Руската фондова борса отваря с повишение въпреки резултатите от референдума в Крим

Руските акции отварят с повишение в началото на днешната търговия въпреки, че Кримският полуостров гласува с над 96% за неговото присъединяване към Руската федерация, тъй като месните инвеститори омаловажат очакваните санкции на Запада и вярват, че те ще бъде до голяма степен символични.

Руският фондов индекс RTS (деноминиран в долари) се повишава с 1,4% към 1078 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MICEX бележи ръст от 1,3% към 1254 пункта, като при старта на днешната търговия те дори отчетоха първоначален ръст между 2,4% и 2,5%. Въпреки този позитивен старт, руската фондова борса отбеляза спад от около 18% от края на февруари насам.

Според Дмитрий Ришков, търговец в компанията Renaissance Capital, негативните очаквания свързани с вота в Крим вече бяха отработени от руските финансови пазари, които регистрираха рязко понижение през последните две седмици. На този етап няма нищо ново: референдумът в Крим беше проведен и резултатите са напълно очаквани, като все още няма обявяване на конкретни санкции на Запада срещу Русия. Има руски инвеститорите, които вярват, че предстои по-светло бъдеще за капиталовите пазари в страната, допълни той. Но нека видим как ще стартират борсите в Лондон и в САЩ, посочи Ришков.

По-късно днес финансовите министри от Европейския съюз ще обсъдят конкретни санкции срещу Русия, като се очаква ЕС да наложи на редица руски официални представители визови забрани и замразяване на техни активи зад граница.

Според някои анализатори руските финансовите пазари ще останат под натиск с оглед несигурността относно размера на санкциите, които Западът ще наложи върху Русия. Но други анализатори посочват, че капиталовият пазар в страната може да опита известна възходяща корекция след агресивните разпродажби през предходните седмици, омаловажавайки заплахите за санкции и наблягайки на мирното провеждане на Кримския референдум.

Руската рубла остава под натиск спрямо еврото и долара като се понижава слабо с 0,1% към 36,64 рубли за един долар (малко под рекордното дъно за рублата от 3-и март около 36,9029) и стабилизира около 50,63 рубли за едно евро (малко под рекордното дъно от февруари около 51,1095), като бележи понижение с 0,1% към 43,09 спрямо "кошницата" евро-долар.

По-рано днес Руската централна банка каза, че е преместила коридора за търговия на рублата спрямо "кошницата" евро-долар към 36,10-43,10, което означава че сега руската рубла се търгува близо до горния на този коридор на търговия.

В опит да ограничи рязката обезценка на руската рубла Централната банка на страната продължава да провежда интервенции на вътрешния валутен пазар, като само през миналия четвъртък (13-и март) тя продаде 2,657 млрд. долара, след като от 5-и до 12-и март тя продаваше ежедневно между 300 млн. и 400 млн. долара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27