ЕЦБ остави непроменени лихвите в еврозоната, като предпочете да изчака следващото заседание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на днешното заседание Европейската централна банка обяви, че запазва без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от 0,25%, въпреки някои спекулативни очаквания за понижение на лихвата до 0,15% или дори до 0,1% на фона на новото понижение на инфлацията в еврозоната в началото на годината до 4-годишно дъно от едва 0,7%.

За последно банката изненадващо понижи основната лихва с 25 базисни пункта до 0,25% на заседанието в началото на месец ноември 2013-а година, като това представлява рекордно дъно на основната лихва на ЕЦБ от старта на еврозоната през 1999-а година. Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

ЕЦБ остави без промяна депозитната лихва в нулевото ниво (0,00%), въпреки че някои анализатори и икономисти виждаха, макар и малка вероятност, за възвеждане на "отрицателна" лихва по депозитите. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка.

ЕЦБ запази без промяна и пределната заемна (кредитна) лихва от 0,75%. За последното банката понижи тази лихва с 25 базисни пункта на своето заседание в началото на месец ноември.

Сега вниманието се насочва към пресконференцията на шефа на ЕЦБ Марио Драги от 15:30 ч., на която той вероятно ще потвърди т.нар. "бъдещи насоки" на политиката на Централната банка и отново ще подчертае, че Банката обещава да запази лихвата в текущото или по-ниско ниво за "продължителен период от време". Внимателно ще се следи и дали "Супер" Марио няма да сигнализира, че ЕЦБ може в скоро време да предприеме мерки в посока на по-нататъшно разхлабване на паричната политика - било то чрез прекратяване на т.нар. "стерилизирана" интервенция по нейната програма за покупки на държавни облигации (известна като SMP), било то чрез стартиране на нови операции по средносрочно рефинансиране на банките (известни като LTRO операции).

В последно време ЕЦБ беше подложена на натиск да предприеме някакви мерки, за да овладее негативния процес на "дезинфлация" (слаба инфлация) в еврозоната, който дори рискува да прерасне в дефлация. Слабите данни за растежа на паричната маса и спадът на банковото кредитиране за частния сектор до двайсетгодишни дъна пък повишиха съмненията относно способността на еврозоната да се измъкне трайно от тежката дългова криза. От друга страна, изненадващият спад на продажбите на дребно в еврозоната с 1,6% през декември предполагат, че европейските потребители продължават да не проявяват желание за повече разходи (за по-голямо потребление), въпреки системното подобрение на индексите на потребителско доверие в региона.

Всички тези развития повишават опасенията, че еврозоната може би върви към период на дефлация - цикъл на падащи цени, заплати и доходи, което да затрудни допълнително потреблението и да повиши дълговата тежест - както на държавно ниво, така и в отделните домакинства. Дали днес Марио Драги ще даде по-ясни сигнали за справяне с посочените проблеми, е друг въпрос.

Еврото реагира със слабо краткотрайно повишение на решението на ЕЦБ да запази без промяна основните лихви в еврозоната. Единната европейска валута отскочи до 1,3535 долара, до 0,8303 британски лири и до 137,23 йени, преди обаче да върне към нивата от преди края на заседанието на Европейската централна банка в очакване на пресконференцията на Марио Драги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10