ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕП прикани ЕК да излезе със законодателно предложение, което да включва правила в сферата на роботиката и изкуствения интелект

В резолюция, гласувана на 16 февруари, евродепутатите отбелязаха, че са необходими общоевропейски правила в областта на роботиката, например, за подсилване на етичните стандарти или за установяване на отговорността при инциденти, свързани с..

публикувано на 27.02.17 в 19:55

Съветът на ЕС одобри допълнителни санкции срещу Северна Корея

Съветът на ЕС реши да удължи с още една година срока на действие на санкциите срещу Беларус.Те включват оръжейно ембарго, замразяване на имущество и забрана за пътуване на четирима граждани на страната, включени в списъка по повод неразкритите случаи на..

публикувано на 27.02.17 в 18:25

В Германия за година са регистрирани 3500 нападения срещу бежанци и кандидати за убежище

Британската министър-председателка Тереза Мей изглежда се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50-ти идния месец, защото  в противен случай "половин Румъния и България" може да дойдат във..

публикувано на 27.02.17 в 13:17

Евросправочник на слушателя: Възможно ли е банките да напускат Великобритания

Излизането на Великобритания от ЕС принуждава банковите корпорации да изнесат голяма част от операциите си в съседни страни. До сега британските банки се ползваха от така наречените паспортни права, които им позволяват да предлагат безпрепятствено услугите..

публикувано на 27.02.17 в 11:10

Евродепутатите поискаха общоевропейски правила в областта на роботиката

Евродепутатите отбелязаха, че са необходими общоевропейски правила в областта на роботиката за подсилване на етичните стандарти или за установяване на отговорността при инциденти, свързани с автономни превозни средства Според Международната федерация по..

публикувано на 26.02.17 в 19:45

ЕК публикува годишния анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки

Европейската комисия публикува своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси. Отбелязва се напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на..

публикувано на 26.02.17 в 15:18
Протестиращи срещу търговското споразумение СЕТА

Рискове пред България от прилагането на СЕТА в екологичната сфера

Продължава отзвукът от решението на Европейския парламент, който одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА. Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските..

публикувано на 25.02.17 в 21:06

ЕП прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната

На последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната, за да ги направи по-устойчиви на външни шокове. Автори на документа са Перванш Берес от групата на..

публикувано на 25.02.17 в 14:13

Eвропа преди новините: Европейският съюз в навечерието на 60 години от Римския договор

На 25 март се навършват 60 години от подписването през 1957 г. на Римския договор, който залага принципа на свободното движение на стоки, капитали, услуги и работна сила. По силата на съглашението се създава Европейската икономическа общност. Стъпката е..

публикувано на 25.02.17 в 12:10

Работодателите вече могат да наемат служители от страни извън ЕС за срок до 90 дни

Работодателите в селското стопанство и туризма у нас вече могат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз за срок до 90 дни. Това предвиждат Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност и правилника за прилагането му, одобрени..

публикувано на 24.02.17 в 18:50

Унгария ще изгражда нова ограда по границата със Сърбия заради мигрантите

Европейският съюз трябва да направи по-лесна интеграцията на някои държави-членки в определени области, без цялата общност да следва примера им. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер , цитиран от Ройтерс. Следващата..

публикувано на 24.02.17 в 09:25

Международен форум „Пътят на мигрантите - проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“

София е домакин на Международна конференция „Пътят на мигрантите - проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“. Във форума ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието Николай Денков ...

публикувано на 24.02.17 в 08:55

Повече от 1,5 трилиона евро са изразходвани за спасяване на банките от 2008 година насам

От началото на финансовата криза през 2008 година над трилион и половина евро от парите на данъкоплатниците са използвани за спасяването на закъсали банки в Европа, пише Сол Вила от "Transnational Institute", независим изследователски център,..

публикувано на 23.02.17 в 19:22

Обмислят нов модел за справяне с мигрантската криза в Европа

   Държавите от Европейския съюз обмислят нов модел за справяне с мигрантската криза на континента.    Предложението за нов механизъм за разпределение на бежанците идва от Малта, която пое ротационното председателство на Съвета на Евросъюза в..

публикувано на 23.02.17 в 18:51

Европейският корпус за солидарност

Европейската комисия стартира в края на миналата година Европейски корпус за солидарност, който ще даде нови възможности за развитие на младите хора. Участниците ще могат да се включат в проекти, свързани с доброволческа дейност, стаж или работа в..

публикувано на 23.02.17 в 16:09

Каква е политиката за справяне с кибертормоза

7 от 10 европейски граждани смятат, че държавите им не правят достатъчно, за да бъде спрян тормозът в училище, а още по-трудно се справят с кибертормоза. Данните са от едно проучване в рамките на един проект. Той се казва: "Европейска кампания..

публикувано на 23.02.17 в 11:20

ЕС ще проверява трафика по външните си граници в няколко бази данни

Европейският парламент прие регламент, според който всички граждани на Европейския съюз и на трети страни, които преминават през външните граници на съюза, трябва да бъдат проверявани в няколко бази данни, например за изгубени или откраднали..

публикувано на 23.02.17 в 10:47

Каква е ролята на кохезционната политика на Европейския съюз в новата обстановка?

Как ще продължи да функционира Европейският съюз след Брекзит и на фона нарастващия евроскептицизъм? Каква е ролята на кохезционната политика на Европейския съюз в новата обстановка? Това са част от темите, които ще бъдат дебатирани на започващата днес..

публикувано на 23.02.17 в 10:30

Детски градини от община Козлодуй работят по европейски проект за образователна интеграция

292 деца от детски градини в община Козлодуй са включени в проект "Цветни и вълшебни светове за пълноценна образователна интеграция на децата от община Козлодуй". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж",..

публикувано на 22.02.17 в 16:38

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев настояват за пълен достъп на България до Шенгенската информационна система

Промените в Шенгенския кодекс, с които се въвеждат задължителни проверки по външните граници на ЕС, бяха във фокуса на пленарен дебат на Европейския парламент с комисаря по сигурността Джулиан Кинг. В този дебат участваха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП..

публикувано на 22.02.17 в 16:12