ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Програма INTERREG и трансграничното сътрудничество - има ли решение за финансиране на големи инфраструктурни проекти?

Политиката на сближаване в ЕС след 2020 година  се фокусира върху пет основни приоритета, съсредоточени  в  области, в които съюзът може да постигне най-добри и устойчиви резултати, а именно -  по-интелигентна Европа , чрез  иновации,..

публикувано на 04.04.19 в 10:59
Георги Пирински

Как комуникираме европейската тематика в предизборно време

Как комуникираме европейската тематика в предизборно време и какъв е начинът по време на европейските избори да бъде чут гласът на младите хора за това в каква Европа искат да живеят и да творят – това е темата на днешното издание на „Евранет+“...

публикувано на 04.04.19 в 08:30

Евродепутатът Анна Фотига: Руската пропаганда се крие зад чувствителни теми в обществото

Руските дезинформационни кампании са главният източник на дезинформация в Европа, заедно с тези от Китай, Иран и Северна Корея. Това се казва в приета наскоро от Европейският парламент резолюция. Тя осъжда все по-агресивните действия на споменатите..

публикувано на 03.04.19 в 21:49

Ципрас, Мей, Корбин (обобщение)

Разнопосочни мнения в Гърция за посещението на премиера в Република Северна Македония Противоречиви са коментарите в Гърция върху значението на официалната визита на премиера Алексис Ципрас в Република Северна Македония на 2 април. От "историческо..

публикувано на 03.04.19 в 14:45

ЕС прие забрана за пластмасовите продукти за еднократна употреба

Европейският парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши. “560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35..

обновено на 03.04.19 в 10:40

Възможности за споделена история и културна дипломация в ЕС .

Насърчаването на европейската култура включва активиране на социалното сближаване, единство, опазване на културното наследство и толерантност. Според евродепутата Момчил Неков, ЕС не разполага със законодателна компетентност в сферата на..

публикувано на 03.04.19 в 10:23
евранет Илхан Кючюк

Европарламентът осъвремени правилата на Директивата за авторското право

Европейският парламент одобри миналата седмица Директивата за авторското право с много спорове за ползата от нея. Този тип законодателство има за цел да осъвремени авторското право в интернет епохата. На пленарната сесия през миналата седмица депутатите..

публикувано на 02.04.19 в 08:25
евранет  плюс георги Пирински

Предстои да започне работа Европейска структура по въпросите на трудовия пазар

Европейският парламент обяви изграждането на Европейски стълб на социалните права.Той включва 20 принципа и законодателни инициативи в областите- осигуряване на равни възможности и достъп до пазара на труда, справедливи условия на труд и адекватна..

публикувано на 02.04.19 в 08:20

Двойните стандарти при продуктите, еврофондовете, земеделието, пакетът „Мобилност“ (обзор - март)

Премахването на двойните стандарти при продуктите в Европейския съюз, увеличението на средствата от еврофондовете за България, как ще повлияе на политиката за осигуряване благосъстояние на животните Брекзит, новият регламент при етикирането на..

публикувано на 01.04.19 в 13:24

Европа с решителен отговор на кибератаките в ЕС

  Месец преди изборите за Европейски парламент и нов състав на Европейската комисия, Европейският съюз предприе поредни мерки за противодействие на кибератаките, извършвани в страни от общността.  Въпросът е актуален не само заради изборите, но и..

публикувано на 01.04.19 в 11:29

Мария Габриел: "Терористичното съдържание трябва да бъде премахвано от платформите до един час"

169 милиона европейци, което е 44 процента от населението на страните членки в Европейския съюз, нямат основни цифрови умения. След 2020-та година над 90 процента от работните места ще изискват такива умения, казва еврокомисарят по цифрова икономика..

публикувано на 31.03.19 в 08:56

Политическа реклама, Кьовеши и пак Брекзит (обобщение)

„Фейсбук“ въвежда по-строги правила преди изборите за ЕП Социалната мрежа „Фейсбук“ въвежда по-строги правила за политическа реклама в Европейския съюз. Целта е да не се допусне чужда намеса в предстоящите през май избори за Европейски парламент,..

публикувано на 29.03.19 в 10:14
евранет  плюс Емил Радев

ЕС създава нова система за обмен на информация за осъдителни присъди

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент прие с голямо мнозинство регламент, създаващ база данни за обмен на информация за осъдителни присъди на граждани на трети държави. Последните терористични..

публикувано на 28.03.19 в 09:45

Пакетът „Мобилност“ върнат в транспортната комисия на ЕП

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни върна спорния пакет „Мобилност“ на транспортната комисия. Към въпросния пакет са представени над 1200 предложения за изменения и са отправяни многобройни искания за отделно гласуване на определени..

публикувано на 28.03.19 в 08:25
евранет Ангел Джамбазки

ЕП не гласува спорните промени в пакета "Мобилност"

Европейският парламент не гласува тази седмица спорните промени за транспортния бранш, станал известен като пакета „Мобилност“. Председателят на парламента Антонио Таяни върна промените за разглеждане в транспортната комисия. Също в сряда в..

публикувано на 27.03.19 в 16:56

Европейският парламент отхвърля обвързването на регионалните фондове на ЕС с икономическите цели

Евродепутатите отхвърлят превръщането на регионалните фондове на Европейския съюз в зависими от икономическите цели. Настоява се за запазване на общия бюджет за регионите на ЕС за периода 2021 – 2027година. Освен това според депутатите трябва да има..

публикувано на 27.03.19 в 14:40

Пакетът „Мобилност“, Брекзит (обобщение)

Превозвачите се събират отново на протест утре пред Европейския парламент Пакетът "Мобилност", оспорван от българските превозвачи, ще бъде обсъден в Европейския парламент в сряда, реши мнозинството от евродепутатите.  Преди началото на..

публикувано на 26.03.19 в 11:30

За сигурността на предстоящите евроизбори

Европейският парламент и Съветът на Европа наскоро одобриха първата програма в областта на цифровите технологии за Европа – „Цифрова Европа“, с бюджетът от 9 млрд. евро. От всички средства по програмата 2 млрд. евро са заделени за киберсигурност. Точно..

публикувано на 26.03.19 в 08:25

Сътрудничеството между ЕС и Сингапур

 Поетапно отпадане на митата за различни стоки и услуги в следващите пет години, развитие на бизнеса и възможност за участие на европейски фирми в различни обществени поръчки. Това са част от  параметрите на търговското споразумение за..

публикувано на 26.03.19 в 07:29

Медийната грамотност - ключ към борбата с дезинформацията

10-минутни часове по медийна грамотност в училище предлага българският еврокомисар Мария Габриел.  На едно от събитията от първата Европейска седмица на медийната грамотност, пред повече от 400 участници от цяла Европа - институции, експерти, журналисти и..

публикувано на 25.03.19 в 10:00