Икономическото чудо в Германия е към своя край

Икономическата мощ на Европа губи сила. Германия е на ръба на рецесия, която може да доведе до нова ера на слаб растеж. Много двигатели на звездното й представяне през последните години изчезват, а неправилните политики добавят допълнителни тежести. Засега Ангела Меркел не се е събудила и осъзнала, че икономическото чудо изчезва.

В продължение на 5 години силата на германската икономика не спря да изненадва. Тя се възстанови бързо след банковата криза през 2007-а. Сега обаче растежът почти спря. Водещите икономически институти в страната предвиждат икономически растеж от само 1% през 2015-а година.

Кризата в Украйна, санкциите срещу Русия и слабият растеж в останалата част на еврозоната отчасти са виновниците за случващото се. Това обаче е половината история.

Широко приветстваните реформи на пазара на труда в Германия през 2003-та се изчерпаха. Намаляването на помощите за дългосрочно безработните и подобряването на ефикасността на бюрата по труда съживиха пазара на труда. Докато обаче заетостта все още нараства, спадът на безработицата замря. Както се случи през 2013-а, страната може да се окаже в парадоксалната ситуация на едновременно нарастваща заетост и безработица и през следващата година. Това подчертава текущите структурни проблеми на пазара на труда.

Упоритите слаби инвестиции в частния сектор са друг проблем. Той не само сваля вътрешното търсене в краткосрочен план. Застаряващите запаси на капитал също са на ръба на дългосрочния потенциал. Нещо повече, проблемът на частния сектор е като вот на недоверие за германската икономика. Лошата демография също ще намали растежа. Много работодатели и сега срещат трудности при намирането на квалифицирани работници.

Ангела Меркел не се бори с тези предизвикателства. Вместо това тя се върна частично към предишните реформи. Нови поощрения за ранно пенсиониране и по-щедри пенсии за майки, което ще увеличи разходите на социалната сфера. Лошо проектиран закон за минималното възнаграждение поставя работните места в Източна Германия изложени на риск.

Балансиран бюджет е лошо избраната основна цел на коалицията. Той трудно ще се постигне в среда на нисък растеж. По-добре превантивно да се откаже тази цел. Програма за разходи в обществената инфраструктура и удържане на експанзията в социалната сфера – са необходимите действия.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27