Срив на акциите на Banco Espirito Santo, след като банката отчете рекордни загуби от 3,5 млрд. евро

В началото на днешната европейска търговия втората по големина на активи португалска банка - Banco Espirito Santo (BES) отчете рекордни нетни загуби от 3,49 млрд. евро през второто тримесечие на годината.

Рекордните загуби на португалската банка, която преди време беше "на косъм" от изпадане в ликвидна криза, се дължат на сериозни проблеми на компанията Espirito Santo International (чието дъщерно дружество е BES) да намери пътища как да използва финансовата институция, за да покрие финансови липси (да обслужва свои кредити), които в голямата си част са невъзстановими.

BES също така посочи, че поради тези големи загуби нейните капиталови нива (капиталова адекватност) са паднали под 5% при минимален праг за европейските банки от 7% и очакваното повишение на този праг над 9% след банковия "стрес тест" на ЕЦБ по-късно през годината.

Рекордните загуби доведоха до срив на акциите на Banco Espirito Santo в началото на днешната търговия, като само в рамките на 30 минути пазарната капитализация на банката се сви с цели 3,6 млрд. евро. Това доведе до срив с около 4,5% на португалския фондов индекс PSI20 и до понижение с над 2% на банковите акции в цяла Европа, тъй като има подновяване на опасенията относно здравето на европейския банков сектор.

Акциите на BES бяха временно спрени от търговия, като преди малко търговията беше подновена и те се сринаха с близо 50%, преди да последва париране на част от тези огромни загуби, като в момента акциите на португалската банка бележат понижение от около 25%.

Кризата около BES и продължаващите опасения за негативното влияние върху европейската икономика от новите санкции на ЕС срещу Русия продължават да държат под солиден натиск от продажби пазарите на акции на Стария континент, като инвеститорите игнорират днешната серия по-добри икономически данни (за продажбите на дребно и пазара на труда в Германия, за потребителските разходи във Франция и за изненадващото поредно понижение на безработицата в еврозоната през юни).

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 бележи спад от 0,84%, докато немският индекс DAX се понижава с 0,96% към 9503 пункта, след като по-рано през деня се срина за кратко до двумесечно дъно от 9472,25 пункта - точно около важната техническа зона на подкрепа около 9485/9875 пункта (200-дневна пълзяща-средна и 50%-а корекция на последното силно възходящо движение на DAX от дъното около 8914 пункта от 14-и март до рекордния исторически връх около 10048 пункта от 20-и юни). Днешният спад на борсата във Франкфурт се дължи и на разочароващите финансови резултати на водещи компании като Adidas и Deutsche Lufthansa.

Графика на немския фондов индекс DAX (на дневна база)

Снимка

Френският индекс CAC40 се понижава с 0,71%, италианският индекс MIB пада с 1,23%, а основният индекс на борсата в Мадрид - Ibex-35 се понижава с 1,8%.

Трусовете на европейските пазари на акции се отразяват негативно и на настройката на американските инвеститори преди днешния старт на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с 0,58%, на индексът S&P500 - с 0,58% и на технологичният индекс Nasdaq100  - с 0,67%, като участниците на финансовите пазари изглежда продължават да оценяват и вчерашните важни икономически данни от САЩ (ръст на БВП с цели 4% през второто тримесечие и доклада на ADS за нови 218 хиляди нови работни места, разкрити от частния сектор на САЩ през юли) и снощното изявление на Фед след края на редовното заседание на Американската централна банка.

С интерес се очакват редовните седмични данни за американските молби за помощи при безработица (от 15:30 ч.) и юлското проучване за промишлената активност в региона на Чикаго (от 16:45 ч.). Основният акцент на финансовите пазари обаче ще бъде поставен върху утрешния важен доклад за заетостта и безработицата в САЩ през юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27