ЕВРАНЕТ ПЛЮС

"Жена на война" спечели тазгодишната филмова награда LUX на Европейския парламент

Филмът „Жена на война”, копродукция на Исландия, Франция и Украйна, е носителят на тазгодишната кинонаграда ЛУКС на Европейския парламент. Призът беше връчен от председателя на ЕП Антонио Таяни. Лентата на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон..

публикувано на 06.12.18 в 21:52
Ларс Льоке Расмусен

Бъдещето на Европа зависи от това как се справяме с днешните предизвикателства, зави пред ЕП датският премиер

Бъдещето на Европа зависи от това как се справяме с днешните предизвикателства. Това каза датският премиер Ларс Локке Расмусен пред Европейския парламент в Брюксел. Расмусен стана поредният лидер, който представи своята визия за Бъдещето на Европа..

публикувано на 06.12.18 в 21:43
евранет плюс Андрей Ковачев

Предстоящи реформи в областта на миграцията, сигурността, инвестициите в Европейския съюз

Няколко месеца преди изборите за Европейски парламент евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев прави поредица от срещи с млади хора, основно студенти и ги убеждава в ползите от гласуването, както и в предимствата на членството в Европейския съюз. Той..

публикувано на 06.12.18 в 17:05

Правата на европейските граждани във Великобритания след БРЕКЗИТ

 По-малко от седмица остава до гласуването в парламента на Великобритания, от което се очаква решението на депутатите за бъдещето на споразумението между Европейския съюз и Обединеното кралство, което урежда стъпките по процедурата за БРЕКЗИТ. Тя трябва..

публикувано на 06.12.18 в 10:38

„Чиста планета за всички“ – новата екостратегия на Европа

Пътят към неутралната спрямо климата икономика ще изисква съвместни действия в седем стратегически области, прие Европейската комисия през месец ноември в общата за Европа Стратегия за чиста планета. Енергийна ефективност, внедряване на възобновяеми..

публикувано на 06.12.18 в 08:25

Пакетът „Мобилност“, Франция, Великобритания (обобщение)

Евродепутатът Андрей Новаков пред БНР: Лошо предложение! „Макар австрийското предателство, според мен е изключително силово с подкрепата на Германия и Франция, да наложи тази позиция, съпротивата на 8 държави не е нещо, което виждаш често тук...

публикувано на 05.12.18 в 12:25

Предстоящите избори за ЕП - сблъсък на политически идеи за бъдещето на съюза

Пет месеца остават до изборите за Европейски парламент, а острите различия и сблъсъци между основните политически идеи се очертават ясно. И ако либералите имат визия за Европа като общ политически организъм, то консерваторите искат повече..

публикувано на 05.12.18 в 10:34

Има ли напредък в сближаването между Западните Балкани и ЕС?

През изминалата седмица евродепутатите оцениха постигнатия напредък в Албания, Черна гора и бившата югославска република Македония по пътя на присъединяването им към ЕС. Три резолюции, съдържащи оценка на положението в трите държави, бяха приети от..

публикувано на 04.12.18 в 08:30

Средствата за регионална политика са най-голямото перо в многогодишната финансова рамка, предложена от Европейската комисия

Кохезионната политика на ЕС, или иначе казано „политиката на сближаване“, е един от стълбовете на обединена Европа. Едноименният фонд от средства е предназначен за държавите членки, чийто брутен национален доход на глава от населението е под 90 процента..

публикувано на 04.12.18 в 07:40

Брекзит, бюджет, енергийна ефективност, Европа на отечествата (обзор - ноември)

Бюджетът за 2019 година, енергийната ефективност, наказателната процедура на ЕК към Унгария, Европа на отечествата. Това са сред най четените теми в публикации за месец ноември на страницата на bnr.bg /еuranetplus. Ще се завърнат ли част от българите..

публикувано на 03.12.18 в 12:22

Срещата на върха на Г-20 (обобщение)

В Буенос Айрес обсъждат търговията и климата Държавни и правителствени ръководители на най-големите икономики в света се събират в аржентинската столица Буенос Айрес на срещата на върха на Г-20. Във фокуса на обсъжданията днес и утре ще бъде..

публикувано на 30.11.18 в 11:43

Евродепутатите слагат таван на цените на обажданията в ЕС и одобряват извънредна съобщителна система

Цените на телефонните разговори в рамките на ЕС ще бъдат ограничени до 19 евроцента на минута, 6 цента ще е таванът за текстовите съобщения SMS от 19 май идната година. Това е решение на Европейския парламент, който този месец прие пакета за..

публикувано на 29.11.18 в 17:45

За платформата „Европеана“ и за възможностите, които дават новите технологии за съхранение на европейското културно наследство

Платформата „Европеана“ е едновременно дигитална библиотека, музей и културен архив, достъпен на 27 езика. „Европеана“ е създадена преди 10 години и дава достъп до близо 58 милиона дигитализирани единици – в това число филмови материали, фотографии,..

публикувано на 29.11.18 в 08:25

Бъдещето на програмата Invest EU и очакванията от нея

Допълнителни инвестиции от над 600 милиарда евро, създаване на нови работни места и развитие на иновациите. Това са очакванията на европейците от програмата Invest EU. Тя се явява своеобразен продължител на плана „Юнкер” , чиято цел е..

публикувано на 28.11.18 в 17:43

Българското председателство, нови членки на ЕС, протести в Гърция (обобщение)

Бъдещето на младите Студенти по европеистика организират на 28 ноември неформална дискусия в Софийския университет под надслов „Българското председателство отблизо“. В предаването „Преди всички“ на БНР един от организаторите на събитието –..

публикувано на 28.11.18 в 11:18

Европа между несигурността 100 години след края на Първата световна война и идеите за обща европейска армия

"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си" - призова френският президент Еманюел Макрон, докато лидерите на държави, които са били врагове по време на Първата световна война, отбелязваха заедно 100-годишнината от..

публикувано на 27.11.18 в 10:05

Идва ли краят на съществуващите в момента два вида европейци по отношение на таксите за банкови преводи?

Според приетия наскоро регламент, който гласува Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, през следващата година размерът на таксите за банкови преводи от България към страни от еврозоната ще бъде значително намален...

публикувано на 27.11.18 в 08:30

Сделката за Брекзит – от възхвала до мрачна неделя (обобщение)

Тереза Мей с призив за подкрепа към британците Реакциите във Великобритания на новината от Брюксел, че страните-членки на ЕС са подкрепили договорената от Тереза Мей сделка, са пълно отражение на разделението в страната  – от възхвала за..

публикувано на 26.11.18 в 16:52

Развитието на икономиката зависи от развитието на образованието

Образованието е решение за предизвикателствата, пред които обществото и икономиката се изправят. По тази причина усилията, които ЕК прилага по отношение на политиките в сектора, имат толкова важно значение. Констатациите едва ли учудват някого, но бяха..

публикувано на 26.11.18 в 11:00
Жан-Клод Юнкер

Жан - Клод Юнкер: Ti Amo Italia

Ti Amo Italia (бел. ред - "Аз обичам Италия"), заяви председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте заради процедурата по свръхдефицит към средата. Макар и погледите на всички през почивните..

публикувано на 26.11.18 в 07:20