Руската централна банка е интервенирала с над 6 млрд. долара от началото на октомври, но това не спря обезценката на рублата

През първите 10 дни на октомври Руската централна банка (РЦБ) е интервенирала на вътрешния валутен пазар, продавайки над 6 млрд. долара, за да ограничи рязката обезценка на рублата, като само в рамките на 9-и октомври тя се е "изръсила" с 866 млн. долара.

В същото време Централната банка повиши отново в края на миналата седмица (в петък) търгувания коридор на рублата спрямо кошницата евро долар до 36,25-45,25 рубли от лента на търговия в четвъртък (9-и октомври) между 36,00 и 45,00 рубли.

РЦБ поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с 5 копейки. Петъчното повишението на ценовия диапазон с цели 25 копейки предполага, че Руската централна банка е продала над 1,7 млрд. долара, за да спре срива на рублата.

От началото на годината насам рублата е подложена на силен натиск от продажби, като вече се обезцени с около 18% спрямо щатския долар.

Основната причина за спада на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Неспособни да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг важен негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола, като в началото на днешната търговия ноемврийските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 2,1% към 88,32 долара за барел след загуба от 2,27% през миналата седмица и вече е с около 14 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година. Фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,4% към 84,42 долара за барел, след като през миналата седмица бяха отчетени загуби от 4,37%.

В началото на днешната търговия в Москва руската рубла се срина до ново историческо дъно от 51,205 рубли за едно евро, пробивайки над нивото от 51,20 за пръв път от март насам. Спрямо "зелените пари" руската рубла са търгува малко по-стабилно около 40,33 нивото в резултат на текущата обща доларова слабост на международните валутни пазари и след като в петък удари рекордно дъно от 40,464 рубли за един долар.

В същото време рублата опитва предпазлива стабилизация спрямо кошницата евродолар около 45,19 нивото точно под петъчното рекордно историческо дъно от 45,2754 рубли.

Междувременно управителят на РЦБ Елвира Набиулина заяви, че Централната банка ще използва всички налични монетарни инструменти, за да ограничи покачването на потребителската инфлация.

Основна задача на Руската централна банка е да ограничи упорито високата инфлация и да закотви инфлационните очаквания. След трикратно повишаване на лихвените проценти от началото на годината през септември РЦБ не предприеме нови мерки, но заяви, че е готова за поредно затягане на паричната си политика на следващото заседание на 31-ви октомври.

Говорейки пред бюджетната комисия на парламента в Москва, Елвира Набиулина потвърди и ангажимента на банката да позволи свободно движение на руската рубла през следващата година (в сила от 1-ви януари 2015-а година).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25