Забавяне на икономическия растеж на САЩ до 2,2% през последното тримесечие на 2014-а

Американският икономически растеж се забави по-слабо от очакваното през последното тримесечие на миналата година, показват ревизирани данни на Търговския департамент на САЩ.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през четвъртото тримесечие на 2014 година с 2,2% на годишна база след експлозивен растеж от 5,0% през третото тримесечие (най-солидния растеж от третото тримесечие на 2003-та) и растеж с 4,6% през трите месеца до края на миналия юни, показват окончателни данни на американския търговски департамент. Данните съвпадат с предварителната оценка на търговския департамент и са по-слаби от прогнозите на финансовите пазари за възходяща ревизия до растеж на БВП с 2,4%.

За цялата 2014 година БВП на САЩ се повиши с 2,4% – малко по-силно от осреднения годишен растеж с около 2,2% за периода от 2010-а до 2013 година и все още значително под осреднената годишна икономическа експанзия от около 3,4% през последното десетилетие на миналия век.

Според последната оценка на Търговския департамент потребителските разходи през четвъртото тримесечие се повишиха с 4,4% – над предварителни данни за растеж с 4,2% и над повишение с 3,2% през трите месеца до края на септември, като това представлява най-солидно подобрение на вътрешното потребление в САЩ от началото на 2006 година. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика.

                                                                                                           Графика на БВП на САЩ

Снимка

Останалите важни компоненти от доклада на Търговския департамент също претърпяха слаби разнопосочни ревизии.

Корпоративните печалби след данъци се понижиха с 1,6% при очаквания за повишение с 1,0% и след техен ръст с 4,7% през третото тримесечие.

Бизнес инвестициите в края на 2014 година се повишиха с 4,7% при предварителна оценка за растеж с 4,8% и след техен ръст с 8,9% през третото и с 9,7% през второто тримесечие на миналата година, докато инвестициите в ново заводско оборудване се повишиха с едва 0,6% при предишна оценка за повишение с 0,9% и след ръст с 11,0% през трите месеца до края на септември.

Подобрение с 3,4% бележат инвестициите в жилищния сектор – без промяна спрямо предишната оценка на търговския департамент на САЩ, докато бизнес инвестициите в инфраструктура се повишиха с 5,9% при предишна оценка за повишение с 5,0%.

Американският износ нарасна през четвъртото тримесечие на 2014 година с 4,5% (при предишна оценка за повишение с 3,2%) след аналогичен ръст през третото тримесечие, докато вносът се повиши с 10,4% (при предишна оценка за повишение с 10,1%) след понижение с 0,9% през периода юли-септември.

Окончателният ценови индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, се понижи през последното тримесечие на 2014 година с 0,4%, съвпадайки с предварителната оценка на търговския депратамент и след повишение с 1,2% през третото тримесечие, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1,1% (също неревизиран) след повишение с 1,4% през предходните три месеца.

Предварителната оценка на търговския депратамент за данните за БВП на САЩ през първото тримесечие на настоящата година ще бъде факт в края на април (на 29-и април), като прогнозите на редица икономисти и анализатори сочат дори още по-солидно забавяне на американския икономически растеж в началото на 2015 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10