ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Евросправочник на слушателя: Европейската комисия: България има проблеми с опазването на околната среда

В началото на миналата седмица Европейската комисия представи докладите за изпълнението на политиките за опазване на околната среда на държавите-членки. България  е посочена като страна, която бързо и ефективно е приложила европейските стандарти в..

публикувано на 13.02.17 в 11:05

Допълнителни 40 млн. евро за 330 български малки и средни предприятия

Европейският инвестиционен фонд и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия. Средствата се..

публикувано на 13.02.17 в 10:35

Доволни ли са българите от цените на пътните такси и винетните стикери у нас и в другите страни-членки на ЕС

Един от основните принципи на Европейският съюз е за свобордното движение на хора, стоки и услуги. Пътуването без виза се поставя на едно от първите места в анкети за ползите от членството в Евросъюза. За да се осъществява безпрепятствено движението е..

публикувано на 12.02.17 в 20:07

Мира Суховейко: Управляващите в Полша не изглеждат притеснени от критиките на ЕС по отношение върховенството на закона

Европейският съюз може да замрази правото на глас на своята членка Полша, ако тя не промени курса си и не спазва върховенството на закона, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. "Не можем да правим компромиси..

публикувано на 12.02.17 в 19:56

Могерини изрази задоволство от срещата с Рекс Тилърсън

Федералното правителство на Германия и   лидерите на 16-те германски провинции съгласуваха  план за ускоряване на депортацията на мигранти с  отхвърлени молби за убежище, съобщи канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Властите планират да..

публикувано на 12.02.17 в 19:49

Чуков: Вашингон и Брюксел имат желанието Турция да остане стабилна и предвидима държава

  Американският президент Доналд Тръмп проведе първия си телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес. Според американското президентство, Тръмп е нарекъл Турция "стратегически партньор" и..

публикувано на 12.02.17 в 19:39

Европа преди новините: Андрей Ковачев с коментар за заключенията от доклада на Европейската комисия за механизма за сътрудничество и проверка относно България

Европейската комисия публикува неотдавна най-новия си доклад относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. След  десетгодишно функциониране на механизма Еврокомисията прави преглед на стъпките, предприети от България във връзка..

публикувано на 11.02.17 в 12:10

Нови възможности за потребителите на мобилни телефони и интернет в страните от ЕС

Възможно ли е да водим по-спокойно разговорите си от мобилните си телефони когато сме в чужбина? Ако допреди време отговорът беше само в сферата на добрите пожелания, то от 15 юни тази година това ще бъде напълно възможно в страните от Европейския..

публикувано на 11.02.17 в 10:55

Евростат: Минималната заплата в България расте най-бързо, но остава най-ниската в ЕС

Макар минималната месечна работна заплата в България да бележи най-висок растеж, страната ни остава на последно място в ЕС по този показател, сочат публикуваните данни на Евростат. Към първи януари тази година минималната заплата в България е била 235..

публикувано на 10.02.17 в 18:05

Без роуминг такси в Европейския съюз от 15 юни

Европейският парламент и страните членки се договориха за максималните цени, които телекомите могат да налагат един на друг за достъп до мрежите им. Според новите условия от 15 юни тази година операторите в Европейския съюз нямат право да таксуват..

публикувано на 10.02.17 в 17:55

ЕК ще проучи мерките, въведени от САЩ, срещу имиграцията и влиянието им върху гражданите на ЕС

Европейската комисия ще предприеме всичко необходимо да проучи мерките, въведени от САЩ, срещу имиграцията и тяхното отражение върху гражданите на Европейски съюз. Засега не е ясно как въведените ограничения за достъп до САЩ биха се отразили на..

публикувано на 09.02.17 в 19:20

Какво можем да очакваме от първото посещение на Румен Радев в Брюксел

Според Симеон Николов - директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, обикновено първите срещи между новите държавни глави и представители на Европейския съюз са протоколни. Въпреки това Николов..

публикувано на 09.02.17 в 19:06

Повече 5 хиляди турци са подали жалби пред Европейския съд заради чистката след опита за преврат

Повече 5 хиляди турци са подали жалби пред Европейския съд по правата на човека заради чистката, която турските власти предприеха след опита за преврат през миналото лято. Според председателя на съда Гуидо Раймонди жалбите на турските граждани..

публикувано на 09.02.17 в 18:56

Туризмът осигурява работа за повече от 10 млн. души в страните от ЕС

Туризмът осигурява работа за повече от 10 млн. души в страните от Европейския съюз. Чрез него се осигуряват средства за Европейската банка за развитие, стимулират се търговията и транспортът, подобрява се качеството на услугите, разширява се..

публикувано на 09.02.17 в 18:42

ЕС налага вето върху пломбите с амалгама

Европейският съюз забранява на деца под 15 години, бременни и кърмачки зъбните пломби с амалгама. Темата коментира главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков . Амалгамата в пломбите не е опасна сама по себе си, но тя..

публикувано на 09.02.17 в 18:35

Близо 11 000 българи са се включили в програмата Еразъм+ за последните две години

Програмата “Еразъм”, дала възможност на над 9 милиона млади хора да учат чрез студентски обмен в чужбина,празнува своята 30-а годишнина. Програмата е доказателство за успех на Европейския съюз, въпреки съмненията за бъдещето на съюза, появили се с..

публикувано на 09.02.17 в 14:10

StartupEuropеWeek, организирана от ЕК

Тази седмица в България и редица страни се провежда StartupEuropеWeek, една инициатива на Европейската комисия. София и Пловдив са българските градове, в които тя се осъществява. Целта е да съберат на едно място предприемачи, представители на бизнеса и на..

публикувано на 09.02.17 в 13:53

Като Европейска столица на културата Орхус живее в утрешния ден

Освен южния кипърски граф Пафос, Европейска столица на културата през тази година е и датският град Орхус. С Пловдив той си прилича, че е втори по големина в страната с население над 300 хил. души и е университетски център с младежко население...

публикувано на 09.02.17 в 13:20

Държавите от ЕС са приели по-малко от една десета от мигрантите, за които има план да бъдат преразпределени от Италия и Гърция

Държавите членки на ЕС са приели по-малко от една десета от мигрантите, които трябва да им бъдат преразпределени от Италия и Гърция, съобщи  Европейската комисия. Тя публикува девети по ред доклад за т. нар. релокация на мигранти с право международна..

публикувано на 09.02.17 в 12:25

Български, румънски и френски евродепутати се противопоставиха на предложението на ЕК да бъде увеличен вносът на мед от Украйна в ЕС

Български, румънски и френски евродепутати се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да бъде увеличена квотата за безмитен внос на пчелен мед от Украйна в страните-членки на Съюза. Мотивът е, че така се поставят в неблагоприятно..

публикувано на 09.02.17 в 12:09