Европейските борси стартират днешната търговия без ясна посока

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските фондови пазари отвориха предпазливо "на зелено", следвайки позитивното движение на азиатските борси след очакваната победа на Либерал- демократическата партия на японския премиер Абе в Горната камара на японския парламент (партията спечели 65 места от 121-о места в Горната камара, за които бяха неделните избори в страната). Тази убедителна победа на Абе е знак, че неговата партия съвместно с малкия коалиционен партньор - партията Нова Комейто, ще имат комфортно мнозинство и в двете камари на японския парламент и това ще позволи на японския премиер да продължи с агресивните мерки в подкрепа на икономиката на страната.

Очакваше се европейските пазари да извлекат известна полза и от постигнатото споразумение на финансовите лидери на страните от Г-20 за предприемане на мерки в подкрепа на икономическия растеж и растежа на работната заетост, както и от решението на Китай от края на миналата седмица за намаляване на контрола върху банковия кредитен пазар в страната.

За първоначалния риск-апетит на европейските инвеститори влияние оказаха и серията по-добри финансови резултати на водещи европейски компании. Акциите на швейцарската банка UBS скочиха с 3,35%, а на швейцарската финансова компания Julius Baer с над 4%, след като те оповестиха по-добри финансови резултати за второто тримесечие. И акциите на холандския гигант Philips скочиха с 3,8% след по-силни от прогнозите резултати за последното тримесечие.

Но това първоначално възходящо движение на европейските борси беше парирано от новините за продължаващата политическа криза в Португалия, след като водещите партии в страната не успяха да одобрят т.нар. "пакт за национално спасение" и това принуди португалският президент Силва да подкрепи настоящото отслабено през последните седмици коалиционно правителство, за да се избегне риска от предсрочни избори.

Сега общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,10%, немският DAX с 0,07%, френският CAC40 с 0,12%, а британският FTSE100 с 0,14%.

Тази предпазливост на европейските борси може би се дължи и на серията по-слаби от очакваните финансови отчети на водещи американски компании, които бяха оповестени в края на миналата седмица – главно от технологичния сектор. Това доведе до спад на технологичният индекс Nasdaq Composite с 0,66% до 3587,61 пункта в края на петъчната търговия, след като по-рано през седмицата беше достигнат нов 12-годишен връх от 3624,54 пункта (на 18-и юли). Индексът на "сините чипове" DJIA затвори с понижение от 0,03% до 15 543,74 пункта, след като на 18-и юли удари рекорден връх от 15 589,40 пункта, а широкият индекс S&P500 затвори с повишение от 0,16% до нов исторически връх от 1692,09 пункта.

Днес няма важни европейски икономически данни, като вниманието на инвеститорите ще се насочи към следобедните данни за продажбите на съществуващи жилища в САЩ през юни.

Голяма част от азиатските борси приключиха "на зелена" територия, като японският индекс Nikkei се повиши с 0,47%, но парирайки част от първоначалното рали от 1,2%. Изглежда инвеститорите действаха на принципа: Купувай (японски акции) при слухове (за победа на Абе на изборите), продавай при факти. Китайският индекс Shanghai Composite затвори с повишение от 0,47%, след като през голяма част от днешната търговия беше "на червена" територия, индексът Hang Seng се повиши с 0,24%, южнокорейският Kospi с 0,48%, а австралийският S&P/ASX отскочи с 0,6%.

Основният акцент през настоящата седмица ще бъде поставен върху предварителните данни за активността в промишлената и в сферата на услугите (PMI индексите) през юли на Германия, Франция, еврозоната, САЩ и Китай, Ifo бизнес индекса на Германия за месец юли, поредната серия данни за жилищния сектор и за поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през юни и важните предварителни данни за БВП на Великобритания през второто тримесечие на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27