Седемдневно рали на златото

Златото поевтиня днес, а дилърите прибират печалби след седемдневното рали, докато доларът се засили след силни данни от САЩ. Металът обаче е на път да отчете втора поредна седмица на печалби заради очакванията, че американските лихви ще останат по-дълго на ниски нива.

Напрежението в Близкия изток, където Саудитска Арабия и съюзниците ѝ нанесоха въздушни удари в Йемен, даде известна подкрепа на метала, предлагащ сигурност.

Спот цената е 1202 долара за тройунция. Златото скочи вчера до 1219,40 долара, което е най-високо ниво след 2-ри март, но загуби печалбите и се приближи към зоната от 1200 долара, където вероятно ще консолидира в близък план.

Златото е търсено от инвеститорите, когато нарасне геополитическият риск и намалее търсенето на рискови позиции. Неуспехът му обаче да задържи вчерашните върхове прави търгуващите предпазливи. Наистина вчера беше пробита 100-дневната пълзяща средна при 1208 долара, но затварянето под нея сигнализира, че растежът приближава своя край.

Засега металът отчита покачване от 1,5% за седмицата след седемдневно рали, най-дългото след август 2012-а. Металът е доста търсен след предпазливия тон на Федералния резерв от миналата седмица относно американската икономика и скоростта на повишения на лихвите. Едно тяхно агресивно покачване би навредило на златото, което е актив, неносещ лихви.

SPDR Gold Trust, най-големият фонд за търговия със злато в света, обяви вчера, че активите му отново са паднали, този път с близо 6 тона до 737,24 тона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15