Доларът отстъпва от двуседмични върхове спрямо останалите основни валути

Щатският долар се намира под известен натиск от продажби, отстъпвайки от двуседмичните върхове, достигнати по-рано тази седмицата след вчерашна поредна серия слаби икономически данни от САЩ. Повишението на седмичните молби за помощи при безработица, изненадващото забавяне на промишлената активност в САЩ и в частност в региона на Филаделфия през май, както и понижението на продажбите на предишно притежавани жилища през април отново "попариха" инвеститорските очаквания за по-силен растеж на американската икономика през второто тримесечие на годината.

Въпреки това "зелените пари" са на път да отбележат първо седмично повишение от началото на април благодарение на тяхното рязко поскъпване в началото на изминаващата седмица. Днес вниманието на инвеститорите е насочено към важни данни за инфлацията в САЩ през април (от 15:30 ч.) и към предстоящо довечера изказване на президента на Фед Джанет Йелън за перспективите пред водещата световна икономика, които могат да дадат насока за бъдещата лихвена политика на централната банка.

Участниците на финансовите пазари продължават да следят и продължаващите разговори между Гърция и нейните кредитори, след като снощната среща на гръцкия премиер Ципрас с германския канцлер Меркел и френския президент Оланд очаквано не доведе до решителен пробив в преговорите. По-рано днес говорителят на гръцкия кабинет предположи, че в рамките на следващите 10 дни (до края на месеца) ще бъде постигано толкова необходимото споразумение, без което Атина е изправена пред скорошна ликвидна криза и опасност да не успее да покрие предстоящо плащане към МВФ на 5-и юни за над 300 млн. евро.

Негативно влияние върху щатската валута оказва и по-ниската доходност на американските облигации, както и подновеното свиване на лихвения спред между дълговите книжа на САЩ и Германия. Днес лихвата на 10-годишните американски книжа се понижи към 2,175% след снощен спад със 7 базисни пункта към 2,19%, докато лихвеният диференциал между 10-годишните щатски и немски книжа се сви към 156 базисни пункта, след като в началото на седмицата се разшири до 168 пункта.

В същото време еврото поскъпна до тридневен връх от 1,1208 долара, отскачайки от неговото триседмично дъно около 1,1062 нивото, ударено в сряда. По-рано днес единната валута беше подкрепена от по-добро от прогнозите проучване на института Ifo за бизнес нагласите в Германия. Въпреки, че Ifo бизнес индексът се понижи през май за пръв път от седем месеца насам, неговият спад беше доста по-сдържан от очакваното, докато индексът, измерващ текущите икономическия условия отчете изненадващо поредно повишение. Участниците на валутните пазари, купуващи евро, игнорираха потвърденото от немската федерална статистика рязко забавяне на икономическия растеж на Германия през първото тримесечие, както и днешната реч на шефа на ЕЦБ - Марио Драги.

Сутрешното поскъпване на еврото обаче се ограничи от интерес за продажби на единната валута около 1,1200/10 долара (около следобеден падеж на опции за 1,4 млрд. евро в 1,1200 нивото), след което то върна назад към близките оферти "купува" около 1,1155/45 областта (часово дъно и 100-дневна пълзяща-средна) в очакване на важните инфлационни данни от САЩ. Само понижение на единната валута под 1,1100 долара (сутрешно часово дъно и падежи на опции от 17:00 ч. за 907 млн. евро) може да поднови натиска върху еврото обратно към неговата важна зона на подкрепа около 1,1078/50 (дъна от 20-и и 21-ви май; важни бивши върхове от 13-ти и 18-и март; следобеден падеж на опции за 632 млн. евро в 1,1050 нивото).

В същото време само по-трайно поскъпване на еврото до края на днешната търговия над 1,1145/85 (важни 100-дневна и 21-дневна пълзящи-средни; 100-часова пълзяща-средна) и пробив над офертите "продава" около 1,1210/00 областта ще задълбочи отскока на единната валута към 1,1250/65 (200-часова пълзяща-средна; 50%-та корекция на спад на еврото от върха от 15-и май около 1,1468 до дъно от 20-и май около 1,1062).

Очаква се днешната търговия от двете страни на Океана да бъде доста тънка и неликвидна с оглед предстоящия дълг уикенд за редица от пазарите на Стария континент и в САЩ. В понеделник е официален почивен ден за борсите на "Уолстрийт" с оглед Деня на загиналите във войните. Тогава няма да работят и финансовите пазари в Лондон поради пролетна банкова ваканция, докато в редица страни от Западна Европа (в т.ч. Германия и Франция) ще се празнува католическият празник "Петдесетница след Великден".

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25