ЕВРАНЕТ ПЛЮС

На къде отива Европа? - младежки дискусии на Бюрото на Европейския парламент в България

Бюрото на Европейския парламент в България започна поредица от младежки дебати в академичните центрове под надслов „На къде отива Европа?“. Целта на дискусиите е да се обсъдят с младите хора предизвикателствата пред Европейския съюз в средносрочен..

публикувано на 12.05.18 в 07:50

Преди срещата на върха за Западните Балкани (обобщение)

Губим 16 млрд. от европейските правила за мобилност? Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха в четвъртък предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани. Двамата разговаряха в Аахен след..

публикувано на 11.05.18 в 13:37

Положителните знаци за Скопие и Тирана от ЕК са шанс за България, смятат български евродепутати

Месец преди дългоочакваната среща на върха в София "Европейски съюз - Западни Балкани" от Брюксел дойде оптимистичен сигнал. Европейската комисия препоръча началото на преговори за присъединяване с Македония и Албания. В доклада на Еврокомисията се..

публикувано на 10.05.18 в 10:00

Оптимизъм за срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

Евродепутатът Андрей Ковачев е оптимист за срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София на 17-ти май. Чуйте прогнозата му за събитието в интервю на Нели Бистрашка. Г-н Ковачев, да припомня, че още на 6-ти февруари тази година, Европейската..

публикувано на 09.05.18 в 10:13

25 години Единен пазар в Европейския съюз. Дебат за възможностите за подобряване и задълбочаване на вътрешния пазар

Тази година Европейският съюз отбелязва 25 години от създаването на единния пазар. Това е най-голямото икономическо пространство без граници в света и обхваща над 500 милиона души. Единният пазар  обединява 28-те държави-членки на Европейския съюз и 4..

публикувано на 09.05.18 в 07:20

Главният преговарят на ЕК за Брекзит Мишел Барние за последствията от отделянето на Великобритания

Споразумението за отделянето на Великобритания от Европейския съюз трябва да бъде готово до края на октомври, но това ще стане само ако бъде постигнато оперативно решение на въпроса за Ирландия. Това обяви в София главният преговарящ по Брекзит,..

публикувано на 08.05.18 в 15:50

Въвеждане на еврото (обобщение)

Борисов: Това не е искаш или не искаш „До юни месец България ще кандидатства за „чакалнята“ на еврозоната“. Това каза пред чуждестранни журналисти в средата на януари в София финансовият министър Владислав Горанов. Премиерът Бойко Борисов..

публикувано на 08.05.18 в 12:31

Български евродепутати срещу двойните стандарти в Европейския съюз

Емил Радев, Андрей Новаков и Филиз Хюсменова вече внесоха изменения в Доклада за разликите в качеството на някои продукти и поискаха  въвеждането на минимални стандарти на храните и напитките.  Това са стъпки в борбата с нелоялните търговски..

публикувано на 08.05.18 в 11:36

За проектобюджета на ЕС и въпросите, които стоят на дневен ред

Само преди дни Европейската комисия представи предложение за следващия многогодишен бюджет на ЕС за периода от 2021 до 2027 година. Новият проектобюджет предлага намаляване на финансирането за страните, които не спазват върховенството на закона и правилата..

публикувано на 08.05.18 в 08:30

Йотингер: Обвързването на еврофондовете със спазването на демократичните ценности не е инструмент за политически натиск

Европейската комисия представи проекта за финансова рамка на ЕС за следващия седемгодишен отчетен период от 2021 до 2027 г. Въпреки излизането на Великобритания, новият 7-годишен финансов план е по-голям от настоящия. А именно Брекзит дълго време се..

публикувано на 07.05.18 в 08:10

ЕС навлиза с подкрепа за изкуствения интелект

Суперкомпютрите ще направят по- конкурентна Европа. Това послание отправи еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел , която представи идеите за обща мрежа за суперкомпютри. Инвестицията ще е за милиард евро, като 486 милиона от които да..

публикувано на 06.05.18 в 10:40

Мястото на Албания и Македония в ЕС

Европейският съюз трябва да се разшири към Западните Балкани, защото те са част от нашия континент. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев. Той посочи, че тези държави искат да станат част от Европейския съюз. Затова на 17 май в София ще бъде даден..

публикувано на 04.05.18 в 10:21

ЕС - двойният стандарт при храните и нова бюджетна рамка (обобщение)

„Нова сделка с потребителите“ Мерки срещу проблема с двойния стандарт при храните в Европейския съюз ще предприема ЕК. Това стана ясно по време на конференция по темата в края на месец април в София. Българското европредседателство поставя..

публикувано на 03.05.18 в 15:49
Момчил Неков

Започна регистрацията за доброволци за Европейския корпус за солидарност

Европейският корпус за солидарност е нова инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност. Когато бъде приет кодекса за корпуса, тогава и той ще заработи реално. Очаква се това да стане през..

публикувано на 03.05.18 в 15:35

Интернет за всеки

Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел , обясни целта на проекта на Европейската комисия "Интернет за всеки". "Бихме искали във всяка една област в Европа, за всички граждани да има достъп до интернет, който..

публикувано на 02.05.18 в 15:05

Битката с фалшивите новини и с мръсния въздух – най-четени публикации през март (обобщение)

Темите за битката с фалшивите новини и с мръсния въздух са сред най-четените публикации на bnr.bg/euranetplus за месец март. Потребителите на информации, свързани с ЕС, акцентират и на културното наследство, жените лидери и териториалното..

публикувано на 02.05.18 в 10:57
Еманюел Макрон

Бъдещето на Европа през очите на френския президент

Бъдещето на Европа през очите на френския президент. Пред Европейския парламент в Страсбург Еманюел Макрон коемнтира политическия климат на Стария континет. Малко повече от седмица преди да замине за САЩ в Страсбург президентът на Петата република,..

публикувано на 01.05.18 в 19:31
Еманюел Макрон

Буксува ли френско-германският мотор на ЕС?

Френският президент Еманюел Макрон представи идеите си за реформа на Европейския съюз пред европарламента в Страсбург без да предизвика бурни аплодисменти. Депутатите очакваха с нетърпение неговата реч, но се надяваха да разберат, какви..

публикувано на 01.05.18 в 11:10

ЕС е изправен пред все по-сериозни предизвикателства пред киберсигурността

В Европейския парламент в Брюксел се проведе конференция на тема „Кибертероризъм – подготвен ли е Европейският съюз“, инициирана от евродепутата Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Участие взеха председателят на ЕП Антонио Таяни, еврокомисарят Мария Габриел,..

публикувано на 01.05.18 в 08:30

Европейска помощ в областта на социалните иновации

Каква е подкрепата, която оказва Европейският съюз на своите членове в областта на социалните иновации? Първо, що е то социална иновация? Според възприетото определение, това е разработване и прилагане на нови идеи, продукти, услуги и модели, които..

публикувано на 30.04.18 в 10:30