Доларът на печалба спрямо йената поради перспективите за японските акции

Доларът поскъпна до най-високото си ниво за последната седмица спрямо японската йена в сряда поради признаците за бъдещото закупуване на акции от Токио от страна на японския държавен пенсионен фонд, но поевтиня спрямо еврото заради възгледите на търговците, че Фед ще поддържа миролюбива позиция.

Обратната връзка между индекса за акции "Никей" и йената е добре установена. Чуждестранните играчи традиционно продават йени, за да хеджират валутния риск, който поемат, купувайки японски акции, докато по-силният "Никей" обикновено предразполага японските инвеститори да откриват позиции в чужбина, което също се отразява отрицателно върху йената.

Лекият спад на долара спрямо еврото беше първият за последните четири търговски сесии. Доларът падна леко спрямо еврото преди изказването на председателя на Фед Джанет Йелън пред Икономическия клуб на Ню Йорк, след като търговците се подготвиха за по-миролюбиви коментари.

Йелън заяви, че американската икономика изглежда се движи бавно към пълна заетост, но ще има нужда от помощ от страна на централната банка за още известно време, което потвърди миролюбивата позиция, която повечето търговци очакваха.

Търговците очакваха, че Йелън няма да се отклони значително от тона на протокола от последното заседание на Фед, публикуван миналата седмица, и коментарите, които направи на 31-ви март, че “изключителният” ангажимент на централната банка да подкрепя икономиката ще бъде необходим още известно време.

Междувременно икономическите данни направиха малко, за да подкрепят долара срещу еврото. Фабричното производство нарасна с 0,5% през март според данните на Фед, публикувани в сряда, давайки поредните признаци на възстановяване от дългата зима.

Министерството на търговията обаче заяви, че началното жилищно строителство в САЩ е нараснало с 2,8% на годишна база до 946 000, докато икономистите очакваха ръст от 973 000 през миналия месец. Данните донякъде неутрализираха оптимистичните данни за производството.

Доларът поевтиня и спрямо руската рубла за първи път в рамките на последните четири търговски сесии. Украинските сили във вторник започнаха “специална операция” срещу сепаратисткото опълчение в рускоезичните източни части на страната.

Еврото последно беше на печалба от 0,02% спрямо долара на 1,3833. Доларовият индекс беше на печалба от 0,03%. Доларът беше на печалба от 0,33% спрямо йената до 102,16 йени и на печалба от 0,23% спрямо швейцарския франк на 0,8804. Спрямо руската рубла доларът беше на загуба от 0,72%, разменяйки се за 35,99 рубли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25