ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Интергрупата за благосъстояние и защита на животните настоява за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животните

В началото на есенния политически сезон на Европейския парламент става ясно, че членовете на Интергрупата за благосъстояние и защита на животните ще настоява за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животните. Документът е приет..

обновено на 09.02.18 в 10:27

Христо Христов: За решение на проблемите в ЕС трябва ангажираност на всички граждани

Един от приоритетите на българското европредседателство е европейската гражданска инициатива "За приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите". Европейската гражданска инициатива е важен инструмент за европейски дебат и демократично участие. За..

публикувано на 12.02.18 в 12:25

Е. Караниколов: По време на Председателство ще се постараем да допринесем за развитието на ЕС

Индустриалната политика и инвестициите в интелигентна, иновационна и устойчива промишленост са приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Така България продължава работа по темите от Естонското председателство и в..

публикувано на 08.02.18 в 10:25

Европейската интеграция на Западните Балкани и възможностите за подкрепа на младежкото предприемачество

В началото на този месец в София официално беше открита първата изцяло българска програма на Европейския съюз за обучение на млади хора в предприемачески умения, създадена по инициатива на българския евродепутат Андрей Новаков. Това беше поводът да го..

публикувано на 08.02.18 в 08:30

Общата селскостопанска политика след 2 020 година.

Бъдещето на Общата селскостопанска политика бе в основата на първия Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство под председателството на България. Дебатите бяха публични по предложение на български земеделски министър Румен Порожанов ...

публикувано на 07.02.18 в 11:30
евранет Момчил Неков

Момчил Неков: Единно законодателство и общ контролен орган срещу двойните стандарти в ЕС

Проблемът с двойния стандарт при храните в Европейския съюз не е само български. Той е на цяла Източна Европа, смята българският евродепутат Момчил Неков. Като докладчик по темата в комисията по земеделие в Европейския парламент той припомни, че..

публикувано на 07.02.18 в 10:08

Директива на ЕП за борба с прането на пари и финансирането на тероризъм

Европейският парламент въведе нови правила за прозрачност за случаите на финансиране на тероризъм или пране на пари. Правилата засягат и виртуалните валути. Евродепутатът Емил Радев, който е докладчик на Групата на ЕНП по този въпрос каза, че сега..

публикувано на 06.02.18 в 15:55

Евроинтеграцията на Западните Балкани – стартът през 2025 г. ( обобщение)

Балканските  страни могат  да  започнат  да  се  присъединяват към  ЕС  от 2025 г ., но  само,  ако  са  решили  граничните  и  други  спорове  със  съседите . Това заяви на 6 февруари шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер,..

публикувано на 06.02.18 в 15:40

Общият регламент за защита на личните данни влиза в сила през май 2018 г.

Общият регламент за защита на данните (GDPR) заменя Директивата за защита на данните ще хармонизира законите за неприкосновеност на личните данни с цел защита и укрепване на неприкосновеността на личния живот на гражданите на Европейския съюз и ще промени..

публикувано на 06.02.18 в 08:30

Европа за чистотата на въздуха

Европейската комисия  поиска преди броени дни от 9 страни – членки на съюза - до днес, 5 февруари да предприемат незабавни мерки за намаляване на  високото ниво на замърсяване на въздуха. Ако не постигнат  нужната промяна, Комисия ще ги даде..

публикувано на 05.02.18 в 18:14

ЕС и криптовалутите

Европейската комисия откри Обсерватория и форум на Европейския съюз за блокови вериги - т.нар. блокчейн. Тези технологии позволяват равномерното съхраняване на информационни блокове в цялата мрежа и се считат за голямо постижение, тъй като..

публикувано на 05.02.18 в 07:25

Джендър идеологията – скандал в БСП, трус сред Обединени патриоти (обобщение)

Джендър идеологията или т. нар. Истанбулска конвенция, предизвика нови скандали през изминалата седмица. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и председателят на БСП Корнелия Нинова за пореден път влязоха в остър спор, Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир..

публикувано на 04.02.18 в 16:38

Върховенството на закона в Малта на фокус в Европейския парламент и в Европейската комисия

" Мошеници навсякъде. Положението е безнадеждно ", последите думи на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция   се появиха заедно с образа й  на тениски върху паметници в Малта на известни политически личности. Това стана в средата на януари..

публикувано на 04.02.18 в 11:50

В Брюксел Борисов нападна ЕС, Радев се обяви срещу Истанбулската конвенция (обобщение)

В деня на откриването на българското председателство на Съвета на Европа в Брюксел - 1 февруари, премиерът Бойко Борисов нападна ЕС, а президентът Румен Радев се обяви срещу Истанбулската конвенция. „Европа да спре да си измисля мотиви, които ги..

публикувано на 02.02.18 в 12:53

Промяна на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги - дискусия с еврокомисаря Мария Габриел

По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз продължава работата по ключови инициативи, свързани с единния цифров пазар. Очаква се до средата на годината да приключи промяната на европейската директива за аудиовизуалните..

публикувано на 01.02.18 в 14:30

Обединена Европа в готовност да реагира при кризи

Обобщение Заради „Брекзит“ намаляват парите по структурните фондове Между 10 и 30 на сто може да намалеят структурните фондове на Европейския съюз след „Брекзит“, сочат различните сценарии след напускането на Великобритания. Това каза пред..

публикувано на 01.02.18 в 11:34

Фалшивите новини и кибератаките срещу държави от ЕС са се увеличили от началото на войната в Украйна

Дирижираните от Кремъл информации, фалшивите новини и кибер атаките срещу държави от ЕС са се увеличили от началото на войната в Украйна. Това предупреждение отправиха евродепутати по време на провелия се в средата на месеца дебат в Европейския..

публикувано на 31.01.18 в 10:42

ЕК инвестира милиард евро за суперкомпютри, расте доверието в интернет магазините

Обобщение Европейската комисия обяви плановете си да инвестира заедно с държавите членки в изграждането на суперкомпютри от световна класа. Един милиард евро ще е инвестицията в този проект. Суперкомпютрите са необходими за обработката на все..

публикувано на 30.01.18 в 11:56

За визовата политика между България и САЩ

Възможно ли е да отпаднат визите за български граждани за Съединените американски щати и какво казва европейското законодателство по темата? По думите на евродепутата Емил Радев европейското законодателство е категорично, че всички трети държави, спрямо..

публикувано на 30.01.18 в 08:30

Предлагат специален закон за потребителската несъстоятелност

На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците - казва Бенджамин Франклин. Оказва се обаче, че в България това важи и за дълговете, които остават и след смъртта - за наследниците. Парламентът засега не успя да приеме закон, с който и частни..

обновено на 29.01.18 в 17:50