Бизнесът в Германия остава силен, а еврото се покачи срещу останалите валути

Еврото нарасна до 10-седмичен връх срещу долара и най-силни нива след ноември срещу йената. Скокът дойде след излизането на по-добри от очакваното данни от Германия, които облекчиха опасенията за слаба икономика в еврозоната.

Въпреки това убеждението, че последният заем към Гърция няма да помогне за решаването на европейската дългова криза, вероятно ще ограничи печалбите на единната валута, което означава, че нивата над 1.33 трудно ще бъдат задържани.

Настроенията на германския бизнес нараснаха през февруари за четвърти пореден месец, което увеличи надеждите, че най-голямата европейска икономика се подобрява и ще избегне рецесията въпреки проблемите, пред които са изправени задлъжнелите европейски държави.

Единната валута обаче отстъпи печалби, когато Европейската комисия прогнозира, че икономиката в еврозоната ще се свие с 0.3% през 2012 година. В ранния следобед евро/долар се търгуваше с 0.4% по-високо на 1.3295 при достигнат връх за деня от 1.3343, който е най-силната стойност след средата на декември. Покачването дойде след пробив на съпротивите при 100-дневната пълзяща средна на 1.3305 и върха от 9 февруари на 1.3322.

Данните от IFO индекса в Германия потвърждават доверието на международните инвеститори в устоичивостта на сърцевината на Европа, което е и една от причините еврото да не падне много повече в посока на паритета.

Продавачи на долари днес бяха търгуващи от Близкия изток, а купувачи на евро инвеститори, които съкращаваха късите си залози срещу други валути. Стерлингът например беше поразен от опасенията за нови монетарни облекчения на Острова.

Евро/йена достигна 106.87, най-високо ниво след средата на ноември, а японската валута остана под натиск след скорошното монетарно облекчение. Следобед котировките бяха 106.50.

Според мнозина еврото трудно ще се задържи над рейнджа 1.30-1.33. „Морган Стенли“ продължава да препоръчва на своите клиенти продажби при покачванията в евро/долар.

Вниманието на пазарите постепенно започва да се насочва към втория тур от дългосрочни рефинансиращи операции на ЕЦБ, който ще се състои по-късно следващата седмица. Въпреки че силно участие ще помогне на еврото и останалите рискови активи в краткосрочен план, в дългосрочен остават страховете, че действията на ЕЦБ се равняват на печатане на пари, което ще навреди на единната валута. Прогнозите са ЕЦБ да отпусне близо 500 милиарда евро на банките, но някои от тях достигат и до цифри от 1 трилион евро.

Евро/паунд се покачи до 10-седмичен връх, след като стенограмата на АЦБ повиши вероятността за нови количествени облекчения по-късно през годината и окуражи инвеститорите да намалят късите евро позиции.

Доларът падна до три и половина месечно дъно срещу франка на 0.9035, а дилърите съобщиха, че са се задействали стоп ордери при пробивите под 0.9066 и 0.9050. Натискът в долар/франк доведе и до спад в евро/франк до 1.2051, който спря точно пред 1.2050, където има опционни бариери. Пробив на това ниво ще доведе до нови разпродажби и ще приближи двойката близо до 1.20, където е подът, с който Швейцарската национална банка се ангажира да защитава.

Долар/йена слезе с 0.2% до 80.10 след вчерашния 7-месечен връх при 0.8040, а японските износители и краткосрочно търгуващи играчи теглеха печалби от растежа над 80 и преди опционната бариера на 80.50. Една от причините за слабостта на йената е изненадващото решение през миналата седмица на ЯЦБ да облекчи монетарната политика, но в момента се заражда сила за растеж и от пробива на ключови съпротиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25