ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Българските потребители се опитват да изпреварят евентуалните неблагоприятни последици от Брекзит

В очакване на Брекзит българските потребители търсят информация за последиците и се опитват да ги изпреварят. Освен за тези, които живеят и работят във Великобритания, очаква се, че последиците най-силно ще се усетят   за търговията и..

публикувано на 12.02.19 в 19:37

Дискусия в Европарламента: “Новият популизъм и фалшивите новини в интернет”

Дискусия “Новият популизъм и фалшивите новини в интернет” се проведе в Европейския парламент в Брюксел този месец. Инициатор е българският евродепутат Светослав Малинов.  Той, политологът Евгений Дайнов и журналистът Мария Спирова обсъждаха как е..

публикувано на 12.02.19 в 18:00
Сесилия Малмстрьом

Отпадат почти всички мита между ЕС и Япония

От 1  февруари влезе в сила ново споразумение между  ЕС и Япония, което формира най-голямата търговска зона в света. Споразумението на практика премахва почти всички мита между икономиките, които осигуряват близо 30% от световния Брутен вътрешен..

публикувано на 12.02.19 в 14:29

За нагласите у нас и каква активност се очаква на предстоящите избори за Европейски парламент

Ясно е, че през май месец тази година ще се проведат следващите избори за Европейски парламент. Едно социологическо проучване на „Алфа Рисърч“ в края на миналата година показа, че близо 48% от избирателите са заявили готовност да заявят своя евровот и да..

публикувано на 12.02.19 в 08:25

Многогодишната финансова рамка през погледа на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков

Многогодишната финансова рамка определя таваните за общите годишни бюджети на Европейския съюз. Тя определя сумите, които могат да бъдат изразходвани всяка година. По този начин се гарантира оптимално плануване и съгласуване с приоритетите на..

публикувано на 11.02.19 в 12:35

Великобритания, Унгария (обобщение)

Българите с гарантирани права и при твърд Брекзит Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит. Това увери пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на..

публикувано на 11.02.19 в 10:06

Шанс за малките и средни производители от планинските райони

Eвропа дава шанс на производителите от планинските райони, чрез нова програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС.  10 % от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и такива..

обновено на 11.02.19 в 09:18

Битката с двойните стандарти в Европа продължава

Парламентарната комисия по вътрешен пазар подкрепи доклад за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата на Европейския съюз за защита на потребителите. Това е част от законодателен пакет, наречен „Нов договор за потребителите“, който предвижда..

публикувано на 11.02.19 в 08:21

Европейският корпус за солидарност- шанс за младите доброволци

Нови приоритети за програмата Европейски корпус за солидарност одобри Комисията по култура и образование към Европейския парламент. Програмата е насочена към млади хора между 17 и 30 г., които желаят да се занимават с доброволческа дейност в областта..

публикувано на 10.02.19 в 10:10

Мария Родригеш: България трябва по-бързо да се приспособи към икономическите и социални стандарти на Европа

Равни възможности и достъп до пазара на труда, справедливи условия на труд, Социална закрила и приобщаване. Това са основите, върху които е изграден Европейският стълб на социалните права, който в края на 2017 г. беше подписан от страните от ЕС...

публикувано на 09.02.19 в 10:05

Мей – Юнкер, блокади в Гърция (обобщение)

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей се договориха отново да се срещнат преди края на февруари. Пробив от страна на ЕС няма. Както се очакваше, на срещата в четвъртък между двамата в Брюксел Мей е поискала..

публикувано на 08.02.19 в 11:51

Програма О.R.E.L. на ЕК срещу измамите с километража на автомобилите

Измамите с километража на автомобилите е общоевропейски проблем, който очаква своето решение с въвеждането на единна информационна система за обмен на данни в страните членки на Европейския съюз. Така манипулирането на километража ще се обезсмисли и..

публикувано на 07.02.19 в 15:00

Франция настоява за дигитален данък, Германия блокира. За сега.

Амазон, Фейсбук, Гугъл - глобалните интернет компании трупат в Европа милиарди, но плащат само част от дължимия данък печалба. Затова Франция настоява за облагането им с дигитален данък. Германия обаче за сега блокира. През 2017 г. оборотът на Амазон..

публикувано на 06.02.19 в 16:24

Гласът на младите хора е решаващ за бъдещето на Европейския съюз

Недостатъчната заинтересованост на младите хора от изборите е основен проблем, който отчитат от Европейския парламент. През 2014 г. гласувалите между 18-24 години са били едва 28%, а това е по-малко от един на всеки трима младежи. Необходима е..

публикувано на 06.02.19 в 11:49

Мерки срещу насилието, 100 години Ваймарска конституция, затегнати европравила (обобщение)

Френските депутати в Националното събрание одобриха късно във вторник спорен закон с мерки срещу насилието на демонстрациите на „жълтите жилетки“, предаде „Политико“. Законът позволява забрана за участие в протести на определени лица, които се..

публикувано на 06.02.19 в 10:57

И още за автомобилния транспорт в Европа – поредни разговори за законодателните промени

„Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт, а запазването на статуквото е невъзможно“, бе категоричното мнение на европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц по време на заседанието на комисията и..

публикувано на 05.02.19 в 08:30

Eвропейската политика за убежищата - все по-неотложен проблем за ЕС

 Съветът на Европейския съюз да преодолее възможно най-скоро застоя по отношение на политиката на даване на убежище на бежанци на територията на съюза. За това призоваха евродепутати и поискаха страните-членки да поемат отговорността си по отношение на..

публикувано на 05.02.19 в 07:27

Пакет „Мобилност“, ЕС след евроизборите, култура, образование (обзор - януари)

Пакет „Мобилност“, ЕС след евроизборите, култура, образование. Това са най-четените публикации на интернет страницата на БНР на подсайта Евранет плюс за месец януари. Български превозвачи протестираха в Брюксел На заседанието си на 10 януари..

публикувано на 04.02.19 в 10:58

Едва 35 на сто от застрашените видове биват опазвани в зоопарковете, констатира доклад за приложението на Директивата за зоопарковете в ЕС

Практическото приложение на директивата за зоопарковете в Европа беше целта на проучване, направено в 14 държави в Общността онлайн. Докладът с оценки за постигнатите резултати и съществуващите слабости показва, според неправителствените организации,..

публикувано на 04.02.19 в 08:05

Великобритания, Гърция, договорът от Аахен (обобщение)

Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно Европейският съюз е категоричен, че споразумението за Брекзит, което беше отхвърлено от британския парламент на 15 януари, няма да бъде предоговаряно. Това заяви председателят на Еврокомисията..

публикувано на 01.02.19 в 11:36