ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕС ще контролира чуждестранните инвестиции в общността

 Европейският съюз обяви, че занапред ще контролира преките чуждестранни инвестиции в общността и в страните - членки, направени в ключови за съюза сфери. Като мотив за това се посочва гарантирането на сигурността на стратегически сектори, сред..

публикувано на 12.03.19 в 07:35

По-чист транспорт чрез реформа на правилата за пътно таксуване обсъдиха евродепутатите

По-чист транспорт трябва да гарантира реформата на правилата за пътно таксуване, която се обсъжда в Европейския парламент, а целта - намаляване на вредните емисиите.   За да се насърчи по-широкото използване на екологични превозни средства,..

публикувано на 11.03.19 в 16:35

Мерки срещу фалшивите новини, Брекзит, Меркел (обобщение)

Допълнителни санкции срещу Русия, стратегия за намаляване на замърсяването на въздуха Мерки за противодействие на фалшивите новини преди евроизборите, проекторезолюция за допълнителни санкции срещу Русия и стратегия за намаляване на замърсяването..

публикувано на 11.03.19 в 16:32
Димитрис Аврамопулос

Миграцията не е в дневния ред на следващия Европейски съвет

Повече от 50 хиляди мигранти за разселени в страни-членки на Европейския съюз от 2015 година насам. Почти 35 хиляди бежанци са изселени от Гърция и Италия в други страни-членки. През 2018 г. незаконната имиграция достига до нивата преди кризата - 150..

публикувано на 11.03.19 в 11:25

Брекзит и хуманното отношение към животните

Как ще повлияе на политиката за осигуряване благосъстояние на животните Брекзит? Като че ли това е тема, за която не се говори на фона на доста по-важните за решаване проблеми с гражданството, миграцията, търговията и така нататък. Оповестеният вече..

публикувано на 11.03.19 в 09:34

Трансграничната обмяна на електронни рецепти и здравни данни в ЕС ще обхване повече страни

Да цифровизираме системата на здравеопазването -  това е основната препоръка на Европейската комисия по думите на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Едно от предизвикателната е, че поради чувствителността на личните..

публикувано на 07.03.19 в 14:53

Европейският парламент обсъди проблемите на жените с увреждания

Европейският парламент обсъди проблемите на жените с увреждания. Според статистиката това са 16 % от всички жени в Европа, което прави 40 милиона. Евродепутатите настояха за по-достъпна здравна среда - например мамографските апарати и леглата за..

публикувано на 07.03.19 в 13:40
Ева Паунова-Майдел

ЕП намали таксите за презгранични преводи в евро

Банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в ЕС в евро и за вътрешните плащания и да направят по - прозрачни разходите за превалутиране. Това е заложено в новите правила, които Европейският парламент одобри с голямо мнозинство...

обновено на 06.03.19 в 13:42

Европейските избори, Макрон, Орбан (обобщение)

Френският президент с обръщение за съживяването на проект за Европа Близо три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент Еманюел Макрон отправи обръщение с предложения за съживяването на проект за Европа. Той предложи..

публикувано на 06.03.19 в 10:59

През тази година започва да се прилага програмата за премахване на двойните стандарти

Пилотният проект за премахване на двойните стандарти при продуктите в Европейския съюз, по който работят българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП ще има практически резултати през 2019 година. Европейският парламент одобри 1,3 милиона евро за тези..

публикувано на 06.03.19 в 10:01

Флорент Марчелези: Европа трябва да намали вредните емисии с поне 55% до 2030 година

Според доклад на Световната здравна организация, животът на един милион души може да бъде спасен всяка година, ако се спазят целите за намаляване на замърсяването на въздуха, заложени в Парижкото споразумение за климата. Генералният секретар на ООН..

публикувано на 05.03.19 в 17:20

Мита, сътрудничество в областта на правосъдието, нов регламент за гражданство в ЕС (обзор - февруари)

Премахване на мита между ЕС и Япония, сътрудничество в областта на правосъдието, нов регламент за гражданство в ЕС, защо е важно младите хора да гласуват за ЕП. Това са най-четените теми в публикациите на подсайта на BNR.BG – Euranet.plus - през месец..

публикувано на 05.03.19 в 10:59

Момчил Неков: Зимното часово време е по-подходящо за България

На 12 септември 2018 година ЕК предложи Директива, с която да се отмени смяната на времето. Предложението е тази нова Директива да влезе в сила на 1 април 2019 година и държавите-членки да преустановят смяната на времето на 31 март 2019..

публикувано на 04.03.19 в 10:25

Ограничаване на скритото лобиране и на фалшиви групи са част от новите правила, валидни и за бъдещия състав на Европейския парламент след изборите

Три месеца преди изборите за нов състав на Европейския парламент,  в края на януари 2019,  европейските депутати успяха да приемат нови правила за вътрешна прозрачност в пленарната зала. В бъдеще членовете на ЕП, които работят по законодателството..

публикувано на 03.03.19 в 14:40

Инвестиция, Брекзит, битка срещу дезинформацията (обобщение)

ЕК отпуска 275 милиона евро за изграждане за изграждане на високоскоростна линия от Истанбул до границата с България Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен съобщи в четвъртък, че ЕС ще предостави 275 милиона евро за..

публикувано на 01.03.19 в 11:03
евранет  плюс Емил Радев

Промяна на регламента за сътрудничество между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела

Европейският парламент одобри предложението на българския евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев за промяна на регламента за сътрудничество между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела. Така..

публикувано на 28.02.19 в 13:40

Свободата на медиите в риск: докладът на Съвета на Европа пред Европарламента

Свободата на печата е по-крехка от всякога. В цяла Европа журналистите са заплашвани и атакувани. Убийствата на журналисти остават ненаказани. Свободата на медиите, крайъгълен камък на демокрацията, е под заплаха. Изводите са от годишен доклад, изготвен..

публикувано на 28.02.19 в 12:41

Мария Габриел за целите на „Цифрова Европа“

Европейският парламент и Съветът на Европа одобриха първата програма в областта на цифровите технологии за Европа – „Цифрова Европа“. Бюджетът на новата програма е 9 млрд. евро, като от всички средства по програмата 2 млрд. евро са заделени за..

публикувано на 28.02.19 в 08:30

Орбан, Ердоган, Габриел (обобщение)

ЕНП обмисля изгонването на партията на Виктор Орбан от редиците си Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред нови призиви за изгонването на партията му „Фидес“ от редиците на Европейската народна партия на среща на паневропейския блок..

публикувано на 27.02.19 в 12:47

От 16 февруари в целия Европейски съюз се прилагат нови правила, с които се намаляват разходите и формалностите за гражданите, живеещи извън родината

Понастоящем хората, които се преместват или живеят в друга държава от ЕС, трябва да заверяват издадените им официални документи (например удостоверение за раждане, брак или смърт), за да докажат, че те са автентични. Такъв е случаят с около   17..

публикувано на 26.02.19 в 15:09