ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Държавите от ЕС са приели по-малко от една десета от мигрантите, за които има план да бъдат преразпределени от Италия и Гърция

Държавите членки на ЕС са приели по-малко от една десета от мигрантите, които трябва да им бъдат преразпределени от Италия и Гърция, съобщи  Европейската комисия. Тя публикува девети по ред доклад за т. нар. релокация на мигранти с право международна..

публикувано на 09.02.17 в 12:25

Български, румънски и френски евродепутати се противопоставиха на предложението на ЕК да бъде увеличен вносът на мед от Украйна в ЕС

Български, румънски и френски евродепутати се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да бъде увеличена квотата за безмитен внос на пчелен мед от Украйна в страните-членки на Съюза. Мотивът е, че така се поставят в неблагоприятно..

публикувано на 09.02.17 в 12:09

Отбелязваме 14-ия Международен ден за безопасен интернет

Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет. В Европа тези центрове..

публикувано на 08.02.17 в 19:01

Какво означава за България и Европа европейският социален стълб?

Европейският социален стълб е отговорът на ЕК на страховете на гражданите, които доведоха до възхода на национализма и популизма на Стария континент, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той бе сред българските участници в общоевропейска..

публикувано на 08.02.17 в 18:15

Публична дискусия „Дебати с евродепутати“

На публична дискусия „Дебати с евродепутати“ българският депутат от ЕНП Андрей Ковачев очерта предизвикателствата пред ЕС и България. Според него най-важните приоритети за бъдещето на ЕС , за да бъде той силен, са въпросите, свързани със..

публикувано на 08.02.17 в 15:33

Видинско училище ще се модернизира по европейска програма

8 учители от видинското средно училище "Цар Симеон Велики" ще преминат квалификационни курсове по проект "Умения на 21 век за преподаватели" на Европейската програма "Еразъм +". Училището защитава проекта по квалификационна дейност 1, която е за..

публикувано на 08.02.17 в 13:56

Франс Тимерманс: ЕК призовава румънското правителство да преразгледа промените

ЕК предупреди Румъния, че отпусканите средства от фондовете на ЕС може да бъдат спрени, заради приетите от правителството промени в законодателството за борба с корупцията. Тази позиция бе огласена от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс по време..

публикувано на 08.02.17 в 09:17

С настоящия темп на напредък ще са необходими още 70 години, за да се постигне равенство в заплащането на мъжете и жените в Европа

Евродепутати настояват за по-голям напредък в изравняване на правата на жените спрямо мъжете, информира телевизията на Европейския парламент.  Въпреки че Европа е сред водещите региони в света по отношение на равенството на половете,  жените..

публикувано на 07.02.17 в 20:24

Започва изпълнението на студентския европроект "Te(a)chin Sport", в който България е водещ партньор

Започва изпълнението на проекта "Te(a)chin Sport",  финансиран по програма Еразъм+ СПОРТ на Европейската комисия. Това е спортен проект, в който България е водещ партньор по голяма инициатива за международно сътрудничество, в която студентите се..

публикувано на 07.02.17 в 15:54

Европейските лидери гласуваха общ екшън план за Либия

Справяне с нелегалната миграция от Африка към Европа през смъртоносния Средиземноморски маршрут обедини усилията на европейските лидери в гласуването на общ екшън-план в подкрепа на Либия, с който да бъдат спасени десетки човешки животи. Планът предвижда..

публикувано на 07.02.17 в 11:25

Има голямо непознаване в американската администрация на начина, по който работи ЕС

Със или без Тръмп Европа трябва да продължи по своя път, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти след разговора си с френския премиер Бернар Казньов. Европа трябва да играе амбициозна роля на континента и в света на..

публикувано на 07.02.17 в 10:25

Германия призна, че мисията на ЕС в Средиземно море помага на трафикантите на хора

Германското правителство призна, че мисията на Европейския съюз за борба с трафика на мигранти в Средиземно море, всъщност помага на трафикантите на хора, предаде ДПА.  рафикантите включват в сметките си присъствието на корабите в региона. Те знаят, че..

публикувано на 07.02.17 в 09:45

Еврорадиоигри: Кои са акцентите от първото посещение на президента Радев в Брюксел?

Първото посещение на държавния глава в Брюксел беше много важно с оглед на това какви теми ще постави за първи път, тоест с какво ще започне и с какво ще бъде идентифициран. Основните акценти от посещението на президентът Румен Радев в Брюксел са..

публикувано на 07.02.17 в 09:30

Данните за икономиката на еврозоната показват, че тя остава силна

Данните за икономиката в еврозоната показват, че тя остава силна, въпреки постоянните критики. Числата за очакванията на бизнеса, растежа и безработицата сочат, че доверието към нея продължава да е   високо, независимо от намерението на..

публикувано на 06.02.17 в 16:40

Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка призовава Албания да признае българско малцинство.

С историческо решение Комисията по външни работи на Европейския парламент призова Албания да признае българското малцинство в страната. Инициативата е на евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки .  Предложението е минало в Комисията по външна..

публикувано на 06.02.17 в 14:10

ЕК прекратява нелоялните практики при отдаване на автомобили под наем

Броят на жалбите от сектора за отдаване на автомобили под наем в целия Европейски съюз, са над 2000 за три години. Тези доказателства за широко разпространение на проблематичните практики в сектора за отдаване на автомобили под наем, отбелязани от..

публикувано на 06.02.17 в 12:16

Евросправочник на слушателя: Програмата за училища посланици на ЕП стартира при голям интерес у нас

Повишен интерес към участието в образователната програма за училища посланици на Европейския парламент регистрират от Информационното бюро на ЕП в България. Инициативата стартира пилотно в училища в Пернишка и Софийска област, както и в София-град, за..

публикувано на 06.02.17 в 11:10

ЕП призовава Албания да признае българското малцинство

Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка призовава Албания да признае българско малцинство. Инициативата е на евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.   Предложението е минало в Комисията по външна политика..

публикувано на 06.02.17 в 11:10

Матиас Фекл: ЕС трябва да спре да се подчинява на САЩ

Френският държавен секретар за външната търговия Матиас Фекл заяви, че Европейският съюз трябва да спре да се подчинява на САЩ по отношение на глобализацията и "изцяло да прилага принципа на реципрочност в икономическите отношения",..

публикувано на 06.02.17 в 09:35

"Европа на много скорости" след Брекзит и ролята на България

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на останалите държави - основателки на Европейския съюз, заговориха за възможно бъдеще "на много скорости" след Брекзит. По думите им някои страни се движат по-бързо от други към по-засилена..

публикувано на 06.02.17 в 08:45