано на 05.06.19 в 11:16

Нови правила за торовете и нови ограничения за кадмий в Европейския съюз

Дни преди да приключи работата си досегашния състав на Европейския парламент одобри нови правила за торовете и нови ограничения за силно токсичния метал кадмий. Това означава улеснения за продажбата на органични торове в Европейския съюз от техните..

публикувано на 04.06.19 в 18:05

Илхан Кючюк с втори евродепутатски мандат

Илхан Кючюк спечели втори евродепутатски мандат за следващите 5 години, като кандидат от листата на ДПС. До момента като евродепутат беше член на Комисията по външни работи (AFET) и заместващ член в Комисията по култура и образование (CULT). Също така..

публикувано на 04.06.19 в 08:30

Нови правила и закони (обзор - май)

Нова директива за авторското право, нов закон за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба, премахване на двойните стандарти, увеличение на средствата от еврофондовете за България. Това са най-четените теми за месец април на подсайта на БНР..

публикувано на 03.06.19 в 11:39

Първа операция на Фронтекс на съседна държава извън ЕС

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс провежда   първата си операция на територията на съседна държава извън Е вропейския съюз. Операцията е в сътрудничество с албанските власти дава началото на първата съвместна операция..

публикувано на 03.06.19 в 11:25

Новите български евродепутати, Великобритания, Австрия, Италия, Унгария (обобщение)

От общо 17 избраници за ЕП от София, 6 са от ГЕРБ, 5 от БСП, 3 от ДПС, 2 от ВМРО, 1 от „Демократична България“ ЦИК обяви днес официално имената на 17-те български евродепутати в новия Европарламент. На тържествена церемония те получиха..

публикувано на 31.05.19 в 14:25

ЕП прие мерки за съчетаване на работата и семейния живот

Най-малко 10 работни дни отпуск по бащинство платени като болнични, 5 дни годишно отпуск за полагащо грижи лице и гъвкаво работно време, което включва дистанционна работа. Това са част от одобрените от Европейския парламент правила за отпуска по..

публикувано на 31.05.19 в 12:51

Цифровата икономика и очакваният сериозен дефицит на хора с дигитални умения на европейския трудов пазар

Дигиталните технологии навлизат с бясна  скорост във всички сфери на живота ни. Те  се превръщат в основен  фактор, който моделира работната ни среда,  изисквайки цифрови умения във почти всички професии. Европа не е готова да отговори на тази..

публикувано на 30.05.19 в 13:08

Христо Христов за кампанията Discover EU

В средата на този месец изтече срокът за подаване на заявления за картите за пътуване в рамките на кампанията на Европейската комисия Discover EU (Открий Европейския съюз). В рамките на кампанията всички класирани 18-годишни младежи ще имат възможността..

публикувано на 30.05.19 в 08:30

Успешни операции на Европол

Европол продължава да води консултации с различните правоохранителни органи на държави в Европейския съюз. Това е част от стратегията 2020 на организацията,която включва подобряване на сътрудничеството между полицейските органи в държавите членки на..

публикувано на 29.05.19 в 14:55

ЕС след изборите в края на май (обобщение)

Европейските лидери обсъждат висшите постове Държавните и правителствени ръководители на ЕС се събират на извънредна среща, на която се очаква да обсъдят кандидатурите за висшите постове на европейските институции след проведените избори за..

публикувано на 28.05.19 в 10:43

Европейският съюз затяга режима за оръжия и експлозиви

Европейският парламент въведе поредни мерки за предотвратяване на терористични атаки, като затегна правилата за използването на взривните вещества и оръжията. Усилията са насочени в превенция, след като се оказа, че при много терористични атаки в..

публикувано на 28.05.19 в 07:20

Проект URBiNAT - интеграция на градски райони чрез природосъобразни решения

Над 80 чуждестранни и български експерти са участвали в международна работна среща, част от проект „Регенерация и интеграция на градски райони чрез прилагане на социални и екологични решения, базирани на природата“ - URBiNAT.  По време на представянето..

публикувано на 27.05.19 в 17:32
Бежанският поток през Гърция не секва

Темата миграция остава предизвикателство пред Европа и след изборите за Европейски Парламент

Миграцията ще продължи да бъде водеща тема за Европа и след изборите за Европейски парламент. Новият състав на европейските институции ще трябва да търси по-успешен подход -  при управлението на миграцията и реформата на общата европейска система за..

публикувано на 27.05.19 в 08:10

Цитау, в сърцето на Европа

Близо 30 хиляди души наброява Цитау. Малкият граничен град се намира в най-източната част на Германия, на границата на бившата ГДР с Полша и Чехия. До падането на Берлинската стена регионът страда от географското си разположение на брега на реките Одер..

публикувано на 26.05.19 в 10:31
Валдис Домбровскис

По-ниски такси за трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС

По-ниски такси за трансгранични плащания в евро в Европейския съюз извън еврозоната одобри европарламента преди да приключи мандата си. Така потребителите ще бъдат защитени от прекомерно високи разходи за превалутиране. Това означава, че банките..

публикувано на 23.05.19 в 13:25

Започват евроизборите, очаква се оставката на Тереза Мей (обобщение)

Великобритания и Холандия са първите държави, в които се гласува От днес започват евроизборите в различните страни членки на Европейския съюз. До 26-и май гражданите на 28-те ще гласуват за своите представители в новия Европейски парламент. Това..

публикувано на 23.05.19 в 12:00

Българите на Острова след евроизборите и Brexit

От днес до 26-ти май страните  членки на Европейския съюз ще изберат своите представители в европейския парламент за следващите 5 години  до 2024 г. С право на глас е и Великобритания, въпреки задействаната процедура по напускането на съюза. Кога..

публикувано на 23.05.19 в 08:31

Европейска агенция ще защитава трудовите права в общността

До 2023 година се очаква да започне работа нова европейска агенция, която ще подпомага държавите-членки и Европейската комисия при прилагането на трудовото законодателство в съюза, мобилността на работниците и социалната сигурност. Създаването на..

публикувано на 22.05.19 в 07:53

От 15 май тази година влезе в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС

От 15 май тази година влезе в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС. По-евтините телефонни обаждания са в резултат на мерките, които ЕС предприема срещу доста по-високите цени, начислявани от..

публикувано на 21.05.19 в 09:45