ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Нужните промени в образованието в ЕС

Българският евродепутат Светослав Малинов подготвя доклад пред Европейския парламент на тема "Образованието в ерата на цифровите технологии: предизвикателства, възможности и поуки при формулирането на политиките на Европейския съюз". В момента в България..

публикувано на 09.11.18 в 15:50

Захариева, Орбан, Могерини, Мей (обобщение)

България – причина да не бъде прилагана Истанбулската конвенция в целия ЕС България ще бъде причина в целия Европейски съюз да не може да бъде прилагана Истанбулската конвенция. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина..

публикувано на 09.11.18 в 12:30

ЕП забранява пластмасата за еднократна употреба, защото тя съставлява 70 на сто от отпадъците в Световния океан

Наскоро една новина шокира европейците - учени във Виена откриха пластмасови микрочастици в човешките екскременти. Не по-малко шокиращи са данните на химика проф. Михаел Браунгард от университета в Люнеберг - човешкото здраве е застрашено дори от..

публикувано на 08.11.18 в 11:03

Цифрова Европа

Осъществяването на цифровия единен пазар е условие да върне Европа като лидер в световния цифров сектор, смята еврокомисарят по цифровата икономика и общество, Мария Габриел. През последното десетилетие, стойността   на сектора на..

публикувано на 07.11.18 в 14:40

България, Франция, Македония (обобщение)

Джон Болтън с висока оценка за българските усилия на Балканите Българският вицепремиер Екатерина Захариева се срещна със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на кабинета Джон Болтън, предаде БНР...

публикувано на 07.11.18 в 10:54
евранет  плюс Неджми Али

Бюджетът на ЕС за 2019-та година е увеличен в сравнение с тази

Европейската комисия предложи бюджета на ЕС да е в размер на 166 милиарда евро за 2019-та година. Паралелно става ясно, че ЕС ще отдели  над 20  милиарда евро повече за сигурност и отбрана от 2021 година.  Евродепутатът Неджми Али , докладчик от..

публикувано на 07.11.18 в 10:30
Ева Майдел

Ева Майдел: Повече граждани да защитаваме нашата природа

Преди около две седмици Европейският парламент прие спешни мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Заедно с това евродепутатите гласуваха и мерки, отнасящи се до..

публикувано на 06.11.18 в 08:20

Защо жените в ЕС все още получават по-малки заплати от мъжете?

Заради получаваните от мъжете по-високи заплати, реално жените в Европейския съюз работят без пари в продължение на два месеца през годината. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия. Тази година символичният ден, в който жените престават да..

публикувано на 06.11.18 в 07:10
Федерика Могерини

Федерика Могерини: Престъплението срещу журналисти е престъпление срещу всички нас!

"Престъплението, срещу който и да е журналист, където й да е по света, е престъпление срещу свободата на словото. Това е посегателство върху нашите общества и начина ни на живот - особено в Европа, върху нашите принципи и ценности. Това е..

публикувано на 05.11.18 в 15:40
евранет Илхан Кючюк

Българите във Великобритания след Брекзит

Над 250 000 са българите, които живеят, учат и работят във Великобритания. Какво ще стане с тях, когато страната излезе от ЕС през март догодина. Този въпрос задават български евродепутати шест месеца преди да влезе в сила Брекзит. Според Илхан..

публикувано на 05.11.18 в 14:48

Тереза Мей и Ангела Меркел на прицел (обобщение)

Борис Джонсън призова министрите да отхвърлят плана за Брекзит Бившият британски външен министър Борис Джонсън призова министрите да отхвърлят плана за Брекзит на Тереза Мей. Това става на фона на спекулациите, че тя е постигнала тайно споразумение..

публикувано на 05.11.18 в 14:39

Европейският парламент гласува нови планове за подобряване качеството на чешмяната вода

Равен достъп до качествена вода и засилване на доверието у потребителите в използването на чешмяната вода като питейна,  която е много по-евтина и чиста за околната среда, в сравнениe с бутилираната вода - този план подкрепи Европейският парламент...

публикувано на 03.11.18 в 08:15

Европа на отечествата (обзор - октомври)

Наказателната процедура на Европарламента срещу Унгария, Програма за училища и посланици, цифровизация и конкурентност на европейската икономика, проектобюджетът на ЕС за 2019 г. Това най-посещаваните публикации на подсайта на страницата на bnr.bg –..

публикувано на 02.11.18 в 16:55

Борбата с трафика на хора в Европейския съюз

България и Румъния са сред страните с най-висок относителен дял на жертвите на трафик на хора спрямо общото население в дадена страна, като този дял е изключително висок особено сред жените. 13 жени на 100 000 души стават жертва на трафик, което е..

публикувано на 01.11.18 в 16:40

Оттеглянето на Меркел, варианти за Брекзит (обобщение)

Широк отзвук има в европейската преса относно заявката на Ангела Меркел да се оттегли от лидерския пост в ХДС. Друга коментирана тема са версиите за Брекзит.  Таймс: Заедно с канцлерката може да си отиде голяма част от влиянието на ЕС..

публикувано на 31.10.18 в 13:17

Нов регламент в ЕС срещу изпирането на пари

Европейската комисия постигна през тази година съгласие по отношение на затягането на мерките срещу незаконното движение на парични средства в брой. Новите, по-строги правила допълват съществуващите в Европейския съюз за борба с изпирането на пари и..

публикувано на 31.10.18 в 13:10
Юрий Ратас

Юри Ратас, премиер на Естония: Европа е мисъл, която трябва да превърнем в чувство

Европа е мисъл, която трябва да превърнем в чувство. С тези думи премиерът на Естония Юри Ратас се обърна към евродепутатите в Страсбург по време на речта си, посветена на бъдещето на Европа. Той стана поредният лидер от ЕС, който представи в..

публикувано на 31.10.18 в 05:20

Проектът Махима подпомага ранната диагностика на рак на гърдата

Европейският научен проект Махима подпомага научната дейност в посока ранна диагностика на рак на гърдата. Българският екип от Техническия университет  във Врана  работи  съвместно с утвърдени университети от Белгия и Италия , разказва координаторът на..

публикувано на 30.10.18 в 11:22

Нови правила за работата на Шенгенската информационна система

Сигурността на гражданите на Европейския съюз и подобряването на борбата с нелегалната миграция.Това са двата акцента,които поставиха евродепутатите с приемането на новите правила за подобряване на работата на Шенгенската информационна система. Те вече..

публикувано на 30.10.18 в 10:42
Теодор Стойчев

Накъде отива Европа?

На 31 октомври 2018 година от 14.00 часа в голямата зала на община Велико Търново ще се проведе дискусия с млади хора под надслов „Накъде отива Европа?“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Това е четвъртият от серията младежки..

публикувано на 30.10.18 в 08:20