ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Солидарна икономика, ниска безработица (обобщение)

Интеграция на хора в неравностойно положение Подготвен е проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който до дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане, обяви министърът на труда Бисер Петков на международна конференция..

публикувано на 18.04.18 в 11:08
Европейският комисар по транспорта Виолета Булц

Plan Zero: До 2050 г. Европейската комисия иска да сведе броя на жертвите по пътя до нула

Всяка година по това време Европейската комисия публикува черната статистика за загиналите при пътни произшествия в Европа. По ирония на съдбата тази година това стана в седмицата, когато шест души загубиха живота си в жестока катастрофа на..

публикувано на 18.04.18 в 10:28

Новата програма за общоевропейски фондове за инвестиции във фондове за рисков капитал VentureEU

Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) поставиха началото на програма за общоевропейски фондове за инвестиции във фондове за рисков капитал (VentureEU), чиято цел е насърчаване на инвестициите в стартиращи и бързо разрастващи се..

публикувано на 17.04.18 в 14:56
евранет  плюс Искра Михайлова

Искра Михайлова: ЕС предоставя финансови механизми за борбата с мръсния въздух

Около 400 000 души умират преждевременно в Европа заради лошото качество на въздуха. Данните изнесе при Неформалното заседание на министрите на ЕС по околна среда в София европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену..

публикувано на 17.04.18 в 10:30

Андрей Ковачев за срещата на върха ЕС – Западни Балкани

Днес в София се очаква да бъде проведена срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. Очаква се на срещата да присъстват държавните или правителствените ръководители на страните-членки на Съюза, както и лидерите на 6-те държави-партньори от..

публикувано на 17.04.18 в 08:25

Личните данни

Общият регламент за защита на личните данни влиза в действие през май 2018 година по време на Българското председателство и ще стане задължителен за всеки бизнес, опериращ с лични данни. Той ще наложи съществена промяна в работата на фирми и..

публикувано на 17.04.18 в 07:15

Европейската електромобилност

Българският евродепутат от групата на социалистите и демократите в Европарламента Петър Курумбашев е вносител на две директиви, които се очаква да ускорят политиките на еврообщността по отношение на електромобилността, и да стимулират развитието..

публикувано на 16.04.18 в 14:50

Европарламентът обсъжда бъдещето на Европа (обобщение)

Мерки срещу тероризма На започващата на 16 април пленарна сесия в Страсбург европейските депутати в присъствието на френския президент Еманюел Макрон ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз, съобщи БНР. Френският президент настоява за обща..

публикувано на 16.04.18 в 12:37

Жените лидери в дигиталната индустрия и доброволческата дейност – обсъдени на два форума в София (обобщение)

На два отделни форума в София бяха обсъдени възможностите за жените лидери в дигиталната индустрия и участието в доброволчески дейности по линия на Европейския корпус за солидарност, който се очаква да заработи през тази година. България е на първо..

публикувано на 12.04.18 в 15:52

Три месеца успешно BG председателство на Съвета на ЕК (обобщение)

Напредък в „Сигурност и миграция“ Успешни три месеца от Българското председателство отчете в София в НДК ресорният министър Лиляна Павлова. Тя представи доклад пред правителството за напредъка по приоритетите на първото Българско евролидерство...

публикувано на 11.04.18 в 14:17

Ще се откаже ли ЕС от принципа за единодушно решение на всички страни-членки?

В ЕС все по-ясно се чуват гласове за преосмисляне на принципа за единодушно решение на всички страни-членки. Аргументът: Съюзът сам блокира ефективността си във външната политика и политиката за сигурност и не се приема от партньорите си като световен..

обновено на 09.04.18 в 18:09
евранет  плюс Момчил Неков

Момчил Неков: Държавата може да спечели от доброволчество

В България има много голям потенциал за развитие на доброволчеството. Има много хора, които искат да правят добро, но не знаят какво конкретно да сторят, за да са полезни. Или пък- работодателите им не ги пускат отпуск. В България трябва да бъде..

публикувано на 08.04.18 в 08:00

Сътрудничеството в ЕС – политики на сближаване (обобщение)

Директива за дългосрочно командироване на работници В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕК се постигна предварително съгласие между страните-членки как да се промени Директивата за дългосрочно командированите работници. Компромисът..

публикувано на 05.04.18 в 11:20

Европа срещу фалшивите новини

"В епохата, в която фалшивите новини преодоляват всякакви граници, е напълно възможно да се търси общо европейско решение на проблема с медийната дезинформация." Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки. Според него част от мерките трябва да..

публикувано на 05.04.18 в 10:43
евранет плюс Асим Адемов

Толерантността в Западните Балкани е ключ към Европа

България през 2018-та активно участва в Европейската година на културното наследство. В инициативата са включени десетки градове с различни прояви в цяла Европа.  Идеята е всеки да преживее, да оцени и да се наслади на културното наследство на..

публикувано на 04.04.18 в 09:59
Искра Михайлова

Искра Михайлова: „Европейското териториално сътрудничество е политика с европейски измерения“

  „Териториалното сътрудничество на ЕС е част от общата кохезионна политика. За съжаление, като финансово изражение е една малка част, но като добавена стойност – с много големи резултати.“ – това каза Искра Михайлова, Председател на Комисията по..

публикувано на 02.04.18 в 18:23

Геополитика, култура и футболно хулиганство – теми на ЕС през март (обобщение)

Геополитика, култура и футболно хулиганство са темите, дебатирани в ЕС, които събраха най-много потребители на bnr.bg/ euranetplus през март т. г. Страните от Западните Балкани най-рано през 2025 в ЕС Председателят на Европейската Комисия..

публикувано на 02.04.18 в 14:10

България няма да гони руски дипломати (обобщение)

Посланик Коцев се връща в Москва Към този момент България няма да гони руски дипломати заради отравянето на руския агент Сергей Скрипал във Великобратания. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към..

публикувано на 30.03.18 в 14:43
Момчил Неков

По-близо до единна визия за общата селскостопанска политика на Европейския съюз

Българското председателство даде възможност на държавите-членки на Европейския сйюз да се обединят около по-ясна идея за бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г. Съветът на министрите на земеделието прие заключения на председателството..

публикувано на 29.03.18 в 08:15

Мерки за премахване на разликата в заплащането на жените и мъжете в ЕС

Как да се намали разликата в заплащането на жените и мъжете - въпрос, който търси своя отговор в Европейския съюз повече от половин век. Принципът за еднакво заплащане е заложен още от подписването на римските договори през 1957 г, но  данните показват..

публикувано на 29.03.18 в 07:15