Рязко повишение на рублата след слухове, че Украйна и Русия са се споразумели за бъдещото на Крим

Рублата поскъпна рязко от сутрешните поредни рекордни дъна спрямо долара и еврото след слухове, че Украйна и Русия са постигнали неофициално споразумение за бъдещия статут на Крим.

Повод за това възстановяване на руската валута даде информация на украинската информационна агенция UNIAN (цитираща украински дипломат Богдан Яременко), според която руският президент Владимир Путин и украинският президент Петро Порошенко може би да постигнали споразумение относно бъдещия статут на Кримския полуостров, който беше анексиран от Москва след проведения през март референдум за независимост.

"Новината" изстреля руската рубла с близо 2% от нейното вчерашно ниво на затваряне и сега се търгува около 42,33 рубли за един долар, след като в началото на търговията се срина до рекордно дъно около 43,40 нивото. Рублата поскъпна и с 2,2% спрямо еврото към 53,41 рубли след сутрешния първоначален срив до 55,49 нивото.

Последва незабавно опровержение на информацията за Крим от властите в Москва. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че той няма никаква идея, кой украински дипломат стои зад новината, че Путин и Порошенко са постигнали споразумение относно много спорния въпрос за Крим.

Нямам си на идея кой е Богдан Яременко. Ние имаме повече от три хиляди подобни дипломати, заяви Дмитрий Песков за агенция Ройтерс.

Въпреки опровержението на "кримската информация", рублата опитва да стабилизира спрямо еврото и долара с оглед очакванията, че на заседанието си утре Руската централна банка ще повиши агресивно (с 50 базисни пункта?) основните лихви в страната. Според анализатори позитивно влияние върху рублата оказва и новината за подновените днес преговори за уреждане на руско-украинската газова криза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рязко понижение на руската рубла до ново рекордно дъно спрямо долара

В началото на днешната търговия рублата отбеляза рязко понижение до ново рекордно дъно от над 43 рубли за един долар, тъй като коментарите на Фед след края на снощното заседание доведоха до общо рязко поскъпване на американската валута. За кратко..

публикувано на 30.10.14 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски..

публикувано на 27.09.16 в 11:25