ЕВРАНЕТ ПЛЮС
Петър Курумбашев

Петър Курумбашев: Необходими са повече пари в следващия европейски бюджет за научни изследвания, които да намалят замърсяването на въздуха от транспортния сектор

Замърсяването на въздуха е огромен проблем за Европа. Всяка година стотици хиляди души на Стария континент умират заради мръсния въздух. Лошото качество на въздуха уврежда здравето на 85 процента от жителите на европейските градове. Въвеждането..

публикувано на 01.07.18 в 13:20

Европейската комисия обяви война на пластмасата

Европейската комисия обяви война на пластмасата в бита заради замърсяването на околната среда. Според най-мрачните прогнози до 2050 г. в Световния океан ще плуват повече пластмасови отпадъци отколкото риби, затова ЕК възложи доклад кои продукти най-често..

публикувано на 29.06.18 в 17:40

Миграция, помощ от 3 млрд. евро на Турция за бежанците (обобщение)

Спечели европейското сътрудничество След 9 часово заседание на 28 срещу 29 юни лидерите на страните-членки на ЕС постигнаха заключения на срещата на върха, в това число и за миграцията. ЕС препотвърждава, че общият подход към миграцията е..

публикувано на 29.06.18 в 12:25

Демографската криза и обезлюдяването на европейските села- проблеми и решения

Малките населени места в Европа  понасят най- тежко удара от  демографската  криза, която в много държави има опасност да прерасне в катастрофа. След падането на Берлинската стена в  много села на Източна Гремания  останаха само къщите. В Испания цели..

публикувано на 28.06.18 в 13:44

Евродепутатите въвеждат нови правила срещу дъмпинга

По-стриктни правила срещу дъмпинга са приети от Европейския парламент в края на май тази година.   Решението стъпва върху няколко основни принципа. Сред тях е стремежът да се подкрепят малките и средни предприятия. Ще се разчита и на по-голяма..

публикувано на 27.06.18 в 18:40

Стартира информационната интернет платформа „Ти и Брекзит“

В средата на месец май стартира проектът „ Ти и Брекзит“ - интернет платформа, която има за цел да информираза последиците и промените, които ще настъпят, след като Великобритания напусне окончателно рамките на Европейския съюз. По думите на..

публикувано на 27.06.18 в 14:25

Проблемите на ЕС трябва да се решават на общоевропейско ниво

Между 17 и 19 юни в София се проведе Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (Пленарен КОСАК). Този форум беше заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското..

публикувано на 26.06.18 в 08:30

Дигитална асамблея, преговори за членство в ЕС с Македония и Албания (обобщение)

Двудневен форум в НДК Премиерът Бойко Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел, ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен. Събитието е най-голямото от календара на Българското..

публикувано на 25.06.18 в 12:35
иновации

Двойно повече средства за иновации отделя Европейската комисия

100 млрд. евро ще отдели Европейската комисия за иновации през следващите 7 години. В сравнение с предходния период средствата са увеличени с 50%. 97,6 млрд. евро ще бъдат предоставени за "Хоризонт Европа" - продължение на инициативата "Хоризонт..

публикувано на 25.06.18 в 09:45
евранет плюс Западни Балкани

Регионалните политики в Брюксел - предизвикателства и постижения

Една от новите политики, които Брюксел предлага за следващата многогодишна финансова рамка, е прилагането на регионален подход към проблемите. По този начин кохезионните фондове, чрез които се осигуряват ресурси за социалното и икономическо сближаване -..

публикувано на 25.06.18 в 07:20

Евродепутатите искат нови мерки срещу измамите с километражи

Евродепутатите призовават за нови мерки срещу измамите с километражите на автомобили. Европейската комисия трябва да предложи ново законодателство в рамките на 12 месеца. Това произтича от резолюция, гласувана от евродепутатите в края на май. Кои..

публикувано на 23.06.18 в 18:35

Енергийна сигурност и Брекзит като риск за икономически растеж (обобщение)

33 млн.евро за България 33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство,..

публикувано на 22.06.18 в 10:45

Мария Габриел за „Цифрова Европа“

Нова стъпка към изграждането на цифров единен пазар е предложението на Европейската комисия да бъде създадена първата програма в областта на цифровите технологии за Европа и да бъдат инвестирани 9,2 млрд. евро за привеждане на следващия дългосрочен..

публикувано на 21.06.18 в 08:30

Последни тенденции в кибертероризма и ролята на Европол

Ролята на Европол в борбата с тероризма много бързо нарасна и се разви, с помощта на решенията, приети от ЕС и страните-членки. Европол се превърна в център на европейската борба за осигуряване на защитни сили срещу кибертероризма. Събитията от 2015..

публикувано на 21.06.18 в 07:15
евранет  плюс Владимир Уручев

ЕК и ЕП договориха до 2030 година над 30 % от крайното потребление на енергия да е от ВЕИ

Преди броени дни, на един от триалозите по ВЕИ в ЕС, трите институции Европейски съвет, Европейска комисия и Европейски парламент се договориха до 2030 година 32 % от крайното потребление  на енергия да идва от възобновяеми енергийни източници...

публикувано на 20.06.18 в 16:15

Опасностите за работниците в селското стопанство в Европейския съюз

Европейският парламент обсъди тежките условия на труд във фермите в страните членки на Европейския съюз и набеляза мерки за преодоляването им. Във фокуса на дебатите попаднаха трудовите злополуки, професионалните заболявания и ранната смърт...

публикувано на 20.06.18 в 15:05

Бъдещето на синята икономика в Европейския съюз

Подписаната декларация за развитие на cиня икономика на Черно море в Бургас от черноморските държави и Молдова е добра посока в интегрирането му ,като потенциал на страните, които го заобикалят. Това е част от  политиката на Европейския съюз за син..

публикувано на 19.06.18 в 18:07

Разширяване на ЕС, директива за авторското право, технологии (обобщение)

Интеграция на Западните Балкани Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските..

публикувано на 19.06.18 в 11:29

DiscoverEU предлага безплатна обиколка на Европа

Младежи от България могат да участват в проект, който предлага безплатна обиколка на Европа. Срокът за кандидатстване в инициативата DiscoverEU стартира на 12 юни и ще продължи до 26 юни, съобщиха от Представителството на ЕК в България...

публикувано на 19.06.18 в 08:30
евранет плюс Западни Балкани

Кохезионната политика - как "локалното познание" среща европейските пари

Кохезионната политика и регионалната свързаност ще бъдат коментирани във втория ден от Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз, наречена КОСАК. За да се постигне по-бързо и устойчиво сближаване на..

публикувано на 19.06.18 в 07:15