Еврото остава под натиск към вчерашното 8-месечно дъно след спад на юлската инфлация в еврозоната

Единната европейска валута остава под натиск от продажби, но малко над вчерашното 8-месечно дъно около 1,3367/66 долара, след като инфлацията в еврозоната се понижи до ново циклично близо петгодишно дъно от едва 0,4% през юли. Но понижението на инфлацията до 0,4% (най-ниско ниво от октомври 2009-а година) от предишното циклично дъно от 0,5% през юни сякаш не представлява голяма изненада с оглед вчерашните предварителни данни за юлската инфлация в Германия (понижение до 0,8% от 1,0%) и в Испания (спад до -0,3% от 0,0%).

Това понижение на инфлацията в еврозоната до близо петгодишно дъно обаче е малко вероятно да принуди ЕЦБ да обмисли нови спешни стимулиращи мерки. След като през юни ЕЦБ понижи основните си лихви и обяви, че през септември ще стартира нова програма за дългосрочно финансиране на търговските банки за поне 400 млрд. евро, Централната банка нееднократно заяви, че ще отнеме време, преди предприетите от нея действия да започнат да дават резултат.

Участниците на финансовите пазари сякаш игнорираха останалата серия по-добри икономически данни от еврозоната (за продажбите на дребно и пазара на труда в Германия, за потребителските разходи във Франция и за изненадващото поредно понижение на безработицата в еврозоната през юни), насочвайки вниманието си към редовните седмични данни за американските молби за помощи при безработица (от 15:30 ч.) и юлското проучване за промишлената активност в региона на Чикаго (от 16:45 ч.).

Днешният солиден спад на европейските фондови пазари е потенциално негативен фактор за еврото, въпреки че на този етап няма натиск от продажби на единната валута в нейните кросове. Даже напротив, еврото се търгува малко под вчерашния двумесечен връх около 137,86 йени и поскъпна към двуседмичен връх от 0,7942 британски лири с оглед типичните за края на всеки месец покупки в евро/паунд с "търговска цел" от страна на Бундесбанк. Трусовете на европейските пазари на акции се отразяват най-вече негативно на рисково-търгуваните "високо доходни" валути (австралийския, новозеландския и канадски долари) както спрямо "зелените пари", така и спрямо еврото.

В същото време доларът продължава да укрепва позиции близо до вчерашния 10-месечен връх спрямо останалите основни валути, като инвеститорите се надяват, че утрешният ключов доклад за американската работна заетост през юли ще потвърди, че икономиката на САЩ продължава да набира добра скорост след трагичното начало на годината. Вчерашните предварителни данни показаха изненадващо силен ръст от 4% на БВП през второто тримесечие на годината след възходяща ревизия на слабите данни за първите три месеца (когато БВП се понижи с 2,1% вместо с предварителната оценка за понижение с 2,9%), докато проучването на ADP отчете добър ръст от 218 хиляди на разкритите нови работни места в американския частен сектор - макар и малко под средните прогнози за 230 хиляди.

Ясните сигнали за ускоряване на американската икономика през последните месеци оказват основна подкрепа за щатската валута на фона на несигурността, витаеща около икономическия растеж в еврозоната (с оглед и новите по-тежки икономически санкции на ЕС срещу Русия) и продължаващия негативен процес на дезинфалция на Стария континент.

Вчерашният устрем на долара беше частично ограничен от очакваното решение на Фед да намали с нови 10 млрд. долара размера на програмата за "количествени улеснения", но без Централната банка да направи намек за възможно по-скорошно първо повишение на американските лихви. Но ако утрешният доклад за пазара на труда в САЩ през юли оправдае (или дори надмине?) средните прогнози (за нови 233 хиляди неселскостопански работни места), това може да доведе до по-нататъшно поскъпване на долара. Трябва обаче да се има предвид, че участниците на валутните пазари вече притежават доста големи по размер "дълги" доларови и респективно "къси" позиции в евро и има риск при едни по-слаби данни в петък да стартира възходяща корекция в основната валутна двойка (отскок в евро/долар).

Интерес за покупки на евро има към 1,3370/50 долара (около вчерашното 8-месечно дъно към 1,3367/66; 100-седмична пълзяща-средна към 1,3355/50 и слухове за важна "екзотична" опционна бариера в 1,3350 нивото). Само пробив под тях ще задълбочи спада на единната валута към следващата важна зона на подкрепа около 1,3300/1,3295 (следваща важна "екзотична" опционна бариера в 1,3300 нивото и важно бивше дъно на еврото от 7-и ноември 2013-а година около 1,3295 долара).

Близките оферти "продава" за еврото са разположени към 1,3400 нивото (около днешния часови връх към 1,3401) с оглед следобедния падеж на опции за 536 млн. евро, като по същото време (от 17:00 ч.) има падежи на опции и в 1,3382 (за 150 мнл.евро) и в 1,3405 долара (за 335 млн. евро). Следващ интерес за продажби на единната валута има към 1,3415/20 (вчерашен връх към 1,3415/16; бивше дъно от 25-и юли към 1,3421 и 100-часова пълзяща-средна) преди важните оферти "продава", разположени около 1,3440/50 областта (бивши върхове от 28-и и 29-и юли към 1,3444/45 и следобеден падеж на опции в 1,3450 нивото за 157 млн. евро). Само пробив над тях може да даде сигнал за начало на по-дълбока възходяща корекция в основната валутна двойка евро/долар.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25