Доларът е под натиск от продажби след негови резки колебания на валутния пазар

Доларът се намира под нов натиск от продажби в ранния следобед, като вниманието на финансовите пазари се насочва към поредна серия важни икономически данни от САЩ.

По-рано през деня щатската валута парира за кратко голяма част от своя рязък спад от началото на азиатската търговия, но това беше използвано от редица инвеститори за ново ликвидиране на големи по размер "дълги" доларови позиции. Основна причина за слабостта на "зелените пари" в последно време е серията слаби икономически данни от САЩ, които намаляват шансовете за скорошно първо повишение на американските основни лихви.

През първата половина на днешната европейска търговия еврото падна рязко до 1,0625 долара от сутрешен едноседмичен връх около 1,0746 нивото. Повод за това негово първоначално понижение дадоха серия негативни новини, свързани с Гърция. Според информация на "Файнешъл Таймс" гръцките власти са се обърнали към Международния валутен фонд с молба за разсрочване за по-късна дата на поредното предстоящо изплащане на заеми към Фонда в началото на май, но искането е било отхвърлено. Снощи агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Гърция дългово в т.нар. територия "боклук", посочвайки, че страната може да остане без налични средства към средата на следващия месец.

Подновените опасения за възможен скорошен "технически фалит" на Гърция и за излизане на страната от еврозоната причини първоначален спад на еврото до 1,0625 долара, до 4-седмично дъно около 0,7163 британски лири и до 126,75 йени, като в същото време доходността на 10-годишните немски държавни облигации падна до историческо дъно от едва 0,085%. Единната европейска валута обаче се отърси от поредицата негативни новини около Гърция, намирайки подкрепа от по-добри средносрочни прогнози на ЕЦБ за икономическото развитие на еврозоната и от възходяща ревизия на прогнозите на водещите немски институти за растежа на БВП на Германия през настоящата година.

Това доведе до отскок на еврото обратно към офертите "продава" около 1,0740/50 долара, преди да последва известна стабилизация на основната валутна двойка около 1,0700 нивото, където от 17:00 ч. има падежи на опции за близо 1 млрд. евро. Единната валута успя да поскъпне и към 4-дневен връх около 127,89 йени и да стабилизира към 0,7200 паунда.

Постепенно вниманието на инвеститорите се насочва към нова серия важни икономически данни от САЩ с акцент върху седмичните молби за помощи при безработица и началното жилищно строителство през март (от 15:30 ч.) и към важното проучване на Фед на Филаделфия за промишлената активност в региона през април. Поредна порция по-слаби от очакваното данни могат да задълбочат низходяща корекция на щатската валута, но едни по-добри икономически индикатори биха ограничили текущата слабост на "зелените пари".

Евентуално по-трайно поскъпване на еврото над важната 200-часова пълзяща средна около 1,0720/25 долара и пробив след това над офертите "продава" около 1,0740/50 долара ще задълбочи отскока на единната валута към 1,0788/1,0800 областта (бивш връх от 9-и април към 1,0788 и следобеден падеж на опции за 1,6 млрд. евро в 1,0800 нивото).

В същото време само спад на еврото обратно под 1,0700 (падежи на опции за 983 млн. евро) и след под 1,0650/40 (падежи на опции от 17:00 ч. за 1,2 млрд. евро) ще постави под нов натиск единната европейска валута към днешната важна зона на подкрепа около 1,0625/15 долара (часово дъно и 100-часова пълзяща-средна).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25