ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Евростат: Минималната заплата в България расте най-бързо, но остава най-ниската в ЕС

Макар минималната месечна работна заплата в България да бележи най-висок растеж, страната ни остава на последно място в ЕС по този показател, сочат публикуваните данни на Евростат. Към първи януари тази година минималната заплата в България е била 235..

публикувано на 10.02.17 в 18:05

Без роуминг такси в Европейския съюз от 15 юни

Европейският парламент и страните членки се договориха за максималните цени, които телекомите могат да налагат един на друг за достъп до мрежите им. Според новите условия от 15 юни тази година операторите в Европейския съюз нямат право да таксуват..

публикувано на 10.02.17 в 17:55

ЕК ще проучи мерките, въведени от САЩ, срещу имиграцията и влиянието им върху гражданите на ЕС

Европейската комисия ще предприеме всичко необходимо да проучи мерките, въведени от САЩ, срещу имиграцията и тяхното отражение върху гражданите на Европейски съюз. Засега не е ясно как въведените ограничения за достъп до САЩ биха се отразили на..

публикувано на 09.02.17 в 19:20

Какво можем да очакваме от първото посещение на Румен Радев в Брюксел

Според Симеон Николов - директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, обикновено първите срещи между новите държавни глави и представители на Европейския съюз са протоколни. Въпреки това Николов..

публикувано на 09.02.17 в 19:06

Повече 5 хиляди турци са подали жалби пред Европейския съд заради чистката след опита за преврат

Повече 5 хиляди турци са подали жалби пред Европейския съд по правата на човека заради чистката, която турските власти предприеха след опита за преврат през миналото лято. Според председателя на съда Гуидо Раймонди жалбите на турските граждани..

публикувано на 09.02.17 в 18:56

Туризмът осигурява работа за повече от 10 млн. души в страните от ЕС

Туризмът осигурява работа за повече от 10 млн. души в страните от Европейския съюз. Чрез него се осигуряват средства за Европейската банка за развитие, стимулират се търговията и транспортът, подобрява се качеството на услугите, разширява се..

публикувано на 09.02.17 в 18:42

ЕС налага вето върху пломбите с амалгама

Европейският съюз забранява на деца под 15 години, бременни и кърмачки зъбните пломби с амалгама. Темата коментира главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков . Амалгамата в пломбите не е опасна сама по себе си, но тя..

публикувано на 09.02.17 в 18:35

Близо 11 000 българи са се включили в програмата Еразъм+ за последните две години

Програмата “Еразъм”, дала възможност на над 9 милиона млади хора да учат чрез студентски обмен в чужбина,празнува своята 30-а годишнина. Програмата е доказателство за успех на Европейския съюз, въпреки съмненията за бъдещето на съюза, появили се с..

публикувано на 09.02.17 в 14:10

StartupEuropеWeek, организирана от ЕК

Тази седмица в България и редица страни се провежда StartupEuropеWeek, една инициатива на Европейската комисия. София и Пловдив са българските градове, в които тя се осъществява. Целта е да съберат на едно място предприемачи, представители на бизнеса и на..

публикувано на 09.02.17 в 13:53

Като Европейска столица на културата Орхус живее в утрешния ден

Освен южния кипърски граф Пафос, Европейска столица на културата през тази година е и датският град Орхус. С Пловдив той си прилича, че е втори по големина в страната с население над 300 хил. души и е университетски център с младежко население...

публикувано на 09.02.17 в 13:20

Държавите от ЕС са приели по-малко от една десета от мигрантите, за които има план да бъдат преразпределени от Италия и Гърция

Държавите членки на ЕС са приели по-малко от една десета от мигрантите, които трябва да им бъдат преразпределени от Италия и Гърция, съобщи  Европейската комисия. Тя публикува девети по ред доклад за т. нар. релокация на мигранти с право международна..

публикувано на 09.02.17 в 12:25

Български, румънски и френски евродепутати се противопоставиха на предложението на ЕК да бъде увеличен вносът на мед от Украйна в ЕС

Български, румънски и френски евродепутати се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да бъде увеличена квотата за безмитен внос на пчелен мед от Украйна в страните-членки на Съюза. Мотивът е, че така се поставят в неблагоприятно..

публикувано на 09.02.17 в 12:09

Отбелязваме 14-ия Международен ден за безопасен интернет

Всяка година Денят за безопасен интернет слага началото на кампании, включващи различни дейности и инициативи във всяка държава. В страните от ЕС инициативите се координират от националните Центрове за безопасен интернет. В Европа тези центрове..

публикувано на 08.02.17 в 19:01

Какво означава за България и Европа европейският социален стълб?

Европейският социален стълб е отговорът на ЕК на страховете на гражданите, които доведоха до възхода на национализма и популизма на Стария континент, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той бе сред българските участници в общоевропейска..

публикувано на 08.02.17 в 18:15

Публична дискусия „Дебати с евродепутати“

На публична дискусия „Дебати с евродепутати“ българският депутат от ЕНП Андрей Ковачев очерта предизвикателствата пред ЕС и България. Според него най-важните приоритети за бъдещето на ЕС , за да бъде той силен, са въпросите, свързани със..

публикувано на 08.02.17 в 15:33

Какво означава да преподаваш право на ЕС в днешна "Брекзитираща" Англия?

Законопроектът, който ще даде правомощия на британското правителство да започне официалния процес по напускане на Европейския съюз (Брекзит) в сряда се очаква да достигне до окончателните етапи по приемане в Камарата на общините - долната камара на..

публикувано на 08.02.17 в 15:10

Видинско училище ще се модернизира по европейска програма

8 учители от видинското средно училище "Цар Симеон Велики" ще преминат квалификационни курсове по проект "Умения на 21 век за преподаватели" на Европейската програма "Еразъм +". Училището защитава проекта по квалификационна дейност 1, която е за..

публикувано на 08.02.17 в 13:56

Какво означава да преподаваш право на ЕС във Великобритания в условия на Брекзит

Законопроектът, който ще даде правомощия на британското правителство да започне официалният процес по напускане на Европейския съюз (Брекзит) в сряда се очаква да достигне до окончателните етапи по приемане в Камарата на общините - долната камара на..

публикувано на 08.02.17 в 13:20

ЕК даде старт на модернизацията на общата селскостопанска политика

Европейската комисия постави началото на първата фаза на модернизацията и опростяването на общата селскостопанска политика, като стартира тримесечна обществена консултация. Получените отговори ще подпомогнат работата на Комисията при определянето на..

публикувано на 08.02.17 в 10:20

Антонио Гутериш: Израелски закон нарушава международното право

Новият израелски закон в полза на еврейските селища на палестинска земя нарушава международното право, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш , цитиран от Франс прес.    Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини прикани Израел..

публикувано на 08.02.17 в 09:45