Гърция успя да пласира успешно тримесечни съкровищни бонове за 812,5 млн. евро

На днешен аукцион Гърция успя да продаде тримесечни съкровищни бонове (T-bills) за 812,5 млн. евро, успешно покривайки цялата сума във втория от планираните за април два търгa.

Това представлява добър тест за способността на правителство в Атина да набере средства в условията на сериозна ликвидна парична криза, като не се оправдаха някои опасения, че априлските аукциони могат и да не успеят с оглед на натиска, който преди време оказа ЕЦБ върху гръцките търговски банки. В края на март Европейската централна банка инструктира големите гръцки търговски банки да се въздържат от увеличаване на техните експозиции в гръцки държавен дълг. Новото ограничение на банковите надзорници на ЕЦБ, одобрено от Управителния съвет на Централната банка, беше съобщено на гръцките банки чрез официално писмо на 24-ти март. Това ограничение е в съответствие с последните политики, предприети от ЕЦБ, за да се сложи таван на размера на финансиране на гръцкото правителство чрез емитиране на нови краткосрочни държавни ценни книжа.

На днешното емитиране на нов краткосрочен дълг беше постигната средна доходност (лихва) по новите тримесечни краткосрочни облигации от 2,7% - без промяна спрямо доходността, постигната при предходния аналогичен аукцион преди месец (на 11-и март), показват данните на гръцката агенция за дълга PDMA.

Коефициент на покритие беше на ниво от 1,3 пункта - също без промяна спрямо предходния подобен аукцион, което е сигнал, че няма влошаване на интереса към гръцките съкровищни бонове, въпреки затегнатите ликвидни условия в страната.

Датата на плащане на проведения днес търг ще бъде 17-и април.

Емитирането на краткосрочни съкровищни бонове е единственият източник за кредитиране на гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, но трябва да се има предвид, че кредиторите на страната от ЕС и МВФ поставят таван от 15 млрд. евро на продажбите на този тип книжа, като той вече е достигнат. Атина продължава да настоява за повишение на този таван, но нейните партньори от еврозоната отказват да одобрят подобна стъпка с оглед на страхове, че това би било равносилно на финансиране на правителството от страна на Централнаta банка на Гърция.

Чрез проведените два аукционa през април властите в Гърция вероятно ще успеят да вържат своите финанси до края на месецa. Вниманието обаче ще се насочи към следващия транш от плащането на гръцката държава към МВФ в размер на около 950 млн. евро през месец май, когато ще трябва да бъдат платени и около 2,4 млрд. евро за заплати и пенсии. Това предстоящо плащане през следващия месец може да бъде факт само ако на срещата на 24-ти април Еврогрупата намери решение на гръцката криза и одобри списъка с реформи, предложен от властите в Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10