Спад на британската лира и на "кивито" при запазване на натиска върху еврото към 8-месечно дъно спрямо долара

Щатският долар продължава да укрепва завоюваните в края на миналата седмица позиции, търгувайки се около шестмесечни върхове спрямо останалите основни валути като инвеститорите са в очакване на редовното заседание на Федералния резерв (в сряда) и на важните данни за БВП на САЩ през второто тримесечие на годината (в сряда) и за доклада за американската заетост през юли (в петък). Именно тези важни данни и събития ще определят дали доларът ще задълбочи своето възходящо движение както спрямо еврото, така и спрямо останалите пет основни валути след изминалата най-добра седмица за "зелените пари" от март насам.

В същото време еврото остава под натиск от продажби малко над петъчното 8-месечно дъно около 1,3421 долара с оглед опасенията, че очакваните до края на деня нови по-тежки санкции на ЕС спрямо Русия могат да навредят на и без това слабото представяне на икономиката в еврозоната. Подобен негативен сценарий може да накара ЕЦБ да предприеме нови мерки, за да стимулира слабото и крехко икономическо възстановяване на еврозоната и това да запази натиска от продажби на единната европейска валута. В тази връзка интерес за инвеститорите ще представляват предварителните данни за инфлацията в еврозоната през юли (в четвъртък), юлското проучване на Европейската комисия за икономическото, бизнес и потребителско доверие в региона (в сряда), както и очакваните в петък данни на агенция Markit за промишлената активност през юли в страните-членки на еврозоната.

Днес допълнителен натиск върху европейската валута оказа и поредното понижение на доходността на немските държавни облигации (лихвата на 10-годишните германски дългови книжа удари рекродно дъно от 1,12%), както и новото разширяване на лихвения спред между американските и немски книжа в полза на облигациите от САЩ. Предстоящият до края на седмицата падеж на испански и италиански дълг за около 60 млрд. евро също може да се отрази негативно върху единната валута, ако чуждестранните инвеститори предпочетат да репатрират част от получените от тези падежи средства в търсене на по-висока доходност на фона на днешните рекордни дъна на доходността на испанските и италиански облигации.

Натискът върху еврото обаче остава ограничен малко над важната близка зона на подкрепа около 1,3425/20 долара (около петъчното 8-месечно дъно и важна 200-седмична пълзяща-средна) преди следващите добри оферти "купува" около 1,3400 областта (бивше дъно от 21-ви ноември 2013-а година към 1,3399 долара и следобеден падеж на опции в 1,3400 нивото за 267 млн. евро).

Само пробив на еврото под неговата близка област на подкрепа около 1,3425/20 и под 1,3400 нивото може да задълбочи низходящото движение на единната европейска валута към 1,3375/74 (50%-а корекция на цялото средносрочно поскъпване на еврото от важното негово дъно около 1,2755/54 от юли 2013-а година до тазгодишния връх от 8-и май около 1,3994 долара) и дори към бившето важно дъно от 7-и ноември 2013-а година около 1,3295 долара.

Близките оферти "купува" за еврото остават разположени около 1,3440/50 долара (вчерашен връх към 1,3444; 100-часова пълзяща-средна и падеж на опции от 17:00 ч. в 1,3450 нивото за 556 млн. евро) и след това към 1,3470/85 (бивши върхове от 24-ти и от 25-и юли; 200-часова пълзяща-средна; следобеден падеж на опции за 133 млн. евро в 1.3475 нивото). Само отскок на единната валута над 1,3490/1,3503 (бивше дъно от 5-и юли около 1,3503; следобеден падеж на опции в 1,3490 за 404 млн. евро и в 1,3500 нивото за 776 млн. евро) ще даде сигнал за по-дълбока нейна възходяща корекция, като в краткосрочен план еврото ще се повиши към следващите оферти "продава" около 1,3530/50 (бивши върхове от 21-ви и 22-ри юли).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка

И докато основната валута двойка евро/долар остава "като залепена" малко над важната зона около 1,3425/00, основен интерес за участниците на валутните пазари представляват днешните продажби на британски лири и новозеландски долари.

Въпреки оповестените по-добри данни за броя на одобрените ипотеки във Великобритания през юни (първо повишение от началото на годината), АЦБ оповести и по-слаби данни за потребителските кредити на Острова в средата на годината. Паундът поскъпна за кратко до 1,6994 долара, преди да последва ново закриване на все още прекалено големи по размер "дълги" позиции и спад на британската лира към ново 6-седмично дъно около 1,6945 долара. Забелязва се и известен интерес за покупки в кроса евро/паунд към двудневен връх около 0,7927 британски лири с оглед типичните за края на всеки месец покупки на евро (от страна на Бундесбанк?).

Днес рязко понижение на валутните пазари бележи и стойността на новозеландския долар. Повод за това даде сутрешно изявление от компанията Fronterra (най-голямата млекопреработвателна компания в Нова Зеландия), в което тя понижи с цели 14% прогнозите за цените по които ще изкупува млякото от местните фермери. Новозеландският долар ("киви") падна към 7-седмично дъно от 0,8505 американски долара благодарение и на общото поскъпване на щатската валута. Еврото също поскъпна към 7-седмичен връх около 1,5790 новозеландски долара.

До края на днешната търговия вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към индекса, измерващ потребителското доверие в САЩ през юли (от 17:00 ч.), като известен интерес ще представляват и данните за цените на жилищата през май във водещите американски градове (от 16:00 ч.). По-късно през деня стартира и важното двудневно заседание на Федералния резерв с резултати утре вечерта (от 21:00 ч.).

Инвеститорите остават в напрегнато очакване и на резултатите от днешната среща на постоянните представители на Европейския съюз в Брюксел с оглед очакваните нови по-тежки санкции на ЕС срещу Русия, които вероятно ще включват не само конкретни наказателни мерки срещу редица руски секторни икономики (енергетика и отбрана), но и мерки, които ще ограничат достъпа на водещи руски банки до европейските капиталови пазари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25