Асоциация "Прозрачност без граници" се оттегля от Обществения съвет към ЦИК

Асоциация "Прозрачност без граници" се оттегля от участие в Обществения съвет към ЦИК, обяви изпълнителният директор на Асоциацията Калин Славов, цитиран от БТА.

От организацията посочиха, че във взаимодействието между Обществения съвет и ЦИК липсва обратна връзка, както и
възможност за консултиране на проекторешения на ЦИК и за планиране на дейности за подготовката на предизборната кампания.

Липсата на ефективен механизъм за взаимодействие и координация между ЦИК и Обществения съвет не позволи пълноценно включване на професионалния капацитет и опит на членуващите граждански организации в подпомагане подготовката на изборите за Европейски парламент, коментира Славов. Той отбеляза, че от "Прозрачност без граници" са направили предложения и са поставили въпроси, свързани с едностранното установяване на правилата на работа на Обществения съвет от страна на ЦИК, с проблеми по отношение на обученията на РИК, с непрозрачната процедура за избор на доставчик за експерименталното машинно гласуване, както и с опасения за опорочаване на фигурата на независимия наблюдател.

Асоциацията, като част от Обществения съвет, не получила от ЦИК адекватен отговор на нито едно от тези предложения. От "Прозрачност без граници" посочиха, че 13 процента от решенията на ЦИК са за поправка на други нейни решения. Според Асоциацията е нарушена и прозрачността в работата на комисията, тъй като последният протокол, качен на сайта й, е от 2-ри април.

Председателят на УС на асоциацията Огнян Минчев пък изрази опасения, че има подготовка за контролиран вот за предстоящите избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!