Поредно повишение на продажбите на автомобили в ЕС през март, като България е в челната петица

Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европа през март отбеляза солидно повишение за седми пореден месец, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се повишиха през третия месец на годината с цели 10,6% на годишна база (спрямо март 2013-а) след повишение с 8% през февруари. Така в рамките на първото тримесечие на годината регистрацията на нови автомобили се повиши с цели 8,4% до 3,24 млн. броя след шест поредни години на понижение.

Въпреки че през март бяха регистрирани около 1,44 млн. нови пътнически автомобили, това представляват най-слабите резултати за третия месец на годината, откакто ACEA започна да провежда своето проучване през 2003-та година.

Продажбите на нови автомобили във Великобритания регистрираха през март ръст от 17,7%, а в Испания - повишение с 10%. Във Франция регистрацията на нови автомобили отбеляза повишение от 8,5%, в Германия - с 5,4%, а в Италия - с 5,0%. 

Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през март са регистрирали ръст от 37,6% на годишна база до 1736 броя от 1262 броя през март 2013-а година. Това отрежда на нашата страна престижното 5-о място сред всички страни - членки на ЕС, като по-голям растеж на регистрацията на нови автомобили е отчетен само в Кипър (скок от цели 79%), Португалия (с 47%), Полша (с 41,3%) и Румъния (с 37,7%).

За първото тримесечие на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 30,4% до 4619 броя автомобили от 3541 броя през първите три месеца на 2013-а година, показват данните на ACEA. По този показател България заема второ място сред всички 28 страни - членки на ЕС, като пред страната ни е само Португалия, където продажбите на нови автомобили през първото тримесечие са отчели ръст от 40,5%.

Продажбите на автомобили от компанията Volkswagen AG, която е най-големият европейски производител на автомобили, са се повишили през март с 8,6%, докато продажбите на автомобили на френската компания PSA Group, произвеждаща марките "Пежо" и "Ситроен", са отчели ръст от 11%. Продажбите на другата френска компания Renault Group обаче скочиха през март с цели 30,0%.

Продажбите на автомобили на американската компания General Motors в Европа се повишиха през март с 7,2%, а на най-голямата световна компания на пазара - японската Toyota, се повишиха с 5,7%. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10