Германската икономика ще нарастне с 2%

Германската икономика ще нарастне значително по-бързо от предполаганото през тази година, подкрепяйки крехкото икономическо възстановяване на еврозоната, въпреки че нарастването на износа ще увеличи спорния излишък по текущата сметка на страната.

Най-голямата икономика в Европа ще нарастне с 2,1% тази година, сравнено с прогнозата за ръст от 1,2% и 1,8% за 2016-а, стана ясно от проучване, публикувано в четвъртък от водещият икономически институт в страната.

Цената на петрола падна, а нарастващите заплати вкарват пари в джобовете на германските потребители, докато слабото евро подкрепя местните износители, заявиха икономистите.

Въпреки това сегашният излишък по текущата сметка на Германия ще се увеличи от 7,8% през миналата година до 8,5%, отново нарушавайки препоръчаната от Европейската комисия горна граница от 6%.

Германия привлече критицизма на Министерството на финансите на САЩ поради излишъка си, който миналата година достигна безпрецедентно ниво.

Политиците се страхуват, че дисбалансът между Германия и слабите периферни икономики може да дестабилизира еврозоната.

Фердинанд Фичер от DIW Berlin, един от институтите, публикували доклада, заяви, че критиките към експортната сила на Германия са „неуместни”.

Излишъкът по текущата сметка на Германия ще бъде намален, когато компаниите инвестират и вносът расте, коментира той.

Г-н Фичер заяви: Когато се инвестира повече в Германия, ще внасяме повече, просто защото части от механизма трябва да бъдат изградени в чужбина, и това ще допринесе за намаляване на излишъка по текущата сметка.

Прогнозата на икономистите е по-оптимистична от прогнозата на германското правителство за ръст от 1,5% през 2015-а.

Когато бе правена предишната икономическа прогноза, икономиката на Германия бе слаба. Спад в доверието, причинен от конфликта в Украйна, и слабите производствени данни доведоха до спекулации за рецесия при най-голямата икономика на еврозоната.

Оттогава икономическите условия се подобриха. Въпреки това някои все още смятат, че очакванията за ръст от 2,1% тази година са твърде оптимистични.

По- високите заплати започват да намаляват рентабилността на фирмите и това все повече ще тежи върху капиталовите разходи, заяви Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank, който очаква ръст от 1,8% през тази година. Слабото търсене на някои развиващи се пазари, включително Китай, също отслабва перспективите за германските износители.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10