ЕВРАНЕТ ПЛЮС
Светослав Малинов

Училища посланици на Европейския парламент

От три години насам Европейският парламент осъществява своя образователна инициатива Програма за училища посланици. Тя е насочена към ученици от средни и професионални училища и е предназначена да повиши тяхната осведоменост относно Европейския съюз и..

публикувано на 09.10.18 в 08:20

Отзивите в ЕП след референдума в Македония и дебата за състоянието на правосъдната система в Румъния

Македония е изправена пред битка за европейското си бъдеще. В проведения референдум мнозинството от гласувалите подкрепиха споразумението на премиера Зоран Заев с Гърция за преименуване на страната на Северна Македония. Избирателната активност..

публикувано на 08.10.18 в 14:34

Бъдещето на Европа на фона на дебата за скоростите, в които трябва да се движи ЕС

Остава ли Европа обединена и какво е бъдещето на европейския проект на фона на динамичните процеси в световен план ? Въпроси, отговорите, на които търсят освен гражданите и европейските политици, на които все по-често им се налага да мислят за..

публикувано на 08.10.18 в 12:49

Доверие, бюджет, европейски фондове (обобщение)

Британците предпочитат Тереза Мей за премиер Във Великобритания Тереза Мей е единственият консервативен политик, който е предпочитан пред лидера на лейбъристите Джеръми Корбин като премиер на страната при едни евентуални предсрочни общи избори,..

публикувано на 08.10.18 в 11:23

Евродепутати настояват за край на превоза на живи животни

Интергрупата за благосъстояние и защита на животните в Европейския парламент проведе дискусия за проблемите при превоз на живи животни в границите на Европейския съюз и за трети страни. Срещата беше през юни. Въпреки препоръките на организации,..

публикувано на 07.10.18 в 07:50

Ердоган и Тереза Мей за членството в ЕС (обобщение)

Турският президент лансира отново възможността за референдум в ЕС Турският президент Реджеп Ердоган отново лансира възможността за референдум в Турция по отношение на членството на страната в Европейския съюз, предаде БНР. На форум в Истанбул..

публикувано на 05.10.18 в 16:33

Където миналото среща бъдещето

"Където миналото среща бъдещето" е девизът на годината на културното наследство, която се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави-членки на ЕС. Акцентът тази година е поставен върху младите хора и начина,..

публикувано на 05.10.18 в 11:18

Европейският парламент с резолюция срещу прекомерната употреба на антибиотици

Европейският парламент прие резолюция, съдържаща мерки срещу прекомерната употреба на антибиотици. Документът е отговор на притесненията на здравните власти в Европа, според които появата на т.нар. „супермикроби“, които не се влияят от лечение с..

публикувано на 04.10.18 в 10:35
Андрей Ковачев

За Македония след референдума

Преди дни стана ясно, че ниската избирателна активност направи референдума за промяна на името на Македония невалиден. Но макар и непредставителни, резултатите от допитването сочат, че една голяма част от гласувалите, подкрепят посоката за пътя на..

публикувано на 04.10.18 в 08:20

Докъде стига Европа и откъде започва България при решенията по ключови теми и политики

Европейски информационни дни проведе през септември Представителството на Европейската комисия в България в пет български града - Пазарджик, Карлово, Асеновград, Казанлък и Пловдив.  Целта – да се провери каква част от препоръките и анализите от..

публикувано на 03.10.18 в 11:49

Унгария - ще изгуби ли правото си на глас в ЕС?

Унгария може да изгуби правото си на глас в Европейския съюз, след като за първи път бе задействана най-тежката процедура, разписана в общностното право. Преди да се стигне до това решение, премиерът Виктор Орбан беше изслушан в Европарламента...

публикувано на 03.10.18 в 07:20

Вера Йоурова: Не трябва да има втора класа потребители в ЕС

"Не трябва да има втора класа потребители в Европейския съюз. Това е нечестно и унизително!", казва еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова и подчертава, че Европа трябва да сложи край на двойния..

публикувано на 02.10.18 в 14:05

Разделение сред българските евродепутати при гласуването на резолюцията за Унгария

Силен призив за обединение, но и знак за разделение се видяха на есенната сесия на Европейския парламент в Страсбург. След кулминацията - ежегодната реч за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, вотът по резолюцията..

публикувано на 02.10.18 в 12:03
Момчил Неков

Пилотен проект в ЕС ще се бори с двойното качество при нехранителните стоки

Страните-членки на ЕС ще започнат да прилагат изготвената от Европейската комисия методология за тестване на храните, след признанието, че в Европейския съюз съществува двойно качество за хранителните продукти. Евродепутатът Момчил Неков твърди, че едно..

публикувано на 02.10.18 в 08:20
евранет  плюс Момчил Неков

Последно гласуване в Европейския парламент за Европейския корпус за солидарност

Млади хора на възраст между 18 и 30 годинивече имат възможност за доброволческа дейност и работа из цяла Европа. Малко над375 млн. евро са предназначени за дейности в областта на околната среда, образование, интеграция на мигранти. След финално..

публикувано на 01.10.18 в 16:50

Референдумът в Македония, двойният стандарт при храните (обзор - септември)

Референдумът в Македония за членство в ЕС и НАТО, процедурата на ЕК срещу Унгария, двойният стандарт при храните, обезлюдяването и преминаване към лятно часово време. Това са най-четените публикации за месец септември на подсайта Euranetplus на..

публикувано на 01.10.18 в 15:40

ЕК ще разгледа възможността за регулация при мастилата за татуировки

Европейската комисия (ЕК) ще разгледа възможността за регулация при мастилата за татуировки. Стандарт при тях няма, въпреки че правила са въведени за оцветителите в козметиката и текстилната индустрия. Макар че един от четирима европейци на възраст..

публикувано на 30.09.18 в 09:10

ЕП настоява за по-силна киберотбрана в ЕС и по-тесни връзки с НАТО

Новите хибридни заплахи за сигурността налагат да се подсили киберзащитата на ЕС с екип за бързо реагиране в киберпространството. Необходимо е и по-тясно сътрудничество с НАТО. Това е резолюция на Европейския парламент от юни тази година, приета с..

обновено на 29.09.18 в 17:20

ЕС – несигурни отношения между държавите (обобщение)

Приносът на България за Западните Балкани Приносът на България за Западните Балкани се оценява от всички. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Ню Йорк, където участва в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. "И всички до един заявиха, че..

публикувано на 28.09.18 в 12:34
евранет плюс Андрей Ковачев

Може ли Европа да се справи сама с непрекъснато растящия евроскептицизъм ?

Европа започва решителната битка с евроскептицизма и крайнодесните настроения в навечерието на предстоящите през май избори за европейски парламент. Отсега е ясно, че заедно с познатите политически сблъсъци, вотът ще предложи на избирателите и среща с..

публикувано на 27.09.18 в 18:10