Франсоа Оланд: Турбуленциите на финансовите пазари произтичат от слабия икономически растеж

Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че сътресенията на финансовите пазари през миналата седмица произтичат отчасти от слабата глобална икономика и това засилва необходимостта да се намерят пътища, които да направят икономическия растеж основен приоритет за световните лидери.

Растежът е слаб, прекалено слаб на глобално ниво, заяви в края на миналата седмица Оланд на пресконференция в Париж с изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард, президента на Световната банка Джим Йонг Ким и с лидери на други международни организации.

Отбелязвайки нарастващите геополитически рискове и притесненията относно разпространението на вируса Ебола, френският президент заяви, че всички тези фактори натежават върху икономическия растеж, създават несигурност и в крайна сметка водят до турбулентност на финансовите пазари. Той посочи, че следващата среща на страните-членки от Г-20 трябва да бъде стриктно посветена на въпросите за увеличаване на растежа на световната икономика.

В същото време шефът на МВФ Лагард заяви, че пазарната паника през последната седмица може би е представлявала обикновена корекция, която обаче се е оказала доста прекомерна.

От своя страна Франсова Оланд посочи, че заплахата от дългосрочна икономическа стагнация представлява по-голям риск отколкото опасността от дефлация и че страни като Франция е необходимо да намерят начини за насърчаване на инвестициите, докато в други страни е необходимо стимулиране на търсенето (вероятно визирайки Германия).

Що се отнася до очаквания конфликт на Франция с Европейската комисия относно планираните по-високи френски бюджетни дефицити, Оланд заяви: бюджетните правила трябва да се спазват, но е необходима гъвкавост, за да се направи така, че икономическият растеж да се превърне в приоритет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мишел Сапен: Франция ще намалява постепенно бюджетния си дефицит

В навечерието на срещата си с германския финансов министър Волфганг Шойбле по-късно днес в Берлин, френският министър на финансите на Мишел Сапен, потвърди своята позиция, че Франция трябва да намали бюджетния си дефицит с умерено темпо, като това не се..

публикувано на 20.10.14 в 12:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските..

публикувано на 29.09.16 в 08:27