Путин: Силно се надявам да не използвам своето право за военна сила в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В днешно телевизионно обръщане към нацията руският президент Владимир Путин заяви, че силно се надява да не се наложи да използва военна сила в Източна Украйна.

Според него украинското правителство е необходимо да предостави гаранции на рускоезично население в източните региони на страната за разрешаване на настоящата криза. Руският президент отбеляза, че източните и южните региони на Украйна са били винаги историческа част от Русия.

Не трябва да бъде намерен компромис между трети играчи, а между различните политически сили в самата Украйна. Това е изключително важно, това е ключов въпрос, подчерта той.

Путин отново отбеляза, че настоящите власти в Киев са нелегитимни, но Москва не отказва да осъществява контакт с всеки.

Той изрази надежда за политическо и дипломатическо решение на кризата в Украйна, но отново подчерта, че Русия трябва да направи всичко необходимо, за да помогне на рускоезичното население в Украйна да защити своите права.

Руският президент заяви, че решението на Украйна да изпрати въоръжени сили в източната част на страната, вместо да се опита да установи диалог с тамошното рускоезично население, представлява тежко престъпление. Путин разкритикува правителството в Киев за погрешните действия в източната част на Украйна, подчертавайки, че това означава плъзгане на страната в бездната.

Той отново отхвърли твърденията, че руските военни сили присъстват в Източна Украйна и подчерта значението на международните разговори за украинската криза, които преговори ще започнат по-късно днес в Женева (четиристранните преговори между Русия, Украйна, ЕС и САЩ).

Стартиращите днес преговори в Женева са много важни, тъй като е важно ние да помислим заедно как да се измъкнем от ситуацията, посочи руският президент.

Путин също така коментира и кризата в молдовския регион Приднестровие, като посочи, че тамошното население трябва само да определи своята съдба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Путин рискува да провали разговорите за решаване на ситуацията в Украйна

Външните министри от Изтока и Запада ще се опитат да намерят решение на кризата в Украйна в четвъртък в Женева, често сцена на преговори по време на Студената война, но ще рискуват да бъдат помрачени от руския президент Владимир Путин. Предвид факта,..

публикувано на 17.04.14 в 12:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10